Foto: AFP/Scanpix

Latvijas tenisists Ernests Gulbis šogad ATP rangā ir pakāpies pa 109 vietām, kas ir lielākais kāpums starp TOP 50 tenisistiem.

2010.gada 18.oktobrī Gulbis sasniedza līdz šim savu karjeras rekordu pasaules rangā, ieņemot 24.vietu. Taču jau divus gadus vēlāk, pēc neveiksmīgi aizvadītās iepriekšējās sezonas 2012.gada nogalē Gulbis pasaules rangā bija noslīdējis līdz pat 159.vietai.

Šo gadu Latvijas labākais tenisists iesāka 138.vietā, bet pēc uzvaras Sanktpēterburgas turnīrā šonedēļ viņš ieņem jau 27.vietu un tuvojas savam karjeras rekordam.

Tas ir labākais rādītājs starp pasaules ranga TOP 50 tenisistiem, taču Gulbis nav vienīgais, kuram izdevies ievērojams kāpums šajā kompānijā. Pazīstamais francūzis Gēls Monfiss vēl šī gada sākumā regulāri atradās ap pirmā simta beigām un arī otrā simta sākumā, bet šobrīd ieņem jau 41.vietu. Vēl ievērojamāk veicies Dmitrijam Tursunovam, kurš 2013.gada laikā no 122.vietas pakāpies uz 36.vietu. Savukārt Tomijs Rovredo gada sākumā bija 109.vietā, šobrīd viņam jau 18.vieta.

Lai gan Gulbja kāpums ir ievērojams un labākais ranga augšdaļā, iespaidīgāki kāpumi vērojami pasaules ranga TOP 100 otrajā pusē. Pilnīgi neticams kāpums padevies spānim Pavlo Kareno Vustam, kurš janvārī ieņēma vien 654.vietu. Spēlējot dažāda līmeņa "Future" un "Challenger" sērijas turnīros (viņam tikai četri augstākā līmeņa turnīri sezonā) spānis pamanījies rangā uzlekt uz 66.vietu. Pirmā simta lejasgalā 98.vietā atrodas Indijas tenisists Somdevs Devarmans, kurš gadu iesāka necilajā 552.vietā. Vairāk par simts vietām kāpums izdevies arī citiem TOP 10 dalībniekiem - holandietim Jessem Hutsam Galungam, vācietim Julianam Reisteram, polima Mihala Pšišeznijam, čeham Jirži Veselijam un spānim Adrianam Manarino.

Savukārt pēdējā pusgadā fantastiska atgriešanās augstākajā sabiedrībā iznāca francūzim Nikolā Maū, kurš vēl 17.jūnijā atradās tikai 240.vietā. Trīs mēnešu laikā francūzis pakāpies gandrīz pa 200 vietām un atrodas 68.pozīcijā.

Jāpiemin arī vēl viens Latvijas tenisists Miķelis Lībietis, kurš pirms diviem mēnešiem atradās 1340.vietā. Pēc veiksmīgi aizvadītiem "Future" turnīriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā viņš veicis ievērojamu kāpumu un šobrīd atrodas 678.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!