Pirmo reizi savā sportista karjerā par pasaules čempionu ir kļuvis Latvijas pārstāvis Viktors Ščerbatihs. Raušanas un grūšanas summā Ščerbatihs pacēla 442 kilogramus (202+240 kilogrami).
Raušanā Latvijas svarcēlājs tika pie "mazās" zelta godalgas, bet grūšanā - pie "mazās" bronzas godalgas.

Pie sudraba godalgas summā tika krievs Jevgeņijs Čigiševs, kura rezultāts bija 441 kilograms (201+240 kilogrami), bet bronzu ar rezultātu 435 kilogrami (195+240 kilogrami) ieguva Džabers Salems no Kataras.

Raušanā Ščerbatihs uzvarēja ar rezultātu 202 kilogrami. Savu izvēlēto sākuma svaru - 197 kilogrami - Ščerbatihs pirmajā mēģinājumā nepacēla, bet pacēla otrajā. Trešajā mēģinājumā Latvijas svarcēlājs pārliecinoši pacēla 202 kilogramus smago svara stieni, kas vēlāk viņam deva "mazo" zelta godalgu.

Otrais raušanā ar rezultātu 201 kilogrami palika krievs Jevgeņijs Čigiševs, kurš šo svaru bija izvēlējies arī par sākuma svaru. Otrajā un trešajā mēģinājumā Čigiševs nepacēla 206 kilogramus, tādējādi zelta godalgu ieguva Ščerbatihs.

Trešais palika Veļičko Čolakovs no Bulgārijas, kura rezultāts arī bija 201 kilograms. Tā kā Čolakovs ir smagāks nekā Čigiševs, tad viņam pēc noteikumiem tika bronzas godalga.

Grūšanas sacensības Ščerbatihs sāka ar 240 kilogramiem, ko ar nelielām problēmām pacēla. Otrajā mēģinājumā Ščerbatihs nepacēla 247 kilogramus, pie viena arī savainojot ceļgalu, un pieklibodams atstāja sacensību postamentu. Jau nodrošinājis pasaules čempiona titulu, Ščerbatihs trešo mēģinājumu nemaz neizmantoja.

Čigiševs arī grūšanu sāka ar 240 kilogramiem, ko arī pacēla ar nelielām grūtībām. Lai summā apsteigtu Ščerbatihu, Krievijas svarcēlājam nācās pieteikt 250 kilogramus, ko viņš nepacēla ne otrajā, ne trešajā mēģinājumā.

Savukārt Salems iesāka ar 231 kilogramu, ko pacēla ļoti viegli. Droši viņš veica arī otro mēģinājumu, 240 kilogramus, tomēr uz trešo mēģinājumu - 243 kilogrami - Salems neiznāca.

Raušanas un grūšanas summā 435 kilogramus (201+234 kilogrami) pacēla arī Čolakovs, tomēr viņš ir par vairāk nekā 40 kilogramiem smagāks nekā Salems, līdz ar to pasaules čempionāta bronzu ieguva Kataras sportists.

Kā zināms, Ščerbatihs ir 9.Saeimas deputāts.

Sportistam par uzvaru pasaules čempionātā no valsts pienāksies līdz 20 000 latu liela naudas balva. To paredz noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā.

Naudas balvas, ņemot vērā Latvijas Nacionālās sporta padomes priekšlikumu, ne retāk kā divas reizes gadā piešķir Ministru kabinets. Lai saņemtu naudas balvu, svarcelšanas federācijai būs jāiesniedz Sporta pārvaldē attiecīgs iesniegums.

Kā ziņots, Saeimā šogad pieņēma grozījumus likumā "Par interešu konfliktu valsts amatpersonu darbībā", kas nosaka, ka deputāti tagad var savienot savu amatu ne tikai ar pedagoga, zinātnieka, bet arī ar profesionāla sportista un radošo darbu.

9.Saeimā ievēlētais Ščerbatihs turpina aktīvās sporta gaitas un gatavojas startēt 2008.gada olimpiskajās spēlēs Pekinā. Iepriekšējā likuma redakcija viņam kā valsts amatpersonai liedza saņemt no valsts budžeta finansējumu treniņiem un sacensībām, kā arī valdības piešķirtās naudas balvas par iegūtajām medaļām olimpiādē, pasaules un Eiropas čempionātā.

Saeima nolēma papildināt likuma 9.pantu un noteikt, ka valsts amatpersonai atļauts saņemt naudas balvas jeb prēmijas par izciliem sasniegumiem zinātnē, mākslā vai sportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!