Latvijas basketbolists Roberts Štelmahers, kurš neskatoties uz kājas savainojumu tomēr palīdzēja valstsvienībai izcīnīt ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru, intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atzīst, ka spēlēt izlasē viņam ir liels gods.
Štelmahers Eiropas čempionāta kvalifikācijā tika atzīts par labāko Latvijas izlasē un no Latvijas Basketbola savienības (LBS) sponsora "Hansabanka" saņēma 1000 latu lielu prēmiju.

Latvijas izlases kapteinis atklāj, ka savainojuma saasinājums bijis pēc turnīra otrās spēles Portugālē, taču tas viņam nav bijis iemesls nespēlēt. "Ir dažādi cilvēku tipi - ir cīnītāji un tādi, kas necīnās; rēķinātāji un tādi, kas rīkojas, kā liek sirds. Es gaužām slikti jūtos jau tad, ja esmu izlaidis kaut vai vienu treniņu - ja neesmu bijis kopā ar pārējiem," saka Štelmahers. "Spēcīgākas vai vājākas sāpes būs vienmēr - nekad nebūs tā, ka pēc treniņa vai spēles atgriezīsies mājās un tev nekas nesāpēs. Traumas - tā ir šī darba sastāvdaļa, nevis iemesls, lai to nedarītu."

Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks jau ir paziņojis, ka atlases cikla nopelni netiks ņemti vērā, komplektējot komandu finālturnīram, tomēr Štelmahers uzskata savādāk. "Tā ir treneru kompetence. Personiski es uzskatu ka komandā noteikti jāsaglabā vairākums to spēlētāju, kas izcīnīja šo vietu finālturnīrā, bet tie, kam bija kaut kādas tur problēmas, lai arī tālāk risina savas problēmas - ar apdrošināšanos un velns viņ' zina, ko vēl. Pat ja cilvēkam ir trauma, viņš var braukt pie komandas," savu viedokli pauž Latvijas izlases kapteinis. "Sagatavošanās posms mums ilga divus mēnešus. Varbūt pusmēneša laikā varēja mēģināt izārstēt savu savainojumu un tomēr palīdzēt komandai vēlāk? Nevis vienkārši pateikt: "Man ir trauma," - un braukt spēlēt citur."

"Kaut kādas atrunāšanās šādā situācijā - vismaz man tas nav pieņemami," iebilst Štelmahers.

Augustā par nespēlēšanu izlasē paziņoja viens no komandas līderiem Kaspars Kambala, par iemeslu minot arī pleca savainojumu. Savainojums gan Kambalam neliedza septembrī piedalīties pārbaudes spēlēs sava jaunā kluba Kazaņas UNICS sastāvā.

Runājot par 2005.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Belgradā, Štelmahers neprognozē Latvijai kādu godalgu. "Nedomāju, ka mūsu spēkos būs izcīnīt Eiropas čempionāta medaļas, taču, lai arī kādu grupu mums dotu izloze, pirmais mērķis būs pārvarēt pirmo kārtu un no tās izkļūt," saka Štelmahers. "Domāju, kāds pārsteigums mums būs pa spēkam, un uz to arī iesim - lai viegla spēle pret mums nebūtu pat Eiropas grandiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!