Kaut gan šogad pasaules hokeja čempionāts risinājās Kanādā, tas nemazināja Latvijas līdzjutēju tradīciju – maijā pievērsties tikai un vienīgi hokejam! Vēl iepriecināja Latvijas tenisists Ernests Gulbis, BMX pasaules čempionātā triumfēja nākamais Pekinas varonis Māris Štrombergs, bet UEFA Čempionu līgā triumfēja "Manchester United".

Latvija

Pasaules čempionāts par godu hokeja simtgadei tika rīkots Kanādā, tomēr tas, pretēji prognozēm, neapturēja Latvijas līdzjutējus. Uz Kanādu devās vairāk nekā 1200 līdzjutēju, kuri, jācer, nevīlās Latvijas izlasē.

Priekšsacīkstēs kā prognozēts tika piedzīvotas neveiksmes spēlēs ar ASV (imageFoto šeit) un Kanādu (imageFoto šeit), toties izšķirošajā spēlē tika pieveikta Slovēnija (imageFoto šeit)un vieta augstākajā divīzijā tika saglabāta.

Pēc tam sekoja sīvā cīņā piedzīvots zaudējums Somijai, uzvara pār Norvēģiju (imageFoto šeit), kas saglabāja cerību uz ceturtdaļfinālu, tomēr tad bija zaudējums Vācijai, kas pārvilka visām cerībām svītru (imageFoto šeit). Kopvērtējumā Latvija palika 11.vietā, līdz ar to zaudējot cerības pa tiešo tikt uz Vankūveras olimpiskajām spēlēm.

Pēc izstāšanās no čempionāta Latvijas hokeja izlases konsultants, Krievijas speciālists Vladimirs Krikunovs ieteica naturalizēt Krievijas hokejistus, lai pastiprinātu Latvijas izlasi. Tikmēr mājās Latvijas izlase nokavēta reisa dēļ atgriezās vēlāk kā plānots, bet pēc atbraukšanas un snieguma izanalizēšanas izlases galvenā trenera amatu saglabāja Znaroks.

Ārpus pasaules čempionāta Latvijas čempionvienība "Liepājas metalurgs", vicečempioni "ASK/Ogre", kā arī "Rīga 2000" un Daugavpils "Latgale" vienojās ar Baltkrieviju par spēlēšanu šīs valsts ekstralīgas čempionātā. Par Rīgas „Dinamo" galveno treneri oficiāli tika apstiprināts Jūliuss Šuplers, bet Kirovs Lipmans paziņoja par „Dinamo" atstāšanu. Oficiālais iemesls bija, lai „viņam kā LHF prezidentam neveidotos interešu konflikts vienlaicīgi vadot visu Latvijas hokeja saimniecību un esot arī kāda atsevišķa hokeja kluba (Rīgas Dinamo) padomes sastāvā", tomēr neoficiāli jau ilgi tika runāts par nesaskaņām kluba akcionāru vidū un izmaiņas bija tikai loģiskas.

Sezonu ne pārāk veiksmīgi iesākušais tenisists Ernests Gulbis maijā sagādāja patīkamus mirkļus Latvijas sporta līdzjutējiem un Francijas atklātajā čempionātā tika līdz ceturtdaļfinālam. "French Open" pirmajā kārtā ar 6-4, 6-0, 6-4 pieveica vācieti Simonu Groilu, pēc tam otrajā kārtā ar 7-6 (7:2), 3-6, 7-5, 6-3 pārspēja amerikāni Džeimsu Bleiku, kurš bija izlikts ar septīto numuru. Savukārt trešajā kārtā Gulbis atkal trīs setos ar 6-3, 7-5 un 6-2 uzvarēja Ekvadoras pārstāvi Nikolasu Lapenti, bet tad astotdaļfināla spēlē trīs setos nedaudz vairāk kā divu stundu cīņā ar 6-4, 7-6 (7:4) un 6-3 uzvarēja mājinieku Mišelu Lodrā. Ceturtdaļfinālā Gulbis tikai ļoti sīvā, trīs stundu un septiņu minūšu ilgā cīņā ar 5-7, 6-7 (3:7), 5-7 zaudēja pasaules ranga trešajai raketei, savam draugam serbam Novākam Džokovičam.

Par sevi olimpiskajā sezonā lika manīt BMX braucēji, bet Māris Štrombergs apliecināja, ka ir BMX elites klases braucējs un kļuva par pasaules čempionu.

Basketbolā Latvijā atkal notika čempionu maiņa. Visu sezonu rādot labāko sniegumu, pelnīti finālā Rīgas lielklubu duelī „Barons"/LMT pārspēja „ASK Rīga" un pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioniem, bet bronzas godalgas tika kādreiz neapšaubāmajiem basketbola flagmaņiem „Ventspils".

imageFoto šeit

Futbolā ar dažādiem pārsteigumiem turpinājās „LMT Virslīga" sezona. Punktus cīņās ar pastarīšiem zaudēja arī čempioni „Ventspils", bet kārtējo reizi uzvirmoja spēļu pirkšanas skandāls - pirms Latvijas Kausa izcīņas pusfināla spēles ar Daugavpils "Daugavu" vienam no FK "Jūrmalas" futbolistiem Vadimam Gospodaram piedāvāta nauda, lai viņš nospēlētu vājāk nekā parasti.

Savu otro uzvaru profesionālā boksa karjerā guva par dopinga lietošanu diskvalificētais Kaspars Kambala, bet viens no talantīgākajiem Latvijas jaunajiem hokejistiem Artūrs Kulda tika pie līguma ar NHL klubu Atlantas „Thrashers".

Pasaule

Latvijas līdzjutējiem, protams, uzmanības centrā bija pasaules čempionāts. Tajā līdz finālam pelnīti tika abas vislabāko spēli rādījušās komandas - Krievija un Kanāda, kuras līdz finālam tika bez zaudējumiem. Finālā pasaules hokeja labākās komandas sarīkoja īstu šovu, sagādājot līdzjutējiem neizmirstamus mirkļus, bet pagarinājumā čempionātā „klusējošais" Iļja Kovaļčuks atnesa krieviem čempionu titulu!!!!

imageFoto šeit

Eiropā lielākā uzmanība tika pievērsta sporta karalim futbolam. Kā iesildīšanās pirms Eiropas čempionāta Maskavā bija UEFA Čempionu līgas fināls. Tajā divu angļu klubu duelī jau Anglijas čempionu godā esošie "Manchester United" tikai pēcspēles 11 metru sitienu sērijā ar 2:1 (1:1, 0:0, 0:0, 1:0) uzvarēja "Chelsea".

Savukārt otrajā prestižākā turnīra - UEFA kausa - finālā, kas notika Mančestrā, Sanktpēterburgas "Zeņit" pelnīti ar 2:0 (0:0) uzvarēja Glāzgovas "Rangers". Latvijas futbolam šī spēle arī bija nozīmīga, jo UEFA delegāta pienākumus tajā pildīja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Eiropā savlaicīgi beidzās vietējie čempionāti futbolā, lai valstsvienības varētu labāk sagatavoties Eiropas čempionātam. Jāatzīst, ka Eiropā vietējos čempionātos šogad uzvarēja klasika - tā Spānijā 31.reizi triumfēja „Real Madrid", Anglijā tronī jau 17.reizi kāpa „Manchester United", Vācija nepārspēts palika Minhenes „Bayern", bet Francijā septīto reizi līksmoja Lionas „Olympique".

Eiropā ar Maskavas CSKA uzvaru noslēdzās ULEB Eirolīgas sezona, bet Latvijai kaimiņos Lietuvā kārtējo čempionu titulu ieguva Kauņas „Žalgiris", bet Igaunijā nepārspēts palika Tartu „Rock".

Vēl riteņbraukšanā par viena no prestižākajiem velobraucieniem „Giro d'Italia" uzvarētāju kļuva Alberto Kontadors no ''Astana'' komandas, aiz kura palika divi itālieši Rikardo Riko (''Saunier Duval-Scott'') un Marcio Brusegins (''Lampre'').

Maija vidū pasaules pirmā rakete sieviešu tenisā Žustine Enina negaidīti paziņoja par tūlītēju profesionālas tenisistes karjeras beigšanu. Kārtējo reizi tika arestēts arī skandalozais amerikāņu basketbolists Deniss Rodmens, bet par patīkamiem mirkļiem sievietēm Viļņas centrā parūpējās Austrijas regbija izlases spēlētāji, kuri sarīkoja striptīzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!