Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas regbija izlase trešdien ar 28:13 (18:3) pieveica Fidži, aizvadot savu pirmo spēli Pasaules kausa izcīņas A grupā.

Divkārtējie pasaules čempioni Kārdifas "Millennium" stadionā svinēja pārliecinošu uzvaru, tomēr nespēja gūt bonusa punktu, jo guva tikai trīs piezemējumus. Spēle sākās ātrā tempā, iniciatīva piederēja Austrālijai, abas komandas sarīkoja bīstamus uzbrukumus. Līdz puslaika vidum Bernards Folijs un Nemani Nadolo apmainījās ar realizētiem soda sitieniem (3:3), bet pēc tam austrāliešu izcilais flankers Deivids Pokoks četru minūšu laikā guva divus piezemējumus, favorītiem abas reizes noorganizējot lielisku molu (15:3), izmantojot fidžiešu spēlētāja dzelteno kartīti. Pirmā puslaika beigās Folijs ar soda sitienu palielināja pārsvaru (18:3), bet otrā puslaika pašā sākumā Sekope Kepu pietuvināja Austrāliju kārotajam bonusa punktam (25:3). Pamazām Fidži pārņēma iniciatīvu, un vispirms Nadolo trāpīja soda sitienu, un 60. minūtē desmitais numurs Bens Volavola guva piezemējumu (25:13). 70. minūtē Folijs trāpīja soda sitienu, nodrošinot Austrālijai solīdu pārsvaru (28:13), taču pēc Tevitas Kuridrani dzeltenās kartītes Austrālijai nācās vairāk domāt par uzvaras nosargāšanu, nevis bonusa punkta izcīnīšanu. Pēdējās minūtes aizritēja ar fidžiešu pārsvaru, taču rezultāts vairs nemainījās.

Pēc šīs spēles A grupā Velsai un Anglijai ir pa 5 punktiem, Austrālijai - 4 punkti, bet Fidži (divās spēlēs) un Urugvajai punktu nav. Nākamās spēles grupā: 26. septembrī milžu cīņa Anglija-Velsa, 27. septembrī: Austrālija-Urugvaja.

Savukārt D grupas spēlē Francija ar 38:11 (17:6) tikai otrajā puslaikā salauza Rumānijas pretestību. Pirmajā puslaikā dominēja rumāņu uzbrucēji, pilnībā noslāpējot favorītu aktivitātes, bet vienu rumāņu piezemējumu video tiesnesis neieskaitīja. Diemžēl rumāņiem neizdevās izmantot savu uzbrucēju dominēšanu un franču haotisko spēli, ņemot vērā, ka franču treneris Filips Senandrē pēc pirmās spēles bija gandrīz pilnībā nomainījis sastāvu. Franči apliecināja savu klasi, puslaika beigās zibenīgi gūstot divus piezemējumus, Sofiānam Gitonam un Janikam Njangam piecu minūšu laikā panākot 17:3. Otrajā puslaikā komandas ilgi spēkojās bez rezultāta maiņas, līdz Gitons un Veslijs Fofanā divu minūšu laikā nokārtoja Francijas bonusa punktu (31:6). Kaut gan Valentīns Ursače ar rumāņu pirmo piezemējumu padarīja rezultātu pieklājīgāku (31:11), un spēles pašās beigās Gitons burtiski izlaida no rokām "hat trick", zaudējot kontroli pār bumbu jau pēc ieskaites laukuma līnijas šķērsošanas, pēdējais vārds piederēja Francijai ar Gaēla Fikū piezemējumu (38:11).

Pēc šīs spēles D grupā Francijai (divās spēlēs) ir 9 punkti, Īrijai - 5 punkti, bet Itālijai, Rumānijai un Kanādai punktu nav. Nākamās spēles grupā: 26. septembrī Itālija - Kanāda, 27. septembrī Īrija - Rumānija.

Šovakar pasaules čempione Jaunzēlande spēlēs ar C grupas pastarīti Namībiju, un varbūt tiks labots Pasaules kausu izcīņas rezultativitātes rekords. Līdz šim abas izlases ir devušas savu artavu rekordu veidošanā - Jaunzēlande 1995. gadā ar 145:17 pieveica Japānu, bet Namībija 2003. gadā ar 0:142 zaudēja Austrālijai. Piektdienas vienīgajā spēlē Argentīna tiksies ar Gruziju. Pašlaik C grupā Jaunzēlandei un Gruzijai ir pa 4 punktiem, Tongai - 1 punkts, Argentīnai punktu nav, bet Namībija vēl nav spēlējusi.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!