Foto: stock.xchng
Latvijas sieviešu šaha izlases Norvēģijā notiekošās šaha Olimpiādes devītās kārtas cīņās pārliecinoši pieveica Ēģipti, bet vīriešu komanda cīnījās neizšķirti ar Spāniju.

Vīriešu komanda "Open" grupas sacensībās nospēlēja 2-2 ar Spāniju. Zaudējumu pie ceturtā galdiņa cieta Toms Kantāns, tomēr valsts čempions Igors Kovaļenko izcīnīja uzvaru, bet Artūrs Neikšāns cīnījās neizšķirti.

Līdz ar to rezultāts izšķīrās noslēdzošajā, ceturtajā, mačā, kurā tomēr vienības līderis Aleksejs Širovs samierinājās ar neizšķirtu. Zīmīgi, ka vēl pirms pāris gadiem Širovs starptautiski pārstāvēja tieši Spāniju.

Kā ziņots, turnīra pirmajos divos dueļos Latvijas pārstāvji pārspēja Nikaragvu un Lietuvu, trešajā cīņā nospēlēja neizšķirti ar Kazahstānu, bet pēc tam piekāpās Anglijai. Uz uzvaru takas Latvijas vīri atgriezās piektajā kārtā, kad pārspēja Dāniju, bet sestajā kārtā tika pieveikta arī Turcija, kam vēlāk sekoja zaudējums pret Brazīliju, kā arī uzvara pret Itāliju.

Tikmēr Latvijas sieviešu izlase devītās kārtas duelī ar 3,5-0,5 sagrāva Ēģipti. Šoreiz uzvaras izcīnīja Ilze Bērziņa, Laura Rogule un valsts čempione Katrīna Šķiņķe, bet neizšķirti cīnījās komandas kapteine Dana Reizniece-Ozola.

Jau vēstīts, ka turnīru Latvijas izlase sāka ar uzvaru pār Peru, pēc tam cīnījās neizšķirti ar Uzbekistānu, trešajā kārtā zaudēja Kolumbijai, bet pēc tam pieveica Maķedoniju. Piektajā kārtā Latvijas pārstāves izrādījās pārākas par Austrāliju, sestajā cīņā sausā kapitulēja Turcijai, bet vēlāk zaudēja arī Čehijai. Pēc divu neveiksmju sērijas pie panākuma Latvija tika iepriekšējā cīņā, kad pieveica mājinieču Norvēģijas otro komandu.

Pirms šīs kārtas Latvijas vīriešu izlase ar 11 punktiem kopvērtējumā ieņēma 25.vietu, bet dāmas ar deviņiem punktiem bija atrodamas 50.pozīcijā.

Līdz 14.augustam visām valstīm šaha Olimpiādē paredzēts aizvadīt 11 kārtu cīņas.

Abām Latvijas šaha izlasēm izvirzīts mērķis iekļūt sacensību pirmajā desmitniekā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924.gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010.gadā, kad Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12.vietu.

Valstu starptautiskajā sarakstā Latvijas vīrieši pašlaik ir 33., bet sievietes 28.vietā. Iepriekšējā Olimpiādē, kas pirms diviem gadiem risinājās Turcijā, sieviešu komanda ierindojās 18.vietā, bet vīru komanda ieņēma 28.pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!