Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidāfrikas regbisti sestdien Johannesburgā ar 27:25 (21:13) pārspēja Jaunzēlandi, sagādājot "All Blacks" pirmo zaudējumu pēdējos divos gados, savukārt Regbija čempionāta pēdējā spēlē Argentīna Mendosā pēc triju gadu pūliņiem beidzot izcīnīja vēsturisko pirmo uzvaru, ar 21:17 (8:14) uzvarot Austrāliju

Spēlei Johannesburgas leģendārajā "Ellis Park" nebija būtiskas nozīmes turnīra tabulā, jo Jaunzēlande jau iepriekšējā kārtā nodrošināja uzvaru turnīrā, taču planētas divu labāko izlašu cīkstēšanās vienmēr ir principiāla un bez kompromisiem. Turklāt šoreiz DĀR uzvara pār savu niknāko sāncensi bija vajadzīga kā ēst, sestais zaudējums pēc kārtas gadu pirms Pasaules kausa izcīņas noteikti atstātu smagu psiholoģisku traumu, ņemot vērā, ka pēc pēdējās DĀR dominēšanas posma 2009. gadā, kad "Springboks" pieveica "All Blacks" trīs reizes pēc kārtas, afrikāņi bija uzvarējuši vairs tikai vienu reizi, bet zaudējuši deviņas, turklāt abu izlašu treneru Hainekes Maijera un Stīva Hensena duelī rezultāts pirms šīs spēles bija 0:5. Vēl vairāk - pēdējie trīs DĀR zaudējumi savā laukumā bija tieši mājinieku iecienītajā haiveldā augstu virs jūras līmeņa - 2010. gadā 22:29, 2012. gadā 16:32, bet 2013. gadā pašā "Ellis Park" 27:38.

Sestdienas spēle attaisnoja visas skatītāju cerības, dāvājot vēl vienu regbija klasiku. Šoreiz spēle pilnībā attaisnoja sporta frāzi "divu puslaiku spēle" - ja pirmajā pilnībā dominēja DĀR, tad otrajā Jaunzēlande parādīja, kādēļ viņi joprojām ir viena no sekmīgākajām komandām sporta vēsturē. Kaut gan 8. minūtē Jaunzēlandes desmitais numurs Bodens Barets ar soda sitienu izvirzīja viesus vadībā (0:3), pēc dažām minūtēm mājinieku ofensīva vainagojās ar Fransuā Huhārda piezemējumu (7:3), ko realizēja desmitais numurs Handrē Polards - 20 gadus jaunais talants, kurš vēl pērn izcīnīja sudraba medaļu junioru Pasaules kausa izcīņā un kuram bija lemts kļūt par šīs spēles varoni. Drīz Barets ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (7:6).

26. minūtē Polards ar skaistu piezemējumu atguva DĀR vadību (14:6), taču pretēji spēles gaitai, "All Blacks" atbildēja 32. minūtē, kad Barets skaisti izvirzīja uzbrukuma smailē Malakai Fekitoa, kurš izgāja cauri DĀR aizsardzības līnijai kā nazis caur sviestu (14:13). DĀR nekavējoties deva atbildes triecienu - Polards 39. minūtē guva savu otro piezemējumu 21:13, bet otrā puslaika sākumā Polards ar soda sitienu panāca jau 11 punktu pārsvaru. DĀR spēlēja netipiski ātru un skaistu regbiju, vienlaikus neatsakoties no sava tradicionālā spēka stila, un šķita, ka Jaunzēlandei neatradīsies pretargumenti. Pamazām gan viesi noslāpēja mājinieku uzbrukumu viļņus un pārņēma iniciatīvu - spēles pēdējās 20 minūtes jau piederēja viņiem, ar katru brīdi "All Blacks" palielināja apgriezienus, kamēr mājinieku galvenais uzdevums nu bija visiem spēkiem izturēt līdz finālsvilpei. Vienubrīd šķita, ka Jaunzēlande guvusi piezemējumu, taču mājinieku spēlētājs pēdējā brīdī paspēja pieskarties bumbai savā ieskaites laukumā. DĀR atelpa nebija ilga, viesu ofensīva beidzot deva augļus 66. minūtē ar Bena Smita piezemējumu (24:20), bet pēc piecām minūtēm uzmainītais Dens Koulzs izvirzīja "All Blacks" vadībā (24:25). Barets netrāpīja realizāciju, kas izrādījās liktenīgi. DĀR metās izmisīgos uzbrukumos, Polardu nomainījušais Patriks Lambī netrāpīja dropsitienu, un šķita, ka atkal Jaunzēlande būs salauzusi DĀR gribasspēku. Tomēr divas minūtes līdz spēles beigām jaunzēlandietis Līems Mesams izdarīja neatļautu spēka paņēmienu, un tiesnesis piešķīra soda sitienu netālu no laukuma centra. Johannesburgas retinātais gaiss atviegloja soda sitiena izpildi, un Lambī nekļūdījās, izraujot uzvaru.

Savukārt Regbija čempionāta pēdējā spēlē Mendosas "Estadio Malvinas Argentinas" Argentīna beidzot izcīnīja pirmo uzvaru turnīra vēsturē, ar 21:17 (8:14) pārspējot Austrāliju. Sākums gan neko labu argentīniešiem neliecināja - Tevita Kuridrani un Skots Higinbotems jau 12. minūtē panāca 14:0 viesu labā. Argentīna atguvās, un tās uzbrucēji dominēja visu atlikušo spēli. Leonardo Salvatore ar piezemējumu un desmitais numurs Nikolass Sančess ar soda sitienu līdz puslaika beigām panāca 8:14. Otrā puslaika sākumā Sančess un austrāliešu desmitais numurs Bernards Folijs apmainījās ar rezultatīviem soda sitieniem (11:17), līdz 52. minūtē Huans Imofs ar piezemējumu izvirzīja mājiniekus vadībā (18:17), 72. minūtē Folijs netrāpīja vienkāršu soda sitienu, kas viesiem ļautu atgūt vadību, taču iespējams, ka cēlonis bija mājinieku līdzjutēju raidītie zaļie lāzera stariem austrālieša acīs, šis nebija pirmais gadījums, kaislīgo argentīniešu līdzjutēju vidū sastopami šādi huligāni. Pēc dažām minūtēm viesu kapteinis Maiks Hūpers tika noraidīts uz 10 minūtēm, un Sančess ar soda sitienu palielināja pārsvaru, bet komanda pārliecinoši aizvadīja pēdējās minūtes, izcīnot vēsturisko pirmo uzvaru (21:17). Līdz šim vienīgais Argentīnas panākums bija 16:16 neizšķirts 2012. gadā ar DĀR - tieši Mendosā.

Regbija čempionāta noslēgumā Jaunzēlandei ir 22 punkti, DĀR - 19 punkti, Austrālijai - 11 punkti, bet Argentīnai - 7 punkti.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 13 reizes jeb vairāk nekā divreiz biežāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi visos līdzšinējos turnīros, turklāt uzvarot 16 reizes, vienreiz nospēlējot neizšķirti un vienreiz zaudējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!