Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadība 2020.gada Tokijas vasaras olimpisko spēļu rīkotājiem ieteikusi vairāk sacensību aizvadīt ārpus pilsētas, pat simtiem kilometru attālumā no galvaspilsētas, vēsta aģentūra "Reuters".

Tokijas Olimpiādes organizatori sākotnēji bija paredzējuši, ka visas sacensības notiks astoņu kilometru rādiusā no olimpiskā ciemata, taču augošās darba un celtniecības izmaksas liek tokijiešiem šos plānus mainīt. Sākotnēji Tokijas spēļu rīkotāji rēķināja, ka nepieciešamo celtniecības darbu izmaksas būs ap pusotru miljardu dolāru (1,2 miljardi eiro), taču pagājušoggad pēc pārrēķina šī summa ir divkāršojusies.

"SOK ir nākusi klajā ar ieteikumiem, kas paredz maksimāli izmantot jau esošas sporta būves, un tas, cik man zināms, nesaskan ar "astoņu kilometru filozofiju", kas bija piedāvājuma sastāvdaļa," preses konferencē Tokijā izteicies SOK viceprezidents Džons Koutss, kurš Japānā aizvadīja divu dienu pārbaudes vizīti. "Mēs orgkomitejai ieteicām, ka basketbola un futbola priekšsacīkstes varētu notikt tādās pilsētās kā Osaka, kur ir lielas sporta halles."

Osaka atrodas 400 kilometru attālumā no Japānas galvaspilsētas.

Ekonomijas apsvērumu dēļ Tokijas spēļu rīkotāji apsver iespēju atteikties no jaunas basketbola halles celtniecības un izmantot sporta zāli, kas atrodas apmēram 25 kilometru attālumā no Tokijas. Līdzīgs plāns ir arī par badmintona sacensībām, kurām piemērotas telpas ir līdzīgā attālumā. Apmeklējis abas šīs halles, Koutss par tām izteicās ļoti atzinīgi.

Sākotnēji bija plānots, ka dažas olimpiskā futbola turnīra grupu spēles varētu notikt Japānas ziemeļaustrumu prefektūrās, kuras 2011.gadā ietekmēja cunami un zemestrīce, lai uzlabotu šo reģionu ekonomisko situāciju, taču šī ir pirmā reize, kad 2020.gada spēļu rīkotāji piemin iespēju sacensības aizvadīt tālāk no Tokijas.

Spēļu rīkotāji apsolījuši līdz nākamā gada februārim nākt klajā ar galīgo pasākuma plānu.

"Mūsu primārais mērķis ir izvairīties no pārliekiem izdevumiem, kas būtu liels slogs Japānas iedzīvotājiem," saka Tokijas olimpisko spēļu orgkomitejas prezidents Joširo Mori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!