Foto: AP/Scanpix
Itālijas premjerministrs Mateo Renci pirmdien paziņojis, ka Roma izvirzīs savu kandidatūru uz 2024.gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanu, turklāt kādas no sacensībām varētu risināties arī Vatikānā, vēsta ārzemju mediji.

"Itālijas valdība kopā ar Itālijas Olimpisko komiteju (CONI) ir gatava iesaistīties projektā, kas nav balstīts uz infrastruktūru vai lieliem sapņiem, bet uz lieliskiem cilvēkiem," preses konferencē izteicās Itālijas premjers. "Mūsu valsts reizēm izskatās neizlēmīga. Nav pieņemams tas, ka nemēģinām [kaut ko darīt]."

Sekojot jaunākajām SOK nostādnēm, Itālija olimpiskās spēles varētu aizvadīt dažādos valsts reģionos, piemēram, burāšanas sacensības - Sardīnijā, paukošanu - Florencē, basketbola turnīru - Milānā, bet badmintona vai loka šaušanas sacensības - Vatikānā. Portugāļu kardināls Hosē Saraiva Martins izdevumam "Quotidiano Nazionale" izteicies, ka tā esot "lieliska ideja".

Roma cer iekļauties sešu miljardu eiro budžetā, no kuriem divus miljonus segtu Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK). 2012.gada Londonas olimpisko spēļu budžets bija divreiz lielāks.

"Šobrīd nevēlos ieslīgt detaļās, taču šis ir ļoti reāls skaitlis," apgalvo CONI prezidents Džovanni Malago. "Mans sapnis ir privātu investoru atbalstīts spēļu pieteikumus."

Kā zināms, Roma sākotnēji izrādīja interesi par 2020.gada olimpisko spēļu uzņemšanu, taču atteicās no kandidēšanas, kad toreizējais premjerministrs Mario Monti ekonomiskās krīzes dēļ atteicās garantēt finansiāli atbalstu.

Vasaras olimpiskās spēles Itālija pēdējoreiz rīkoja 1960.gadā.

Interesi uzņemt 2024.gada vasaras olimpiskās spēles izteikusi ASV, kas decembrī nosauks savu vienoto pilsētas kandidatūru, Francijas galvaspilsēta Parīze, Berlīne vai Hamburga Vācijā, Azerbaidžānas galvaspilsēta Baku un Dienvidāfrikas Republika, kas izvirzītu kopēju Pretorijas - Johanesburgas kandidatūru.

Pieteikumi SOK jāiesniedz līdz 2015.gada 15.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!