Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Laplatā ar 34:13 (20:6) pārliecinoši pieveica Argentīnu, pirms termiņa nodrošinot uzvaru Regbija čempionātā jau trešo gadu pēc kārtas. Tā kā DĀR savā laukumā uzvarēja Austrāliju ar 28:10 (5:10) un guva bonusa punktu, "All Blacks" triumfam bija nepieciešama uzvara ar četriem piezemējumiem.

Pirms šīs spēles Jaunzēlandes izlasē notika piespiedu maiņa. Savainotā Daniela Kārtera vietā spēlējošais desmitais numurs Ārons Krudens tika atstāts mājās, jo puisis pēc atpūšanās bārā nokavēja lidmašīnu. Krudena sodīšana nozīmēja, ka Argentīnā un DĀR viņa funkcijas jāpilda Bodenam Baretam, kurš līdz šim tikai vienu reizi bijis sākumsastāvā, taču tas netraucēja jaunietim sekmīgi vadīt "All Blacks" kuģi.

Jaunzēlandes uzdevums bija skaidrs: DĀR uzvara ar bonusa punktu nozīmēja, ka čempionu kausa izcīņai nepieciešama uzvara ar četriem piezemējumiem. Vienkārša uzvara nozīmētu, ka pēdējā spēlē Johannesburgā dienvidāfrikāņiem būtu teorētiskas izredzes uzvarēt turnīrā.

Līdz 10. minūtei Barets ar diviem soda sitieniem panāca 6:0, bet 12. minūtē ātra kombinācija noslēdzās ar Bena Smita piezemējumu (13:0). 16. minūtē Nikolass Sančess realizēja soda sitienu (13:3), uz ko Jaunzēlande atbildēja ar Izraēla Dega skaisti noslēgto ātro uzbrukumu (20:3). Puslaika beigās vēlreiz bija precīzs Sančess (20:6). 57. minūtē savu kārtējo piezemējumu guva jaunā zvaigzne Džulians Savea, kura rezultativitātes ātrums pārspēj pat savulaik par "raķešcilvēku" dēvēto Džo Rokokoko - 27 piezemējumi 27 spēlēs! Bonusa punkts tika nokārtots 67. minūtē, kad Savea atdeva skaistu piespēli T. Dž. Perenaram (34:6). Mājinieki nedaudz uzspodrināja mundieri 77. minūtē ar Horasio Agujas piezemējumu (34:13), un pēdējās minūtes aizvadīja uzbrukumā, taču rezultāts vairs nemainījās.

Pretēji Laplatai, kur melnais ceļa rullis pārbrauca pāri mājiniekiem, iepriekšējā spēle Keiptaunas "Newlands" stadionā izvērtās ļoti aizraujoša, abām izlasēm dodot priekšroku skrienošajam regbijam, nevis bumbas sišanas pingpongam. Ja Austrālija tradicionāli bijusi ātrā regbija piekritēja, dienvidāfrikāņu spēks pēdējos gados bijis tieši teritoriāla spēle, desmitajam numuram Morne Steinam pastāvīgi izmantojot tālo bumbas raidījumu taktiku un uzsvaru liekot uz soda sitieniem. Kopš Steins devies spēlēt uz Franciju, viņa pēctecis Handrē Polards, kurš vēl pērn spēlēja junioru Pasaules kausa finālā, vairāk izmanto piespēles ar roku, pastiprināti iesaistot ātros aizsargus, tādējādi izlase vairāk tendēta uz piezemējumu gūšanu.

Spēle sākās ar DĀR ofensīvu, pirmās minūtes neļaujot viesiem pieskarties bumbai gandrīz ne reizi, izspēlējot 17 uzbrukuma fāzes, līdz austrālieši beidzot atņēma bumbu. Pakāpeniski spēle izlīdzinājās, un jau Austrālija izveidoja vairākus bīstamus momentus. Abas izlases uzturēja lielu ātrumu, un pirmos punktus guva mājinieki, Marselam Kocē 12. minūtē noslēdzot dienvidafrikāņu tradicionāli spēcīgo ieroci molu pie pretinieku ieskaites laukuma (5:0). Austrālija atbildēja ar bīstamiem uzbrukumiem, iespiežot mājiniekus pie ieskaites laukuma, un puslaika vidū divu minūšu laikā vispirms Bernards Folijs realizēja soda sitienu, bet pēc tam Adams Ešlijs-Kūpers ar piezemējumu noslēdza ātru uzbrukumu (5:8).

Kaut gan pirmajā puslaikā austrāliešiem bija vairākas izdevības palielināt pārsvaru, rezultāts vairs nemainījās, bet turpmāk spēlē punktus guva tikai dienvidāfrikāņi. 43. minūtē Polards samazināja rezultāta starpību (8:10), mājinieki pakāpeniski palielināja apgriezienus, un pēdējās 20 minūtes jau aizritēja ar ievērojamu mājinieku pārsvaru. Pēdējās 10 minūtēs Austrālijas pretestība tika salauzta. Vispirms 70. minūtē Polardu nomainījušais Patriks Lambī ar dropsitienu realizēja nepārtraukto DĀR spiedienu (vairāk nekā 30 fāzes!) un izvirzīja mājiniekus vadībā (11:10), jau pēc divām minūtēm kapteinis Žans de Viljērs noslēdza ātru uzbrukumu (16:10), bet pēdējo divu minūšu laikā DĀR spēja gūt vēl divus Lambī un de Viljēra piezemējumus.

Tribīnes īpaši gavilēja par nesenā centuriona de Viljēra piezemējumiem, jo viņš ir ne tikai DĀR izlases ilggadējais kapteinis, bet arī dienvidu puslodes labāko profesionālo komandu "Super 15" turnīra dalībnieces, Keiptaunā bāzētā Rietumkāpas provinces "Stormers" kluba kapteinis, kā arī DĀR nacionālā čempionāta - Karija kausa izcīņas - Keiptaunā bāzētā "Western Province" kluba kapteinis.

Kaut gan Regbija čempionātā vēl atlikusi pēdējā kārta, Jaunzēlande kļuvusi sāncenšiem nesasniedzama ar 21 punktu, tai seko DĀR ar 15 punktiem, Austrālijai ir 10 punkti, bet Argentīna atkal palikusi pēdējā ar 3 punktiem.

4. oktobrī milžu cīņā Johannesburgas "Ellis Park" stadionā DĀR uzņems Jaunzēlandi, bet Argentīna Mendosā tiksies ar Austrāliju. Tomēr "Los Pumas" perspektīvas beidzot izcīnīt pirmo uzvaru turnīra vēsturē nav diez ko spožas - 2012. gadā zaudēts ar 19:25, bet pērn saņemts pēriens ar 17:54.

Savukārt saldais ēdiens Johannesburgā solās būt kārtējā klasika, ņemot vērā, ka DĀR vislabāk spēlē tieši augstu virs jūras līmeņa, piemēram, Johannesburgā ("Ellis Park" un "FNB Stadium"), Pretorijā ("Loftus Versfeld") vai Blūmfonteinā ("Vrystaatstadion"), kur bumba lido tālāk un retinātais gaiss spēles beigās uzliek papildu nastu oponentu fiziskajai izturībai - parasti DĀR izšķirošo pārsvaru gūst tieši pēdējās 20 minūtēs.

Johannesburgas "Ellis Park" ir DĀR regbija citadele, kur tā parasti sabradā savus pretiniekus, un tieši šajā stadionā debitante DĀR 1995. gadā papildlaikā izcīnīja vēsturisko uzvaru (15:12) pār Jaunzēlandi Pasaules kausa finālā. Jāpiebilst, ka tieši pirms finālspēles lielākā daļa "All Blacks" spēlētāju smagi saindējās ar pārtiku, izraisot dažādas konspiratīvas teorijas. Ar šo stadionu saistās arī DĀR saldākās atmiņas Regbija čempionāta priekšteces Triju nāciju kausa izcīņā, kad 2000. gadā "All Blacks" tika pieveikti ar 46:40, bet 2004. gadā tika izcīnīts Triju nāciju kauss ar iespaidīgo 40:26 uzvaru.

Pēdējos gados situācija ir mainījusies. Kaut gan DĀR joprojām saimnieko augstu virs jūras līmeņa gandrīz pret visām izlasēm, Jaunzēlande ir izņēmums, kas diezgan ērti jūtas Dienvidāfrikas haiveldā. Piemēram, pēdējās trīs spēles Pretorijā allaž noslēgušās ar mājinieku sakāvi - 18:34 1999. gadā, 16:52 2003. gadā (DĀR rekordsmagais zaudējums) un 16:45 2006. gadā. Ironiski, ka pēc šīm sakāvēm DĀR funkcionāri "All Blacks" Pretorijā vairs neuzņem, gluži tāpat kā vairs neuzņem arī Keiptaunā sakarā ar lielas vietējo "krāsaino" līdzjutēju daļas demonstratīvo atbalstu Jaunzēlandei, ko uzkurina jaunzēlandiešu pastāvīgās uzvaras šajā pilsētā.

Pretorijas krišana nozīmēja, ka Johannesburga ir palikusi pēdējais DĀR lepnums, taču pēdējās trīs spēles dienvidāfrikāņi ir zaudējuši: vispirms toreizējā kapteiņa Džona Smita 100. spēles jubilejā 2010. gadā ar 22:29 (vēl divas minūtes pirms spēles beigām DĀR bija vadībā 22:17, bet "All Blacks" kapteinis Ričijs Mako vispirms izlīdzināja rezultātu, bet uzreiz nākamajā uzbrukumā Izraēls Degs apklusināja pārpildītās tribīnes), 2012. gadā mājinieki tika saplosīti ar 16:32 (abas spēles notika "FNB Stadium"), bet 2013. gadā melnā armija beidzot iekaroja pašu "Ellis Park", mājiniekiem kapitulējot ar 27:38.

Regbija tradicionālo līderu divcīņa sākusies tālajā 1921. gadā, un aparteīda laikos svaru kausi biežāk nosvērās DĀR pusē (20 uzvaras, 2 neizšķirti, 15 zaudējumi). Tomēr pēc aparteīda likvidēšanas un DĀR atgriešanās starptautiskajā regbija saimē 1992. gadā statistika ir radikāli mainījusies par labu Jaunzēlandei - 36 uzvaras, 1 neizšķirts, 14 zaudējumi. Jaunzēlandes pārsvars izskatās vēl iespaidīgāk, runājot par uzvarētām spēlēm viesos - ja 22 gadu laikā DĀR spējusi Jaunzēlandē uzvarēt vien trīs reizes, tad "All Blacks" Dienvidāfrikā svinējusi uzvaru 16 reizes - ievērojami vairāk nekā spējuši paši afrikāņi (desmit)! Ja 2009. gadā šķita, ka DĀR lauzusi Jaunzēlandes nomācošā pārsvara tendenci, viņus pārspējot visās trijās spēlēs, "All Blacks" atmaksa bija ātra - kopš tā laika izcīnītas deviņas uzvaras desmit spēlēs, turklāt pēdējās piecās pēc kārtas. Taču Dienvidāfrikas fani nekad nesamierinās ar otro vietu pasaules hierarhijā, tādēļ sestdien "Ellis Park" gaidāma kārtēja brutāla un bezkompromisa cīņa. Tā būs sevišķi svarīga DĀR trenerim Hainekem Maijeram, kura vadības laikā DĀR saviem principiālākajiem pretiniekiem zaudējusi visās piecās spēlēs - nespēja uzvarēt Jaunzēlandi ir vienīgais traips trenera citādi visnotaļ sekmīgajā darbā.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 13 reizes jeb vairāk nekā divreiz biežāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi visos līdzšinējos turnīros, turklāt uzvarot 16 reizes un vienreiz samierinoties ar neizšķirtu.

Jāpiebilst, ka Jaunzēlandes pēdējo gadu sniegums ir iespaidīgs. Kopš 2011. gada augusta, kad "All Blacks" zaudēja divas spēles pēc kārtas DĀR un Austrālijai, pēdējo reizi ļaujot izslīdēt no rokām Triju nāciju kausam, tā uzvarējusi 40 reizes, divreiz nospēlējusi neizšķirti Austrālijā, un tikai vienreiz zaudējusi 2012. gadā Anglijā. No regbija lielvalstīm šajā laikā DĀR pieveikta 5 reizes, Austrālija - 7 reizes, Anglija - 4 reizes, Francija - 5 reizes, Īrija - 4 reizes, Velsa - 1 reizi, Argentīna - 7 reizes un Skotija - 1 reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!