Foto: LETA
Pēc sestdien aizvadītajām pusfināla spēlēm kļuvuši zināmi visi Rīgā notiekošā prestižā Šaha profesionāļu asociācijas (ACP) finālturnīra ātrajā šahā pusfināla dalībnieki.

Ceturtdaļfināla dueļos Krievijas čempions un pasaules čempions blicā Aleksandrs Griščuks ar 2-0 uzvarēja daudzu starptautisku čempionātu uzvarētāju lielmeistaru Radoslavu Voitašeku no Polijas, bet 2002.gada pasaules čempions Ruslavs Ponomarjovs no Ukrainas ar 2-0 pārspēja šīgada pasaules čempionu ātrajā šahā Šahrijaru Hamidu Mamedjarovu no Azerbaidžānas.

Tāpat 2013.gada ātrā šaha vicečempions Jans Ņepomņaščijs no Krievijas ar 2-1 pārspēja 2010.gada pasaules komandu čempionāta uzvarētāju Vladimiru Malahovu no Krievijas, bet trīskārtējs pasaules Fišera čempionāta uzvarētājs Pjotrs Svidlers no Krievijas ar 1,5-0,5 uzvarēja 2004.gada pasaules čempionāta pusfinālistu Teimuru Radžabovu no Azerbaidžānas.

Pusfināla spēlēs svētdien Griščuks tiksies ar Svidleru, bet Ponomarjovs spēkosies ar Ņepomņaščiju. Pēc tam vēlāk svētdien notiks arī izšķirošie mači.

Kā ziņots, abi Latvijas pārstāvji no dalības turnīrā izstājās jau piektdienas astotdaļfināla dueļos. Igors Kovaļenko ar 0,5-1,5 zaudēja Mamedjarovam, bet Aleksejs Širovs ar 0,5-1,5 piekāpās Radžabovam.

ACP kausa fināls Rīgā notiek pirmo reizi. To organizē šaha lielmeistars Širovs sadarbībā ar ACP un Latvijas Šaha federāciju (LŠF). Vidējais dalībnieku reitings pārsniedz 2730 punktus, bet trīs dalībnieki ir ar ātrā šaha reitingu virs 2800 punktiem un pašlaik ierindojas pasaules vadošajā sešiniekā.

Kopējais turnīra balvu fonds ir 75 000 dolāru (39 600 latu). Turnīrs notiek AS "Rietumu Banka" centrālajā ēkā Vesetas ielā 7.

Šīs tiek raksturotas kā prestižākās šī sporta veida sacensības Latvijā kopš 1995.gadā. Togad Rīgā risinājās Baltijas kauss, kad pēdējo reizi Latvijā bija ieradušies gandrīz visi spēcīgākie tā brīža pasaules šahisti, ieskaitot Gariju Kasparovu.

Šis ir piektais ACP finālturnīrs vēsturē. Pirmie trīs no 2007. līdz 2010.gadam risinājās Ukrainas pilsētā Odesā, bet pēc tam tas zaudēja ģenerālsponsoru, kā arī mainījās asociācijas vadība, līdz ar to turnīrs uz pāris gadiem apsīcis. Šogad finālturnīrā piedalīsies 16 labākie šahisti pēc pēdējo trīs gadu ranga, bet turpmākajos gados jau varētu startēt konkrētās sezonas labākie sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!