Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Portāls DELFI aptaujāja vairākus Latvijas regbija komandu trenerus un speciālistus, uzdodot jautājumus par to, kā šogad izdevies Latvijas čempionāts klasiskajā regbijā jeb regbijā 15.

Jāatzīst, ka lielākā daļa no atbildēm bija noraidošas un pat izteikti negatīvas, rosinot pārdomas par virsrakstā ietverto jautājumu. Turklāt jāuzsver, ka čempionāts šobrīd ir tikai nedaudz pāri pusei. Bet vispirms - aptaujāto speciālistu atbildes.

Vigo Valdavs, RFC "Livonia" prezidents:

- Ja runājam par šī gada Latvijas čempionātu klasiskajā regbijā, stāvoklis ir ļoti, ļoti bēdīgs. Ir ļoti maz spēļu, nav motivācijas trenēties un gatavoties. Pirmais aplis vispār bija bez jēgas. Līdz ar to, baidos, bezjēdzīgs būs arī viss čempionāts. Šis gads klasiskā regbija vēsturē būs jāieraksta kā neveiksmīgs. Jāpiebilst, ka rodas iespaids, ka regbijs 15 apzināti tiek nīcināts ārā.

Vladimirs Ņikonovs, RK "Ovāls" galvenais treneris un Latvijas izlases treneris:

- Mans viedoklis ir tāds, ka Francijas formula mūsu čempionātam neder. Pārāk maz ir spēļu. Čempionāts ir čempionāts, kauss ir kauss. Čempionātā katrai spēlei ir jābūt savai nozīmei. Vispirms jāizspēlē čempionāts, tad var domāt par kausa izcīņu. Tagad ir sanācis tā, ka komandai divu mēnešu nav treniņu. Izlasei - fiziskās sagatavotības līmenis ir švaks. Ideāli būtu tad, ja vienreiz nedēļā būtu pa čempionāta spēlei. Taču tagad ir tukšums.

Juris Straume, Latvijas Mobilā telefona Regbija kluba "Eži" un Latvijas izlases treneris:

- Kad domājām par čempionāta norisi, domājām kā iesaistīt tajā "Vikingus", LLU un "Baldoni", lai būtu vairāk komandu. Tāpēc arī tapa tāda formula. Taču iznāca tā , ka "Vikingi" un LLU pārējos dalībniekus vienkārši "uzmeta", bet "Baldone" - izjuka. Mans viedoklis ir tāds, ka varam spēlēt pavasarī un rudenī, bet vasarā varam spēlēt septiņnieku un bīču. Tagad ir sanācis tā - nespēlē, nespēlē, tad uzspēlē, un kāds neizbēgami satraumējas. Tagad ir tā kā kausa izcīņā, bet čempionātā vajadzētu noteikt visas sezonas labāko komandu. Šogad čempionāts nav izdevies. Nevar tikai trenēties un trenēties. Amatieriem ir obligāti jāspēlē. 18 gadīgie to ļoti jūt. Amatieru līmenī - galvenais ir spēle. Un es jau esmu teicis, ka regbiju nevar tā vienkārši uzspēlēt. Tas ir jāspēlē!

Egīls Eglītis, regbija eksperts:

- Ja Latvijas čempioni RFC "Livonia" ar Latvijas Regbija federāciju saistītos mačos piedalās tikai desmit spēlēs, skaitot gan Latvijas čempionātu, gan Latvijas kausa izcīņu, tad tas ir ļoti maz. Atceros, ka 80., 90. gados čempioniem sezonas laikā bija pat 40 spēles. Tiem, kas šobrīd Latvijas regbijā tiecas pēc varas, pa spēkam ir sarunāt tikai mazskaitlīgus mačus - septiņnieku un pludmales regbiju. Tomēr jāatceras, ka Starptautiskā Regbija padome IRB un "Rugby Europe" joprojām cieņā ir regbijs 15 jeb tā klasiskā forma. No regbija 15 nāk pārējie regbija paveidi, bet ar šādu Latvijas čempionāta formulu paši sev rokam kapu... Nav spēļu prakses. Tādai komandai kā Valmiera ir labi un perspektīvi spēlētāji, varbūt pat izlases līmenī, taču bez reālas prakses nekā nebūs. Regbijs ir sarežģīts sporta veids, un tajā daudz kas vairakkārt jāapgūst laukumā. Un vēl kas - klasiskajā regbijā uz spēli jāpulcējas vismaz 25 spēlētājiem. Bet mums viena otra komanda atļaujas nākt pat 13 cilvēku sastāvā. Tas nekam neder...

Raimonds Priednieks, Latvijas regbija čempionāta galvenais tiesnesis:

- Kāds nu šogad Latvijas čempionāts ir padevies, tāds nu ir. Esam zaudējuši daudz komandas. Pirms pāris gadiem bija septiņas, astoņas, pat desmit. Tagad palikušas tikai sešas, turklāt no pieciem klubiem. Ja nebūtu izjukusi "Baldone", situācija vēl būtu puslīdz apmierinoša. Tagad jānocīnās līdz galam pēc tādas sistēmas, kāda ir pieņemta. Bēdīgi, ka šogad neko nerādām interaktīvajā TV un internetā. Tādējādi no Latvijas Regbija federācijas skaļi paustās popularizēšanas čiks vien ir sanācis. Pārāk maz spēļu. Arī Latvijas kausa izcīņā ir tikai piecas komandas...

Māris Robežnieks, Latvijas Regbija federācijas Sacensību organizācijas komitejas priekšsēdētājs:

- Šo Latvijas čempionāta izspēles sistēmu komisijas sēdē apsprieda visi klubi. Viedokļi, kā spēlēt, bija dažādi, taču galu galā šo sistēmu apstiprināja visi klubi. Tāpēc nevar teikt, ka tā visus neapmierina. Pirmais aplis tika iecerēts tā, lai netraucētu izlasēm - lielajai un septiņniekam - gatavoties atbildīgajām spēlēm. Tas tika veidots tā, lai komandas varētu iespēlēt jaunos regbistus. Arī brīvo nedēļu nemaz nav tik daudz. Nākamgad daudz ko varētu uzlabot, bet par to atkal jāspriež visiem kopā! Man pašam ir vairākas idejas, kā veidot mūsu galvenās sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!