Foto: EPA/LETA

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis otrdien guva pagaidām savu lielāko uzvaru karjerā, Romas "Masters 1000" sērijas turnīra otrās kārtas mačā sensacionāli ar 2-6, 6-1, 7-5 pieveicot pasaules ranga līderi šveicieti Rodžeru Federeru.

Foto galerija

ATP pasaules rangā šobrīd Gulbis ieņem 40.vietu, bet nākamnedēļ pakāpsies un, iespējams, sasniegs savu karjeras rekordu. Atgādinām, ka Gulbja rekords ATP pasaules rangā ir 2008.gada augustā ieņemtā 38.vieta.

Tā ir pirmā reize kopš 2000.gada, kad Federers piedzīvo zaudējumu sezonas pirmajā spēlē uz māla seguma korta. Tāpat Federers Romas turnīrā pirmajā spēlē nebija zaudējis kopš 2002.gada, kā arī kopš 2002.gada nebija zaudējis trīs ATP turnīros pēc kārtas, neiekļūstot ceturtdaļfinālā. Divos iepriekšējos savos turnīros Federers zaudēja trešajā kārtā Markosam Bagdatim (Indianvelsas turnīrā) un Tomašam Berdiham (Maiami turnīrā).

Tāpat Federers šogad nebija zaudējis ATP rangā tik zemu esošam tenisistam. Pēdējoreiz zemāk par 40.vietu esošam tenisistam Federers zaudēja pagājušā gada novembrī notikušajā Parīzes "Masters 1000" turnīrā, kad piekāpās tobrīd 49.vietā esošajam francūzim Žiljēnam Beneto, ar kuru latvietim iespējama tikšanās Romas turnīra trešajā kārtā.

Turnīra trešajā kārtā Gulbis spēkosies ar itālieti Filipo Volandri vai Žiljēnu Beneto no Francijas, kas savstarpējo maču aizvadīs trešdien.

Video: www.tennis24.gr

Gulbis atbildīgo spēli iesāka nervozi. Jau pirmajā geimā Federers paņēma Gulbja servi un ātri panāca 2-0. Trešajā geimā Gulbis lēnām iespēlējās, atrada savu spēles pavedienu un uzvarēja savu servi. Nākamajā geimā Gulbis jau izrādīja sīvu pretestību, taču pats pieļāva svarīgos brīžos kļūdas un ļāva Federeram uzvarēt savu servi. Septītajā geimā Federers uz Gulbja serves viegli iegūst 40-15, bet Gulbis ar labām izspēlēm un saīsinātiem sitieniem izlīdzina rezultātu. Taču tad Federers nospēlēja izcili, Gulbis kļūdījās, un šveicietis panāca jau 5-2. Astotajā geimā Gulbis ar lieliskām izspēlēm atspēlēja divas setbumbas, taču paša kļūdas un Federera laba serve – un šveicietis uzvarēja pirmajā setā ar 6-2.

Otrais sets bija pilnīgi kā spogulis pirmajam setam. Federers bieži kļūdījās, bet Gulbim izdevās labas izspēles, saīsinātie sitieni pie tīkla, radot lielas problēmas izcilajam tenisistam. Vēl sākumā abi tenisisti uzvarēja savas serves, bet tad Gulbis uzvarēja piecus geimus pēc kārtas.

Otrā seta ceturtajā geimā Gulbim bija pirmais breikpoints spēlē, ko gan neizdevās izmantot. Federers lieliski pāris epizodēs nospēlēja uz pretkustību, taču pārsvars bija Gulbim, ko latvietis arī izmantoja, laužot Federera servi. Nākamajā geimā jau Gulbis lika panervozēt saviem līdzjutējiem, jo pieļāva kļūdas un it kā zaudēja spēles pavedienu. Tomēr savlaicīgi Gulbis nomierinājās, uzlaboja servēšanu un uzvarēja geimā, panākot 4-1. Nākamajā geimā Federers turpināja kļūdīties un Gulbis vēlreiz paņēma pretinieka servi, bet septītajā geimā Gulbis jau neatstāja nekādas cerības šveicietim: uzvara setā ar 6-1, Gulbis panāca līdzsvaru mačā.

Pretēji gaidītajam, Federers trešajā setā īpaši neuzlaboja savu spēli. Gulbis ar spēcīgām servēm un labi izveidotām izspēlēm neļāva Federeram pārņemt iniciatīvu. Pirmajos četros geimos abi tenisisti uzvarēja savas serves, lai gan Gulbis izskatījās pārliecinošāk un Federeram punkti nāca ar grūtībām. Piektajā geimā, servējot Federeram, Gulbis uzvarēja visās izspēlēs, pēc tam pārliecinoši uzvarēja savu servi un panāca 4-2.

Dramatiski risinājās devītais un desmitais geimi izšķirošajā setā. Devītajā geimā Federers fantastiski atspēlēja divas "mačbumbas", saglabājot cerības. Taču vēl dramatiskāks bija desmitais geims. Gulbis atkal ieguva dubulto "mačbumbu" un atkal to pats pazaudēja pēc kļūdām, pie tam vienu punktu zaudēja pēc savas pirmās dubultkļūdas spēlē. Ar netveramu servi Gulbis atkal ieguva "mačbumbu", bet atkal ar dubultkļūdu ļāva Federeram izlīdzināt rezultātu. Tad Gulbis divreiz kļūdījās, un Federers izlīdzināja rezultātu izšķirošajā setā 5-5.

Jau nākamajā geimā Gulbis spēja saņemties, turpināja spēlēt droši un vēlreiz lauza Federera servi. Savukārt 12.geimā Gulbis vaļības neatļāvās pret izcilo tenisistu – ar spēcīgām servēm viņš ieguva 40-0 un uzreiz izmantoja pirmo "mačbumbu" geimā, gūstot savu pagaidām lielāko uzvaru karjerā: uzvara pār pasaules pirmo raketi ar 2-6, 6-1, 7-5!!!

Abi tenisisti līdz šim savā starpā bija spēlējuši vienu reizi, kad šī gada Dohas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra ceturtdaļfinālā Federers bija pārāks ar rezultātu 6-2, 4-6, 6-4.

Kā ziņots, pirmās kārtas mačā Gulbis pirmdien pirmo reizi karjerā ar 6-2, 6-2 pieveica Markosu Bagdati no Kipras, kuram latvietis bija piekāpies visos četros iepriekšējos savstarpējos mačos. Savukārt Federeram pirmā kārta bija brīva.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Gulbis piedalījās Barselonas "ATP World Tour 500" turnīrā, kur ceturtdaļfinālā ar 2-6, 6-7 (4:7) zaudēja spānim Fernando Verdasko, kurš bija izlikts ar piekto numuru, bet vēlāk triumfēja visā turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!