Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase piektdien Kraistčērčā ar 39:18 (18:6) pārspēja Argentīnu, pārliecinoši uzsākot ikgadējo Regbija čempionātu un sarīkojot cienīgas atvadas dzimtajā stadionā "All Blacks" leģendām Danielam Kārteram un kapteinim Ričijam Mako.

Tradicionāli Argentīnas galvenais ierocis ir bijusi grupcīņa, taču mājinieki to prasmīgi neitralizēja, vienlaikus nodemonstrējot savu asumu gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Līdzvērtīga cīņa ilga tikai līdz pirmā puslaika vidum, kad uz mājinieku kapteiņa Mako piezemējumu un diviem Kārtera realizētajiem soda sitieniem viesi atbildēja ar diviem Nikolasa Sančesa soda sitieniem (11:6). Pēc tam "All Blacks" kāpināja tempu, un bonusa punkts tika nokārtots jau otrā puslaika sākumā ar Ma'a Nonu, Čārlza Piutau un Kīrena Rīda piezemējumiem panākot 32:6. Otrā puslaika vidū viesi radīja nelielu intrigu, no sava sānu iemetiena divreiz noorganizējot ritošo molu, kuru abas reizes realizēja Agustīns Krevi - 32:18, tomēr gala vārds piederēja mājiniekiem, debitantam Kodijam Teiloram gūstot komandas piekto piezemējumu (39:18).

Kopš 1985. gada Jaunzēlande un Argentīna spēlējušas 21 reizi, 20 reizes uzvarēja Jaunzēlande, bet 1985. gada 2. novembrī Buenosairesā fiksēts neizšķirts (21:21). Abas izlases atkal tiksies jau 20. septembrī Londonas "Wembley" stadionā, kad Jaunzēlande sāks sava pasaules čempiones titula aizstāvēšanu.

Jāpiebilst, ka dienvidu puslodes regbija gigantu Jaunzēlandes, Austrālijas un DĀR provinču klubu turnīra "Super 15" titulētākās komandas, septiņkārtējās čempiones Kraistčērčas "Crusaders" līderi Mako un Kārters aizvadīja savu pēdējo spēli Jaunzēlandē - nākamgad 33 gadus vecais Kārters turpinās karjeru Parīzes "Racing Métro", bet 34 gadus vecais Mako ir izteicies par iespējamo profesionāļa gaitu noslēgšanu.

Otrajā pirmās kārtas spēlē Austrālija sestdien Brisbenā uzņems Dienvidāfriku. Brisbenas "Suncorp" stadions ir Austrālijas regbija cietoksnis, kurā mājiniekiem ir vislabākie rezultāti, tostarp pret DĀR, kas Kvīnslendas štata galvaspilsētā pieveikta astoņas reizes deviņās spēlēs kopš DĀR 1992. gada atgriešanās starptautiskajā regbija pēc aparteīda ēras izolācijas, turklāt 2006. gadā (kad stadionam vēl bija "Lang Park" nosaukums) viesiem tika sagādāts pazemojošais 49:0 - otrais smagākais zaudējums DĀR regbija vēsturē pēc 2002. gada 3:53 Tviknemā pret topošo pasaules čempioni Angliju (kurā, tiesa gan, DĀR lielāko spēles daļu aizvadīja mazākumā). Tomēr tieši pēdējā spēlē šajā stadionā 2013. gadā Austrālija no Āfrikas viesiem saņēma pamatīgu pērienu (12:38), tādējādi gaidāma aizraujoša cīņa.

Sakarā ar rudenī gaidāmo Pasaules kausa izcīņu Anglijā šogad Regbija čempionāts norit saīsinātā formātā, ierastā divu apļu vietā komandas savstarpēji mērosies spēkiem tikai vienreiz. Lielākās ieguvējas ir DĀR un Austrālija, kas savā laukumā aizvadīs divas spēles. 25. jūlijā Johannesburgā gaidāma čempionāta galvenā spēle, kurā Dienvidāfrika uzņems Jaunzēlandi, bet Mendosā Argentīna uzņems Austrāliju, savukārt pēdējā kārtā 8. augustā Austrālija Sidnejā uzņems Jaunzēlandi, bet Dienvidāfrika Durbanā eksaminēs Argentīnu.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 13 reizes jeb vairāk nekā divreiz biežāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Līdz ar Argentīnas uzņemšanu 2012. gadā pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi visos trijos līdzšinējos turnīros, tajos uzvarot 16 spēlēs, tikai vienreiz zaudējot pērn DĀR un vienreiz samierinoties ar neizšķirtu Austrālijā.

Jāpiebilst, ka, gatavojoties Pasaules kausa izcīņai, jau pēc turnīra noslēguma 15. augustā dienvidnieki aizvadīs pārbaudes spēles - Jaunzēlande Oklendā mērosies spēkiem ar Austrāliju, bet Argentīna Buenosairesā uzņems Dienvidāfriku.

Pasaules kausa izcīņa norisināsies Anglijā no 18. septembra līdz 31. oktobrim. Pasaules čempione Jaunzēlande C grupā eksaminēs Argentīnu, Tongu, Gruziju un Namībiju, Austrālija A jeb "nāves grupā" cīnīsies par izdzīvošanu ar Angliju, Velsu, kā arī Fidži un Urugvaju, bet Dienvidāfrika B grupā tiksies ar Skotiju, Samoa, ASV un Japānu. D grupā spēlēs Francija, Īrija, Itālija, Kanāda un Rumānija.

Pasaules kausu divas reizes izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. gadā), Austrālija (1991. un 1999. gadā) un Dienvidāfrika (1995. un 2007. gadā), kā arī vienreiz Anglija (2003. gadā).

                                     

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!