Pirmdienas vakarā Latvijas izlases kandidāti aizvadīja kārtējo, pēc skaita ceturto, treniņu pirms ceturdien startējošā olimpiskā kvalifikācijas turnīri. Beidzot treneri var būt apmierināti - nodarbībā piedalījās visi, ar kuriem viņi rēķinās tuvāko sešu dienu laikā.
Treniņā piedalījās gan Čehijas Ekstralīgā spēlējošais vārtsargs Edgars Masaļskis, gan aizsargi Arvīds Reķis (Vācijas DEL) un Oļegs Sorokins (Somijas SM līga), gan arī Zviedrijas "AllSvenskan" klubus pārstāvošie uzbrucēji Aleksandrs Ņiživijs, Grigorijs Panteļejevs un Aleksandrs Semjonovs.

Harijs Vītoliņš: labprātīgi atsakos no savas vietas

Toties trenera statusā atgriezies Harijs Vītoliņš, tiesa, nepieciešamības gadījumā gatavs jebkurā brīdī atkal uzvilkt formu:

"Gan fiziski, gan morāli jūtos labi un būtu gatavs spēlēt. Tomēr tas nebūtu pareizi pret tiem, kas spēlētāju statusā izsaukti uz nometni. Ja es spēlētu, tad mājās būtu jāsūta vai nu Jānis Sprukts, vai Juris Ozols, vai kāds cits centra uzbrucējs. Viņi visi gados ir daudz jaunāki par mani, tātad - izlases kontekstā raugoties perspektīvāki. Tāpēc labprātīgi atsakos no savas vietas par labu viņiem. Tomēr nepieciešamības gadījumā esmu gatavs jebkurā brīdī atgriezties un palīdzēt izlasei. Sportā visādi gadās - redz, šodien pat treniņā ripa trāpīja Aleksandram Semjonovam pa seju. Būtu pāris centimetru augstāk, un es atkal varētu meklēt formu."

Sāk iezīmēties maiņu virknējumi

Vakara treniņā sāka iezīmēties arī maiņu virknējumi, to nenoliedz arī izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs:

"Jā, tādas maiņas, kādas iespēlējām šodien, būs arī turnīrā. Iespējamas dažas rokādes, bet principā ar virknējumiem esmu ticis skaidrībā."

Kā pirmā maiņa, šķiet, tiek iespēlēti "sarkanie" jeb aizsargi Kārlis Skrastiņš un Arvīds Reķis ar uzbrucējiem Leonīdu Tambijevu, Aleksandru Semjonovu un Aleksandru Macijevski.

Nomināli otrie varētu būt "melnie" - aizsargi Atvars Tribuncovs un Sandis Ozoliņš, kā arī uzbrucēji Aleksandrs Ņiživijs, Juris Ozols un Grigorijs Panteļejevs. Šajā virknējumā nestabila ir J. Ozola vieta - viņu no sastāva var "izbīdīt" Aleksejs Širokovs, kas pagaidām trenējas kopā ar "zaļajiem".

Pēc šīvakara treniņā redzētā, izskatās, ka abas nosauktās maiņas tiek gatavotas spēlei nevienādos sastāvos - gan vairākumā, gan mazākumā, pārējām divām atstājot nedaudz mazāku lomu komandas panākumu kaldināšanā.

"Zaļo" jeb "Rīga 2000" maiņā kopš rīta treniņa izmaiņas nebija notikušas un tajā darbojās aizsargi Normunds Sējējs un Rodrigo Laviņš, kā arī uzbrucēji Ģirts Ankipāns - Jānis Sprukts - Mārtiņš Cipulis. J. Spruktu epizodiski nomainīja A. Širokovs, tomēr šobrīd izskatās, ka viņš pagaidām nespēj atrast kopīgu valodu ar partneriem, katrā ziņā J. Sprukta izredzes uz vietu sastāvā šķiet krietni vien labākas. Bet, kā jau minēts iepriekš, iespējams, ka no centriem "lieks" izrādīsies nevis J. Sprukts vai A. Širokovs, bet gan J. Ozols, un tādā gadījumā J. Sprukts paliks kopā ar saviem komandas biedriem, bet A. Širokovs "pārcelsies" uz otro maiņu.

Minimālas izmaiņas skārušas arī jauniešu maiņu - Miķelis Rēdlihs, Armands Bērziņš un Juris Štāls, kuriem klāt pielikti pieredzējušie aizsargi Viktors Ignatjevs un Igors Bondarevs. Vēl šajā virknējumā, nomainot M. Rēdlihu, brīžiem parādījās arī Romāns Ņikitins, taču izskatās, ka septiņus gadus jaunākais M. Rēdlihs šobrīd ir "gatavāks" izlasei nekā liepājnieks R. Ņikitins. Nedrīkst aizmirst, ka M. Rēdlihs jauniešu un junioru vecumā jau ir spēlējis kopā ar A. Bērziņu, un viens otru saprot teju vai no pusvārda.

Piektajā - "balto" aizsargu pārī L. Beresņevs šodien kopā biji salicis O. Sorokinu un Ventu Feldmani, tādējādi netieši norādot, kuri divi no aizsargiem varētu palikt ārpus astotnieka (pēc neoficiālas informācijas, galvenais treneris plāno pieturēties pie konservatīvās shēmas astoņi aizsargi + 12 uzbrucēji).

Ja piepildīsies visas augstāk minētās prognozes, var izveidoties situācija, ka izlasē, izņemot vārtsargu Dmitriju Žabotinski, nav neviena "Liepājas Metalurga" pārstāvja, toties ir septiņi HK "Rīga 2000" hokejisti. Turklāt jāpiebilst, ka uz visu trīs vārtsargu fona tieši D. Žabotinska izredzes šķiet visšaubīgākās. Katrā ziņā, L. Beresņevs, atšķirībā no saviem priekšgājējiem, ir pieradis uzticēties pārbaudītām vērtībām, jo sevišķi tādā svarīgā pozīcijā kā vārtsargs (jāņem vērā arī valstsvienības treneru izvēlētā taktika - spēle no aizsardzības).

Sastāvu nosauks trešdien

Valstsvienības galīgo sastāvu L. Beresņevs plāno nosaukt vien trešdienas pievakarē īpašā tam veltītā preses konferencē. Tikšanās ar medijiem notiks Rīgas Sporta pils konferenču telpā, tās sākums pulksten 18:30.

Aigars Cipruss kopā ar biedriem

Pirmdien tribīnēs, saprotams - ģērbies ielas drēbēs, bija manāms arī Aigars Cipruss. Kā jau rakstījām iepriekš, šim centra uzbrucējam, tāpat kā vārtsargam Artūram Irbem, uzbrucējiem Mārtiņam Karsumam un Herbertam Vasiļjevam savainojuma dēļ turnīrs ies secen. Savukārt aizsargu Agri Savielu nepalaida viņa klubs Heršijas "Bears".

Aktualizētais kandidātu saraksts (27)
(uz 2005. gada 7. februāri)

Vārtsargi (3)

Edgars Masaļskis (Jihlavas HC "Dukla", Čehijas Ekstralīga)
Sergejs Naumovs (Čehovas "Vitjaz", Krievijas Augstākā līga)
Dmitrijs Žabotinskis (FHK "Liepājas Metalurgs")

Aizsargi (10)

Igors Bondarevs (Ņižņinovgorodas "Torpedo", Krievijas Augstākā līga)
Vents Feldmanis (FHK "Liepājas Metalurgs")
Viktors Ignatjevs (Lincas "Black Wings", Austrijas virslīga)
Rodrigo Laviņš (HK "Rīga 2000")
Sandis Ozoliņš (Anaheimas "Mighty Ducks", NHL)
Arvīds Reķis (Ausburgas "Panthers", Vācijas DEL)
Normunds Sējējs (HK "Rīga 2000")
Kārlis Skrastiņš (Kolorado "Avalanche", NHL / HK "Rīga 2000")
Oļegs Sorokins (Pori "Ässät", Somijas SM līga)
Atvars Tribuncovs (Ufas "Salavat Julajev", Krievijas Superlīga)

Uzbrucēji (14)

Ģirts Ankipāns (HK "Rīga 2000")
Armands Bērziņš (Vīlingas "Nailers", ECHL)
Mārtiņš Cipulis (HK "Rīga 2000")
Aleksandrs Macijevskis (Odenses "Bulldogs", Dānijas virslīga)
Romāns Ņikitins (FHK "Liepājas Metalurgs")
Aleksandrs Ņiživijs (Umeo IF "Björklöven" , Zviedrijas "AllSvenskan")
Juris Ozols (FHK "Liepājas Metalurgs")
Grigorijs Panteļejevs (IFK "Arboga IK", Zviedrijas "AllSvenskan")
Miķelis Rēdlihs (HK "Rīga 2000")
Aleksandrs Semjonovs (IFK "Arboga IK", Zviedrijas "AllSvenskan")
Jānis Sprukts (HK "Rīga 2000")
Aleksejs Širokovs (Habārovskas "Amur", Krievijas Augstākā līga)
Juris Štāls (Šarlotes "Checkers", ECHL)
Leonīds Tambijevs (Kūras EHC "Chur", Šveices B līga)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!