Foto: F64
Latvijas vīriešu handbola izlase pirmajā 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra "play off" mačā viesos Minskā ar 24:26 piekāpās Baltkrievijai, tomēr saglabājot labas izredzes kvalificēties pasaules čempionātam.

Latvijas handbolistiem bija iespēja pacīnīties arī par uzvaru pirmajā spēlē, tomēr dažas kļūdas mača izskaņā liedza svinēt negaidītu panākumu Minskā.

Atbildes maču abas komandas aizvadīs nākamās nedēļas trešdienā Valmierā. Pasaules čempionāta finālturnīru sasniegs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā.

Šajā mačā deviņus vārtus, neskatoties uz individuālu segšanu, guva iepriekšējo divu gadu Latvijas labākais handbolists Dainis Krištopāns, kurš ikdienā spēlē Baltkrievijas spēcīgākajā komandā Brestas "Meškov". Tieši Krištopāns tika nosaukts par Latvijas izlases labāko spēlētāju mačā. Vēl piecus vārtus iemeta Ingars Dude, bet pa trim reizēm izcēlās Ģirts Lilienfelds un valstsvienības debitants Rihards Leja.

Jau pirmajā minūtē Latvijas izlase savos vārtos ielaida soda metienu, tomēr Ingars Dude panāca izlīdzinājumu. Pēc vairākām kļūdām Latvijas izlase nokļuva iedzinējos ar 2:5, tomēr Dainis Krištopāns un Dude atkal palīdzēja Latvijai pietuvoties līdz 4:5. Puslaika vidū Latvijai atkal bija trīs vārtu deficīts (6:9), tomēr Rihards Leja ar saviem pirmajiem vārtiem izlasē oficiālās spēlēs pārsvaru samazināja, turklāt drīz vien pret Krištopānu tika pārkāpti noteikumi un mājinieki palika mazākumā.

Divās vairākuma minūtēs Latvijas izlase guva tikai vienus vārtus, kad pēdējās sekundēs izcēlās Krištopāns, turklāt drīz vien Latviju mazākumā atstāja Raimonds Trifanovs. Pēc šīm divām minūtēm viesi jau zaudēja ar 9:12, tomēr turpinājumā pa vieniem vārtiem iemeta Austris Tuminskis un Leja, samazinot Latvijas deficītu līdz minimumam. Divas ar pusi minūtes pirms puslaika beigām Latvijas izlase ieguva vairākumu un Dude panāca izlīdzinājumu 13:13, ar šādu rezultātu arī noslēdzoties puslaikam.

Otrā puslaika ievadā Krištopāns pirmoreiz mačā izvirzīja Latviju vadībā, bet turpinājumā Latvija cīnījās ļoti pašaizliedzīgi un regulāri pārņēma vadību. Puslaika vidus daļā Latvija īsā laikā neiemeta divus septiņu metru soda metienus un nokļuva iedzinējos ar 18:20, tomēr Edgars Vadzītis un Krištopāns atkal panāca izlīdzinājumu.

Spēlējot vairākumā, Dude panāca 21:21, bet pusminūti vēlāk par sitienu Jānim Pavlovičam no laukuma tika noraidīts Baltkrievijas līderis Sjarhejs Rutenka un Latvija ieguva iespēju gandrīz pusminūti spēlēt sešatā pret četriem pretiniekiem. Tomēr lielo vairākumu Latvija nespēja izmantot un šajā laikā palika bez precīziem metieniem. Baltkrievija atkal ieguva divu vārtu pārsvaru, bet Krištopāns mazākumā samazināja deficītu līdz 22:23, kā arī nedaudz vēlāk viņš panāca 23:24.

Priekšpēdējā minūtē Dude pēc Tuminska piespēles Latvija vēlreiz panāca neizšķirtu, bet atlikušajā laikā Baltkrievija paguva gūt divus vārtus un izcīnīja ļoti grūtu uzvaru.

Latvija pasaules čempionātos savā vēsturē vēl ne reizi nav spēlējusi.

Svētdien debiju oficiālās spēlēs izlasē piedzīvoja labākais kreisās malas spēlētājs aizvadītajā Latvijas čempionāta sezonā Rihards Leja, kurš pārbaudes spēlēs pret norvēģiem izcēlās ar septiņiem vārtu guvumiem. Uz Minsku izlases sastāvā nedevās Ingus Kivlenieks, savainotais Nils Kreicbergs, kā arī Toms Lielais, kurš dosies uz Vācijas bundeslīgas kluba "Flensburg Handewitt" jauno talantu nometni.

Komandai līdzi devās visi trīs vārtsargi - Artūrs Kuģis, Helmuts Tihanovs un Edgars Kukša, kā arī četri līnijas spēlētāji, komandas kapteini Ingaru Dudi ieskaitot. Ierasti labā ārējā spēlētāja pozīcijā spēlējošais Ģirts Lilienfelds pret Baltkrieviju darbojās kā saspēles vadītājs.

Savainojumu dēļ šoreiz valstsvienībai nevar palīdzēt Aivis Jurdžs un Evars Klešniks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!