HK "Rīga 2000" hokejists Sergejs Žoltoks trešdien Minskā nomira sava drauga un komandas biedra Dārbija Hendriksona rokās tieši gadu pēc tam, kad ASV mediķi viņam atļāva atsākt spēlēt pēc sirdsdarbības traucējumu konstatēšanas.
Par Baltkrievijas galvaspilsētā notikušās traģēdijas apstākļiem ASV avīzei "Star Tribune" stāstīja Hendriksona aģents Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neils Šīijs.

31 gadu vecajam Žoltokam neilgi pirms spēles beigām palika slikti un viņš Hendriksona pavadībā devās uz ģērbtuvēm, teica Šīijs. Uzskata, ka Žoltoka nāves cēlonis ir sirdstrieka, un mediķi nespēja hokejistu atdzīvināt, norādīja aģents.

Pēc Šīija teiktā Žoltoks nomira Hendriksona rokās. "Viņš [Žoltoks] teica, Dārbij, neaizej," sacīja Šīijs. Hendriksons savam aģentam teica, ka ierašanos spēlēt Rīgā kopā ar Žoltoku uzskata par likteņa pirkstu. "Esmu pārliecināts. Man bija lemts būt šeit," Hendriksona teikto atstāstīja Šīijs.

Dēla pēdējo spēli klātienē noskatījās arī Minskā dzīvojošais Žoltoka tēvs, rakstīja avīze.

2003. gada 21. oktobrī Žoltoks ceļā uz ģērbtuvēm noģība tolaik viņa pārstāvētā NHL kluba Minesotas "Wild" arēnā. Mediķi Žoltokam diagnosticēja plaušu hiperventilāciju, kas var izraisīt sirdsdarbības traucējumus. 10 dienu vēlāk pārbaudēs "Mayo" klīnikā hokejistam konstatēja sirds ritma traucējumus.

Tieši gadu pirms nāves kardiologs atļāva Žoltokam atsākt spēlēt "Wild" sastāvā, rakstīja avīze.

Vilšanos un rūgtumu par Žoltoka nāvi avīzei pauda neoficiāli par "Wild" kapteini uzskatītais Endrjū Brunets, kurš Minesotas kluba izbraukuma spēlēs bija Latvijas uzbrucēja istabas biedrs viesnīcās.

Brunets uzsvēra, ka Žoltoks ļoti mīlēja savu ģimeni, tādēļ pirms gada ar lielu atbildības sajūtu izvērtēja veselības problēmas. Pērn oktobrī un novembrī Žoltokam veica plašas veselības pārbaudes.

"Viņš [Žoltoks] par to bija ļoti norūpējies," avīze teica Brunets. "Es zinu, ka viņš bija nobažījies par atgriešanos spēlē. Viņš gribēja būt pārliecināts, ka ir veicis visas pārbaudes. Viņš devās uz, iespējams, labāko vietu pasaulē - "Mayo" klīniku".

Tieši gadu pirms savas pēdējās spēles Žoltoks, saņēmis "Mayo" klīnikas atļauju, stāstīja par atgriešanos "Wild" rindās.

"Skaidrs ir tas, ka ar manu aritmiju viss ir kārtībā," 2003.gada 3.novembrī teica Žoltoks. "Tas man ļāva uzelpot. Tas ir neticami, cik daudz pārbaužu [klīnikā] viņi veica. Sirds ir muskulis, un visi asinsvadi vai nu rada problēmas, vai nerada. Veselam cilvēkam ir jābūt labai asinsritei. Man ir prieks, ka esmu viens no tādiem cilvēkiem."

No "Wild" uz Nešvilas "Predators" aizmainītais Žoltoks 2003./2004.gada sezonas noslēgumā kļuva par neierobežoti brīvo aģentu, kurš ir tiesīgs izvēlēties NHL klubu, ar ko parakstīt līgumu. Taču pēc NHL vadības un spēlētāju domstarpībām par jauna darba koplīguma nosacījumiem NHL sezona joprojām nav sākusies. Tādēļ Žoltoks oktobra vidū piekrita "Rīga 2000" piedāvājumam NHL lokauta laikā pārstāvēt Latvijas čempionvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!