Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks šodien preses konferencē nosauca desmit no 12 spēlētājiem, kas piedalīsies Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā ar Izraēlu.
Trešdien, 8.septembrī, Ventspilī ar spēli pret Izraēlu Latvijas izlase uzsāks 2005.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru.

Divas dienas pirms nozīmīgās spēles Muižnieks vēl nevarēja nosaukt galīgo sastāvu, jo svētdien treniņā savainojumu guva centra uzbrucējs Kaspars Cipruss. Vēl nav zināms, vai viņš varēs trešdien spēlēt, tādēļ Muižnieks pagaidām paziņoja tikai desmit vīru, kas cīnīsies ar Izraēlu, vārdus - Sandis Valters, Sandis Buškevics, Roberts Štelmahers, Armands Šķēle, Aigars Vītols, Kristaps Janičenoks, Ivars Timermanis, Arnis Vecvagars, Uvis Helmanis un Mārtiņš Skirmants.

Uz atlikušajām divām vietām pretendē Cipruss, Bruno Pētersons, Gatis Jahovičs un Raitis Grafs.

Latvijas izlase pirms spēles ar Izraēlu augusta beigās divos pārbaudes mačos uzvarēja Igauniju, bet pagājušajā piektdienā treniņspēlē - Maskavas "Dinamo". "Pārbaudes spēles ar Igauniju un Maskavas "Dinamo" radīja lielāku skaidrību par sastāvu," preses konferencē teica Muižnieks. "Komandai turnīrā jārāda sniegums, kas patiktu skatītājiem un man kā trenerim."

Iespējamo pamatsastāvu mačā ar Izraēlu Muižnieks nevēlējās nosaukt, tomēr atklāja, ka "ir noteikts spēlētāju loks, kas bijuši līderi un pretendē uz šo vietu arī tagad".

Muižnieks piebilda, ka viņa rīcībā ir pietiekama informācija par pretinieku. "Šajā jomā esam labi sagatavojušies. Pretinieks ir spēcīgs, mūs gaida grūta spēle un grūts turnīrs."

Par galveno favorīti turnīrā Muižnieks uzskata Izraēlu, kuru ir "jāciena, bet no viņiem nav jābaidās".

Pēdējo reizi Latvija ar Izraēlu tikās 2003.gada Eiropas čempionāta finālturnīra priekšsacīkšu izšķirošajā spēlē. Toreiz ar 91:75 pārāka izrādījās Izraēlas izlase, bet Latvijas valstsvienība līdz ar zaudējumu izstājās no cīņas par medaļām. Izraēlas izlase pēc tam astotdaļfinālā ar 78:76 uzvarēja Slovēniju, bet ceturtdaļfinālā ar 64:78 zaudēja Spānijai.

Kopā ar Latvijas un Izraēlas komandām šajā grupā ir arī Portugāle un Bulgārija. Nākamos trīs mačus Latvija aizvadīs izbraukumā - 11.septembrī Portugālē, 15.septembrī - Bulgārijā, bet 18.septembrī - Izraēlā. Kvalifikācijas turnīru Latvija beigs ar divām spēlēm mājās; 22.septembrī -ar Portugāli, bet 25.septembrī - ar Bulgāriju.

Kopumā kvalifikācijā piedalās 19 komandas, kas sadalītas piecās grupās. Septembrī notiks kvalifikācijas turnīra spēles, grupā komandām tiekoties divas reizes - laukumā un viesos.

Katras grupas divas labākās komandas automātiski iekļūs finālturnīrā. Atlikušās deviņas komandas piedalīsies papildu turnīrā, kurā tiks sadalītas trijās apakšgrupās. Šīs spēles notiks 2005.gada augusta beigās un septembrī. Katras apakšgrupas labākā komanda dosies uz Belgradu, kur no 18.septembra līdz 20.septembrim cīnīsies par vienu atlikušo ceļazīmi uz finālturnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!