Foto: Publicitātes foto

Latvijas vīriešu šaha komanda sestdien notikušajā pasaules Olimpiādes piektās kārtas cīņā sagrāva Gvatemalu, bet dāmas piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Slovākijai.

Vīriešu komanda "Open" grupas sacensībās sagrāva Gvatemalu ar rezultātu 3,5-0,5. Šajos dueļos uzvaras izcīnīja Aleksejs Širovs, Ilmārs Starostīts un Vitālijs Samoļins, bet Normunds Miezis nospēlēja neizšķirti.

Savukārt sieviešu komanda zaudēja ar rezultātu 1,5-2,5. ar 3-1. Neizšķirti nospēlēja Dana Reizniece-Ozola, Laura Rogule un Ilze Bērziņa, bet zaudējumu piedzīvoja Ingūna Erneste.

Latvijas izlasei reitingā bija pārsvars, bet to neizdevās realizēt dzīvē. Ilze Bērziņa jau sākotnēji vienojās par neizšķirtu, bet nevienai no pārējām šahistēm pārsvaru saglabāt neizdevās - Reizniece-Ozola neatrada uzvarošo plānu un nospēlēja neizšķirti, Erneste nogulēja matu, bet Rogule nespēja realizēt lieko kvalitāti un arī nospēlēja neizšķirti.

Pēc piecām kārtām Latvijas vīriešu komanda "Open" grupas kopvērtējumā ieņem 40.vietu, bet sievietes atkritušas uz 18.pozīciju.

Svētdien paredzēta pirmā brīvdiena, bet nākamajā kārtā pirmdien Latvijas vīriešus gaida duelis ar Paragvaju, sacenšoties ar melnajām figūrām, bet dāmas cīnīsies pret Peru.

Vīriešu komandas treneris ir igaunis Mihails Ričagovs, bet dāmu komandai palīdz Jans Elvests no ASV.

Partijas risināsies līdz pat 9.septembrim. Vēl viena brīvdiena plānota 8.septembrī.

Šaha Olimpiāde ir lielākais notikums šaha dzīvē. Tā risinās ik pēc diviem gadiem, pulcējot vairāk nekā 160 valstu vienības.

Latvijas šahistiem vēl no slavenā pasaules čempiona Mihaila Tāla laikiem Olimpiādēs bijuši augsti sasniegumi, un 2010.gadā Ilze Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā, kļūstot par pirmo godalgoto sievieti Latvijas šaha vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!