Foto: Publicitātes foto
Emīlija Elizabete Zandere un Ģirts Bricis pagājušās nedēļas beigās izcīnīja uzvaras Latvijas čempionātā šķēršļu pārvarēšanā jaunzirgiem, informēja Latvijas Jātnieku federācijas (LJF) Preses dienests.

Šajās sacensībās, kurās tika sadalītas medaļas arī poniju jāšanā un amatieriem, par godalgām sportiskie pāri sacentās divu maršrutu rezultātu summā.

Startā ar līdz piecus gadus veciem zirgiem konkurence notika maršrutos ar 110 un 115 centimetrus augstiem šķēršļiem. Pirmajā maršrutā pirmajās trīs vietās ierindojās Mārīte Pinte ar Lakardo, Aleksandrs Šakurovs ar Ester un Zandere ar Lādogu. Taču otrajā dienā pirmā bija Zandere, otrais Šakurovs, trešā Jolanta Ādamsone ar zirgu Luksora, bet Pinte palika septītā. Tādējādi čempiones titulu ieguva Zandere ar Lādogu, otro vietu - Šakurovs ar Ester, bet trešo - Pinte ar Lakardo.

Startā ar sešus/septiņus gadus veciem zirgiem bija jāveic maršruti ar 120/125 un 125/130 centimetrus augstiem šķēršļiem. Pārliecinoši uzvarot abos maršrutos ar zirgu Conterina, arī summā pirmo vietu izcīnīja Bricis. Tāpat notika ar otru zirgu Dynamique, ar kuru iegūta otrā vieta. Savukārt trešā un ceturtā vieta Tijai Alīsei Jurjānei ar zirgiem Gracio un Irwind Wing, ar kuriem tika sasniegtas mainīgas sekmes. Par trešo vietu Jurjānei bija ļoti sīva cīņa gan pašai ar sevi un otru zirgu, gan ar Pinti un Kartini, jo trijiem duetiem bija pa 28 punktiem, bet vietu secību čempionātā izšķīra otrās dienas starts.

"Mēs ar otru zirgu īpašnieku Aleksandru Vasiļjevu Nīderlandē un Vācijā no jaunzirgiem mēģinām atlasīt perspektīvākos sportam un interesantākos, kurus es gatavoju un ar tiem startēju starptautiskās sacensībās. Līdzīga sadarbība man ir ar "Agrofirmas Tērvete" zirgaudzētavu, bet šogad tā nu ir sanācis, ka šīs audzētavas zirgi, vēl nebeidzoties sezonai, jau ir pārdoti. Gan čempionāta uzvarētāja, sešgadīgā Conterina, gan sudraba ieguvēja, arī sešgadīgā Dynamique, šogad ar stabili augstiem rezultātiem ir startējušas starptautiskajās sacensībās Krievijā, Lietuvā un Latvijā. Prieks, ka Eiropas audzētāji mūs jau ir pamanījuši un mūsu rezultātus iekļauj savos katalogos," citēts Bricis. "Valstu nacionālie jaunzirgu čempionāti ir tāds kā atskaites punkts, lai ieraudzītu spējīgākos jaunzirgus, kam pēc diviem gadiem būtu jālec "Grand Prix" maršruti. Interesanti ir paskatīties, cik no šiem zirgiem nākotnē spēs startēt starptautiskajos, lielajos maršrutos. Šobrīd Latvijā tikai mums trijiem - man, Kristapam Neretniekam un Andim Vārnam - ir jaunzirgi, kas jau tagad lec augstāk nekā standartā noteiktajā zirgu vecuma konkurencē."

Citviet poniju jāšanā startā ar pirmās grupas ponijiem godalgas izcīnīja Amanda Otto, Ance Aleksandrova un Helēna Šaule, bet startā ar otrās grupas ponijiem pie medaļām tika Helēna Tomingasa, Monta Pareiza un Diāna Lasmane.

Amatieriem pirmajā grupā labākie bija Elīna Kandevica, Unda Egendorfa un Marta Smilga, bet otrajā grupā - Kristīne Baradovska, Gelinta Apse un Jaroslavs Trubanovs.

"Spītējot sliktajiem laikapstākļiem, Latvijas čempionāts tomēr notika, un bija ieradušies tie mazie poniju jātnieki, kuri bija pārliecināti par saviem spēkiem piedalīties šajās divu dienu sacensībās, kas prasa krietni lielu enerģiju un emocionālo sagatavotību. Poniju jātniekiem šīs ir vienīgās sacensības, kur jāsacenšas divu dienu garumā, un tas nav viegli. Varbūt mazliet žēl, ka pirmās grupas poniju jātnieki nebija ieradušies iespējami lielākā skaitā, taču piedalījās spēcīgākie pāri, kas bija pārliecināti par savām spējām un varēja cīnīties," paudusi LJF Poniju sekcijas vadītāja Mārīte Pinte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!