Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) paudušas bažas par jaunajiem dopinga analīžu konteineriem, ko esot ļoti viegli atvērt.

Jaunos dopinga analīžu konteinerus, kas lietošanā ieviesti pagājušā gada rudenī, izstrādājusi Šveices firma "Berlinger" pēc WADA izmeklētāja Ričarda Maklārena ziņojuma par dopinga mahinācijām Krievijā, un pirmie, kas brīdināja par jauno trauku nepilnībām, bija Zviedrijas Antidopinga aģentūra, vēsta portāls "insidethegames.biz". Tās direktors Peters Stroms sarunā ar vietējo aģentūru SVT norādījis, ka jaunos konteinerus var viegli atvērt, neatstājos nekādas pēdas, tāpēc Zviedrijas Andidopinga aģentūra atgriezīsies pie iepriekšējiem paraugiem, kādus izmantoja Soču olimpiādē.

Zviedru atklājumu apstiprinājusi arī WADA, kura atzīst, ka jaunos "BEREG-KIT Geneva" konteinerus var atvērt, īpaši, ja to saturs ir sasaldēts. "Berliner" veikuši arī savu pārbaudi un 27. janvārī informēja WADA, ka tajā neesot izdevies atkārtot problemātisko darbību.

Tas radījis ievērojamas bažas par antidopinga procesu 2018. gada Phjončhanas olimpisko spēļu laikā.

SOK pēc šīm ziņām esot nekavējoties sazinājušies ar WADA un pieprasījusi nodrošināt, lai "antidopinga pārbaudes Phjončhanā būtu aizvadītas ticamā un uzticamā veidā", teikts SOK paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!