Foto: AFP/Scanpix

Viens no nopietnākajiem izaicinājumiem 2016. gada Riodežaneiro Vasaras olimpisko spēļu rīkotājiem būs Gvanabaras pludmales sakopšana burāšanas un vindsērfinga sacensību aizvadīšanai, norāda Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs.

"Mēs esam pārliecināti, ka pēc gada aizvadīsim lieliskas olimpiskās spēles, taču pirmais un svarīgākais ir apzināties darbu prioritātes, lai varētu tikt ar tiem galā," saka Bahs.

Šobrīd pludmale ir ārkārtīgi piesārņota, ūdenī peld atkritumi, cilvēku fekālijas, vecas mēbeles un dzīvnieku līķi. Gandrīz 70% Riodežaneiro kanalizācijas atkritumu pa tiešo nonāk ūdenī, ziņo BBC. Savukārt aģentūras AP veiktajās ūdens analīzēs atklāts ļoti augsts vīrusu un baktēriju līmenis, kas atbaida sportistus no treniņnometnēm Rio. AP norāda, ka valsts un SOK veiktajās analīzēs pārbaudīta tikai baktēriju klātbūtne, ne ūdenī esošie vīrusi, kas var izraisīt nopietnas saslimšanas.

"Šeit faktiski ir tualetes notekūdeņi," analizējot Gvanabaras līča ūdeni, saka Dienvidkalifornijas piekrastes ūdeņu izpētes centra biologs Džons Grifins. "Jūrā ir pa tiešo nonācis ūdens, ko cilvēki aizskalo tualetēs, dušās un izlietnēs. Ja kaut ko tādu atklātu pie mums, viss nekavējoties tiktu slēgts."

Rio Olimpiādes rīkotāji jau tagad ir atzinuši, ka līdz spēļu sākumam neizdosies piesārņojumu Gvanabaras pludmalē samazināt par 80%, kā tas ir pieprasīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!