Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijas peldētāja Sāra Šēstrema Kazaņā notiekošajā pasaules čempionātā svētdien sasniedza jaunu pasaules rekordu 100 metru tauriņstila distancē.

Sacensību pusfinālā Šēstrema finišēja pēc 55,74 sekundēm, līdzšinējo rekordu, ko 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs sasniedza amerikānietei Dana Volmera, pārspējot par 0,24 sekundēm.

Līdz ar to pašreizējā pasaules čempione Šēstrema kvalificējās pirmdien gaidāmajam finālam.

Pirmo zeltu čempionātā peldēšanas sacensībās ieguva ķīniešu zvaigzne Jans Suņs, kurš triumfēja 400 metru brīvā stila distancē. Olimpiskais čempions finišēja pēc trim minūtēm un 42,58 sekundēm, tuvāko sekotāju Džeimsu Gaju no Lielbritānijas apsteidzot par 1,17 sekundēm.

Uzvarējis 400 un 1500 metru brīvā stila distancēs Londonas olimpiskajās spēlēs, viņš turpināja dominēt pirms diviem gadiem Barselonā notikušajās pasaules meistarsacīkstēs, kad bija labākais 400 metru, 800 metru un 1500 metru disciplīnās.

Tikmēr 400 metru brīvā stila distancē dāmām titulu aizstāvēja 18 gadus vecā amerikāņu zvaigzne Keitija Ledeckija, kurai pieder pasaules rekordi gan šajā, gan arī divreiz garākajā un 1500 metru distancē. Šoreiz amerikāniete finišēja pēc trim minūtēm un 59,13 sekundēm, jau distances vidū tuvākās konkurentes apsteidza par divu ķermeņu tiesu.

Savukārt Austrālijas un Francijas komandas svētdien triumfēja 4x100 metru brīvā stila stafetēs vīriešiem un sievietēm. Dāmām austrālietes finišēja pēc trim minūtēm un 31,48 sekundēm, sasniedzot jaunu čempionāta rekordu, bet vīriem francūži distanci veica trijās minūtēs un 10,74 sekundes, turklāt viņi startēja bez pasaules rekordista 200 metros Janika Agnela, kurš izlaiž čempionātu, atveseļojoties pēc pleirīta.

Pirmoreiz vēsturē 4x100 metru stafetē vīriem finālā nepiedalījās ASV izlase, kas, neskatoties uz uzvaru savā priekšsacīkšu peldējumā, neuzrādīja pietiekami labu rezultātu, lai iekļūtu pirmajā astotniekā.

Kā zināms, Latvijas peldētājs Nikolajs Maskaļenko svētdien ieņēma 48.vietu 100 metru brasa distances priekšsacīkstēs.

Tikmēr daiļlēkšanas sacensības svētdien ar vēl diviem zeltiem noslēdza Ķīna. Sākotnēji vēsturē pirmajās jaukto pāru sacensībās no trīs metru tramplīna uzvarēja Haņa Vana un Hao Jana. Savukārt sacensībās no desmit metru tramplīna vīriem triumfēja Bo Cju.

Kā zināms, iepriekšējā pasaules čempionātā, kas risinājās pirms diviem gadiem, Ķīnas sportisti uzvarēja visās desmit daiļlēkšanas disciplīnās. Šogad sportisti par godalgām cīnījās 13 disciplīnās un ķīnieši arī tika pie desmit spilgtākā kaluma medaļām.

Līdz ar to medaļu kopvērtējumā Ķīna joprojām ir līdere ar 11 zelta, deviņām sudraba un trīs bronzas godalgām, kamēr mājiniece Krievija ar astoņiem zeltiem, kā arī četriem sudrabiem un vienu bronzas godalgu ir otrā. Trešo vietu ar četriem zeltiem, trim sudrabiem un divām bronzām ieņem ASV.

Pasaules čempionātā ūdens sporta veidos peldēšanas sacensības norisinās speciāli konstruētos peldbaseinos Kazaņas futbola stadiona teritorijā un ilgs līdz nākamajai svētdienai. Astoņu sacensību dienu laikā kopumā tiks izcīnīti 42 medaļu komplekti, bet Latvijas sportisti izies uz starta 12 individuālajās distancēs, kā arī 4x100 metru kombinētajā stafetē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!