Foto: LETA
Par Rīgā notikušā prestižā Šaha profesionāļu asociācijas (ACP) finālturnīra ātrajā šahā uzvarētāju svētdien kļuva Krievijas čempions un pasaules čempions blicā Aleksandrs Griščuks.

Griščuks finālā ar 3-2 pārspēja savu tautieti Janu Ņepomņaščiju, kurš ir šī gada ātrā šaha vicečempions.

Iepriekš pusfinālā Griščuks pieveica vēl vienu krievu trīskārtēju pasaules Fišera čempionāta uzvarētāju Pjotru Svidleru ar rezultātu 1,5-0,5, bet otrs finālists Ņepomņaščijs tika galā ar 2002.gada pasaules čempionu Ruslavu Ponomarjovu no Ukrainas, būdams pārāks ar 3-1.

Kā ziņots, abi Latvijas pārstāvji no dalības turnīrā izstājās jau piektdienas astotdaļfināla dueļos. Igors Kovaļenko ar 0,5-1,5 zaudēja šī gada pasaules čempionam ātrajā šahā Šahrijaram Hamidam Mamedjarovam no Azerbaidžānas, bet Aleksejs Širovs ar 0,5-1,5 piekāpās Azerbaidžānas spēlētājam Teimuram Radžabovam.

ACP kausa fināls Rīgā notika pirmo reizi. To organizēja šaha lielmeistars Širovs sadarbībā ar ACP un Latvijas Šaha federāciju (LŠF). Vidējais dalībnieku reitings pārsniedza 2730 punktus, bet trīs dalībnieki bija ar ātrā šaha reitingu virs 2800 punktiem un pašlaik ierindojas pasaules vadošajā sešiniekā.

Kopējais turnīra balvu fonds bija 75 000 dolāru (39 600 latu).

Šīs tiek raksturotas kā prestižākās šī sporta veida sacensības Latvijā kopš 1995.gadā.

Togad Rīgā risinājās Baltijas kauss, kad pēdējo reizi Latvijā bija ieradušies gandrīz visi spēcīgākie tā brīža pasaules šahisti, ieskaitot Gariju Kasparovu.

Šis ir piektais ACP finālturnīrs vēsturē. Pirmie trīs no 2007. līdz 2010.gadam risinājās Ukrainas pilsētā Odesā, bet pēc tam tas zaudēja ģenerālsponsoru, kā arī mainījās asociācijas vadība, līdz ar to turnīrs uz pāris gadiem apsīcis. Šogad finālturnīrā piedalīsies 16 labākie šahisti pēc pēdējo trīs gadu ranga, bet turpmākajos gados jau varētu startēt konkrētās sezonas labākie sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!