Foto: AP/Scanpix

Par pieckārtējo Austrālijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētāju svētdien Melburnā kļuva šveicietis Rodžers Federers, kurš finālā principiālā duelī uzvarēja savu sīvāko konkurentu spāni Rafaelu Nadalu.

Divu kādreizējo pasaules ranga līderu duelī un mūslaiku tenisa klasikā Federers vairāk nekā trīsarpusi ilgā spēlē bija pārāks ar 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3.

Federeram tas ir 18. "Grand Slam" tituls karjerā vienspēlēs, kas ir mūsdienu tenisa rekords. Otro vietu ar 14 tituliem dala amerikānis Pīts Samprass un Nadals, kurš ir sīvākais Federera konkurents no aktīvajiem tenisistiem.

Spēli pārliecinošāk iesāka Federers, kurš traumas dēļ izlaida pusgadu un pasaules rangā noslīdējis uz 17. vietu. Šveicietis pirmo setu uzvarēja 34 minūšu laikā, Nadala servi laužot septītajā geimā. Spānis otrajā setā pārņēma iniciatīvu un divreiz lauza Federera serves geimus, panākot 4-0. Federers tad uzvarēja divus geimus pēc kārtas, bet spānis iniciatīvu neatdeva un uzvarēja setu ar 6-3.

Arī trešajā un ceturtajā setā tenisisti apmainījās uzvarām, tādējādi sesto reizi mūsdienu tenisā "Australian Open" finālā nācās aizvadīt piekto setu. Tāpat kā pirmajos četros setos, arī pēdējā setā abi tenisisti priecēja tenisa līdzjutējus ar aizraujošām izspēlēm. Nadals seta sākumā lauza Federera serves geimu un tad spēja nosargāt savus serves geimus, ieliekot pamatus uzvarai mačā. Tomēr Federers, kurš pirms piektā seta palūdza medicīnisko pārtraukumu, atrada spēkus un sestajā geimā lauza Nadala servi. Federers tad uzvarēja savu serves geimu, bet astotais geims kļuva par vienu no aizraujošākajiem visā turnīrā. Nadals spēja atspēlēt trīskāršo breikbumbu, Federers ar lielisku "bekhendu" ieguva vēl vienu breikbumbu, ko izmantoja pēc Nadala kļūdas. Federers devītajā geimā atspēlēja dubulto breikbumbu, tad Nadals atspēlēja vienu mačbumbu, bet Federers ieguva otro mačbumbu. Pēc šīs izspēles Nadals palūdza video atkārtojumu – tajā bija redzams, ka Federers sitiens ir trāpījis laukumā, un šveicietis varēja līksmot par triumfu turnīrā.

Tas bija otrais abu tenisistu savstarpējais "Australian Open" fināls – 2009. gadā piecu setu cīņā uzvarēja Nadals, kļūstot par pirmo spāni, kurš Melburnā triumfējis vienspēlēs.

Mūsdienu tenisa vienā no principiālākajiem dueļiem liels pārsvars ir Nadalam. Pirms mača savstarpējos dueļos ar 23:11 vadībā bija Nadals, bet "Grand Slam" turnīru finālos abi tenisisti bija tikušies astoņas reizes un sešos gadījumos par čempionu kļuva spānis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!