Foto: AFP/Scanpix

Sestdien Buenosairesā Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) ģenerālās asamblejas balsošanā par 2020.gada Vasaras olimpisko spēļu mājvietu izraudzījās Tokiju.

Balsošanas pirmajā kārtā visvairāk balsis ieguva Tokija, bet divām citām kandidātēm Stambulai un Madridei bija vienāds balsu skaits. "Mazajā balsojumā" par to, kura pilsēta neturpinās cīņu par olimpisko spēļu mājvietu, Stambula pārspēja Madridi.

Otrajā kārtā Tokija ieguva absolūto vairākumu, tādējādi 2020.gada olimpiskās spēles uzņems Japāna.

Tokija ceturto reizi kandidēja uz olimpisko spēļu mājvietu. 1960.gada Olimpiādes rīkošanu Tokija neieguva, nākamās spēles tā rīkoja, bet kandidēšana uz 2016.gada Olimpiādi atkal bija neveiksmīga.

Tagad Tokija bija galvenā kandidāte un šoreiz apgāza iepriekšējo balsošanu "tradīciju", kad favorītes netika pie rīkošanas tiesībām.

2020. gada Olimpiādi sākotnēji vēlējās uzņemt sešu valstu pilsētas - Baku (Azerbaidžāna), Stambula (Turcija), Doha (Katara), Madride (Spānija), Tokija (Japāna) un Roma (Itālija).

"Finiša taisnē" nonāca trīs - Japāna, Spānija un Turcija. Divām no šīm valstīm - Japānai un Spānijai - ir olimpisko spēļu rīkošanas pieredze: Japāna olimpiskās spēles uzņēmusi trīsreiz -1964. gadā Tokijā vasaras, bet 1972. gadā Saporo un 1998. gadā Nagano - ziemas Olimpiādi. Spānija "olimpisko drudzi" piedzīvojusi vienreiz - 1992. gadā spēles notika Barselonā.

Šā gada laikā visās trijās kandidātpilsētās viesojās SOK komisāri, lai izpētītu un novērtētu to atbilstību un spējas uzņemt šo iespaidīgo sporta forumu - olimpiskās spēles. Sestdien visas trīs pilsētas vēl veica pēdējās prezentācijas, pēc kurām SOK amatpersonas devās veikt balsošanu.

Balsojumā piedalījās 95 SOK locekļi, bet divi balsttiesīgie SOK pārstāvji nebija ieradušies. Balsojumā kādam no kandidātiem vajadzēja iegūt absolūto vairākumu – tātad vismaz 48 balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!