Foto: DELFI

87 gadu vecumā aizgājis mūžībā par Lietuvas rokasbumbas patriarhu dēvētais liepājnieks Jānis Grīnbergs, kura sportiskie nopelni ierakstīti ne tikai Lietuvas, bet arī visas pasaules rokasbumbas vēsturē, vēsta laikraksts "Lietuvos žinios". Līdzjūtību saistībā ar viņa nāvi izteikusi arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Grīnbergs dzimis 1925.gadā Liepājā, 1950.gadā beidzis Latvijas Fizkultūras institūtu, bet jau no 1949.gada bijis Lietuvas basketbola komandas "Kauno audiniai" basketbola komandas spēlētājs un treneris. No 1953. līdz 1989.gadam bijis Lietuvas Fiziskās kultūras un sporta komitejas galvenais treneris rokasbumbā. No 1956. līdz 1964.gadam trenējis PSRS sieviešu izlasi, bet no 1963. līdz 1965.gadam un no 1968. līdz 1970.gadam strādājis ar PSRS vīriešu izlasi. Bijis oficiālais Starptautiskās rokasbumbas federācijas pārstāvis astoņās olimpiskajās spēlēs, sākot no 1972.gada Minhenē un beidzot ar 2000.gadu Sidnejā.

Jānis Grīnbergs saņēmis vairākus augstus Lietuvas valsts un starptautisko sporta organizāciju apbalvojumus un ieņēmis augstus amatus Starptautiskajā un Lietuvas rokasbumbas federācijā un Olimpiskajā komitejā, tomēr allaž bijis vienkāršs un sirsnīgs cilvēks, saprotošs un draudzīgs treneris, savā līdzjūtības vēstulē raksta prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!