Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien, 9. maijā pulksten 15.00 Upesciema stadionā sāksies Eiropas Regbija līgas federācijas (RLEF) rīkotā 2017. gada Pasaules kausa izcīņas Eiropas kvalifikācijas turnīra pirmā spēle starp Latviju un Spāniju.

Šajā sakarā piedāvājam DELFI lasītājiem interviju ar Latvijas Regbija līgas (LRL) prezidentu Vilmāru Sokolovu.

- Ko nozīmē Regbija līga jeb regbijs 13?

- Regbijs 13 jeb regbijs pēc Regbija līgas noteikumiem ir komandu kontakta sporta spēle ar ovālu bumbu, kurā piedalās divas komandas ar 13 spēlētājiem uz laukuma katrā pusē. Regbijs 13 ir viens no diviem Regbijas futbola paveidiem (otrs ir regbijs pēc Regbija savienības noteikumiem - jeb "Rugby Union"), un tas tiek uzskatīts par smagāko, fiziski grūtāko un asāko starp visām komandu sporta spēlēm pasaulē.

- Vai Latvijas regbisti līdz šim ir piedalījušies kādās regbija 13 starptautiskajās sacensībās?

- Līdz šim Latvijas nacionālā Regbija līgas izlase piedalījās trijās RLEF rīkotajās sacensībās. Divas reizes "European Bowl", kur 2008. gadā, izcīnot divas uzvaras, ieguva čempionu titulu, un vienu reizi "European Shield" 2010. gadā.

- Cik nozīmīgas ir RLWC sacensības Latvijai?

- Ar spēli pret Spāniju mēs ne tikai atsākam savu dalību RLEF sacensību atjaunotajā sistēmā, bet arī uzsākam Pasaules kausa (RLWC) 2017. gada kvalifikācijas turnīru visā pasaulē. Var teikt pat tik skaļi - Ceļš uz RLWC '2017 sākas Rīgā. Šī ziņa ir izskanējusi visā pasaulē. Mēs esam to 10 Eiropas dalībvalstu vidū, kuras divu gadu laikā izcīnīs 3 ceļazīmes uz finālturnīru Austrālijā un Jaunzēlandē.

- Cik komandas piedalīsies RLWC finālsacensībās?

- Septiņas dalībvalstis Austrālija, Jaunzēlande, Anglija, Samoa, Fidži, Francija un Skotija jau ir kvalificējušās finālturnīram. Divas vietas ir paredzētas Okeānijai un Āzijai, pa vienai Āfrikas un Amerikas kvalifikācijas turnīru uzvarētājiem. Eiropai, kā jau minēts, būs trīs vietas. Kopā - tātad 14 valstu izlases.

- Latvijai lielas iespējas un atbildība...

- Spēlē, ar kuru startēs RLWC '2017 kvalifikācijas turnīrs, kādam no tās dalībniekiem būs iespēja ierakstīt savu vārdu vēsturē kā sākuma sitiena autoram vai pirmo punktu guvējam. Un kāpēc gan tie nevarētu būt mūsu spēlētāji? Mēs saprotam, ka tas ir ne tikai liels gods, bet arī milzīga atbildība. Esam pārliecināti, ka mūsu spēlētāji, treneri, amatpersonas, brīvprātīgie un atbalstītāji izdarīs visu iespējamo, lai mēs varētu organizēt šo pasākumu pēc visaugstākajiem standartiem.

- Vai Latvijas regbisti jau sākuši gatavošanos šai atbildīgajai spēlei?

- Izlases kandidātu treniņi jau ir sākušies, bet nedēļu pirms spēles mums pievienosies Stīvs Leonards, kas ir "St. Helens" RLFC akadēmijas direktors un attīstības menedžeris. Ar šo klubu mūs saista ne tikai draudzība, bet arī kopīgā sadarbības programma, kuru izstrādājām un kopīgi pieņēmām pagājušajā gadā, un kas ļauj Latvijas treneriem, spēlētājiem, un it īpaši jauniešiem, izmantot vistitulētākā Superlīgas kluba, pagājušā gada Superlīgas čempiona un Ziemeļu puslodes spēcīgākās komandas treniņu, fiziskās sagatavošanas, spēļu plāna taktisko un tehnisko metodiku kā Latvijā, tā arī stažējoties Anglijā.

- Cik populārs regbijs 13 šobrīd ir Latvijā?

- Latvijas Regbija līgas čempionātā piedalās četras, piecas komandas. Čempionu godā šobrīd ir Regbija klubs "Fēnikss".

- Kas nepieciešams, lai to padarītu vēl vairāk atpazīstamu?

- Jāiekļūst Pasaules kausa finālā (smejas). Ja nopietni, visam pamatā ir "Tag" regbijs. Tuvākajā laikā centīsimies to vēl vairāk popularizēt jaunatnes vidū. Jāpiebilst arī, ka mūsu spēli ar spāņiem translēs interaktīvā televīzija portālā sportacentrs.com.

- Kādas ir mūsu izredzes cīņā pret Spāniju 9. maijā?

- Es teikšu tā - tīri normālas. Nebūs vienkārši, bet mēs pacentīsimies. Puišiem būs iespēja sevi parādīt no labākās puses.

- No kādiem klubiem ir piesaistīti izlases kandidāti?

- No septiņiem Latvijas klubiem: RK "Fēnikss", RK "Vikingi", RK "Sigulda", RK "Mītava", LMT RK "Eži", RK "Miesnieki" un RFC "Livonia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!