Foto: AP/Scanpix

Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko svētdien Dohas WTA "Premier" sērijas turnīra vienspēļu pamatturnīra pirmās kārtas mačā ar 6-1, 6-3 uzvarēja Zarinu Dijasu no Kazahstānas.

Par pirmās kārtas pārvarēšanu Ostapenko nopelnījusi 60 WTA vienspēļu ranga punktus.

Šo maču Ostapenko iesāka lieliski, ļaujot pretiniecei uzvarēt tikai pašā pirmajā geimā. Pēc tam Latvijas pārstāve demonstrēja dominējošu sniegumu un uzvarēja sešus geimus pēc kārtas, tai skaitā trīs reizes laužot Dijasas servi un gūstot panākumu pirmajā setā ar 6-1.

Arī otro setu Ostapenko uzsāka pārliecinoši, vienreiz laužot Kazahstānas sportistes servi un izvirzoties vadībā ar 2-0. Pēc tam gan starp abām tenisistēm turpinājās vētrains un kļūdām bagāts teniss, jo nākamos trijos geimos neviena nespēja gūt punktu pie savas serves, bet Latvijas sportiste bija zaudējusi viena breika pārsvaru.

Tomēr lūzuma punkts bija otrā seta astotajā geimā, kad Ostapenko lauza Dijasas servi un pēcāk uzvarēja arī geimā pie savas serves, triumfējot setā ar 6-3 un uzvarot arī visā mačā.

Šī abām tenisistēm bija pirmā savstarpējā cīņa.

Latvijas pirmā rakete Ostapenko šonedēļ ieņem 86.vietu WTA vienspēļu rangā. Tikmēr Dijasa atrodama 69. pozīcijā, bet pērn janvārī viņa bija pakāpusies uz 31. pozīciju, kas bija viņas karjeras rekords.

Kā zināms, patlaban 18 gadus vecā Ostapenko šonedēļ piedalījās Dubaijas WTA "Premier" sērijas turnīrā, kur kvalifikācijas otrajā kārtā piekāpās amerikānietei Betānijai Matekai-Sendsai. Ostapenko piedzīvojusi septiņus zaudējumus pēdējos desmit mačos.

Tikmēr Dijasa šosezon aizvadītajos deviņos mačos izcīnījusi četras uzvaras. Pagājušajā nedēļā viņa piedalījās Gaosjunas WTA "International" turnīrā Taivānā, kur pamatturnīra otrajā kārtā piedzīvoja zaudējumu vācietei Andreai Petkovičai. Savukārt šonedēļ viņa Dubaijas WTA "Premier" kvalifikācijas pirmajā kārtā piekāpās savai tautietei Jaroslavai Švedovai.

2013.gada sezonu Ostapenko WTA pasaules rangā noslēdza vien 308.vietā, bet pērn septembrī viņa bija pakāpusies jau līdz 77.pozīcijai. Pagājušajā gadā Latvijas tenisiste pirmo reizi karjerā iekļuva kāda WTA turnīra finālā, spējot sasniegt sacensību Kvebekas izšķirošo maču, kurā gan piedzīvoja neveiksmi. Tāpat Ostapenko pērn kļuva par pirmo Latvijas raketi, kā arī sasniedza otro kārtu Vimbldonas turnīrā un ASV atklātajā čempionātā.

Ostapenko šī ir debija Dohas WTA "Premier" turnīrā, bet Dijasai tas bija jau ceturtais turnīrs Kataras galvaspilsētā. 2013. un 2014. gadā viņa nepārvarēja kvalifikāciju, bet pērn piedzīvoja zaudējumu pamatturnīra otrajā kārtā.

Ostapenko otrajā kārtā spēkosies ar krievietes Svetlanas Kuzņecovas un vācietes Julijas Gergesas pāra uzvarētāju.

Vēlāk pamatturnīra pirmajā kārtā spēkosies arī Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova, kura tiksies ar pazīstamo Kanādas tenisisti Eižēniju Bušāru.

Mačs sāksies pēc plkst.18 pēc Latvijas laika.

Abas tenisistes savā starpā spēkosies pirmo reizi.

Sevastova šonedēļ publicētajā WTA rangā ieņem 95.pozīciju, kamēr Bušāra atrodama 61.vietā.

Lai sasniegtu pamatturnīru, Sevastovai bija nepieciešams pārvarēt divas kvalifikācijas kārtas. Sevastova piektdien kvalifikācijas pirmajā kārtā ar 6-4, 6-2 apspēlēja Danielu Hantuhovu no Slovākijas, kura šobrīd pasaules rangā ir tikai 149.vietā. Savukārt otrajā kvalifikācijas kārtā Latvijas tenisiste ar 7-6(7:3), 5-7, 7-5 uzveica Sesilu Karatančevu no Kazahstānas, kura WTA rangā ir 114.pozīcijā.

Par kvalifikācijas pārvarēšanu un iekļūšanu pamatturnīrā Latvijas tenisiste izcīnījusi 30 WTA ranga punktus.

Kā zināms, pagājušajā nedēļā Sevastova sasniedza Taivānā notikušā Gaosjunas WTA "International" sērijas turnīra ceturtdaļfinālu, bet pēc tam nedēļas nogalē piedalījās Dubaijas WTA "Premier" turnīra kvalifikācijā, kurā zaudēja jau pirmajā mačā.

Šosezon Sevastova vēl nav uzvarējusi nevienu ranga pirmajā simtniekā esošu tenisisti.

Sevastova 2013.gada maijā vien 23 gadu vecumā noslēdza karjeru, ko atsāka pirms gada. Savas karjeras laikā viņa spēja pakāpties līdz 36.vietai WTA rangā. 2010.gadā tenisiste triumfēja Eštorilas WTA kategorijas turnīrā, bet 2011.gada sākumā aizkļuva līdz Austrālijas atklātā čempionāta ceturtajai kārtai.

Tikmēr Bušāra šo sezonu iesākusi veiksmīgi, jo janvārī notikušā Hobārtas WTA "International" turnīrā sasniedza finālu, kur gan piekāpās francūzietei Alizē Kornē.

Iepriekšējo maču kanādiete aizvadīja janvāra nogalē, kad Austrālijas atklātā čempionāta otrajā kārtā piedzīvoja zaudējumu polietei Agņeškai Radvaņskai.

Savu vienīgo titulu karjerā Bušāra izcīnīja aizpērn, kad triumfēja Nirnbergas WTA "International" sērijas turnīrā. Tajā pat gadā viņa sasniedza Austrālijas un Francijas atklāto čempionātu pusfinālus, bet Vimbldonas "Grand Slam" Bušāra aizkļuva līdz finālam, kur piekāpās Petrai Kvitovai. 2014.gadā parādītais sniegums viņai ļāva sasniegt WTA ranga piekto pozīciju.

Turpretī pagalam neveiksmīgi Bušārai izvērtās pērnās sezonas nogale. Septembrī pirms ASV "Grand Slam" ceturtās kārtas mača kanādiete tumšā treniņu zālē paslīdēja uz tikko mazgātas grīdas un guva smadzeņu satricinājumu. Pēc mēneša viņa atgriezās, piedaloties Pekinas WTA "Premier" turnīrā, bet izstājās jau pirmās kārtas mačā.

Sevastovai šis būs pirmais turnīrs Dohā, bet Bušāra savā veiksmīgajā 2014.gada sezonā šeit piedzīvoja zaudējumu pirmajā kārtā.

Pamatturnīra otrajā kārtā Sevastovas un Bušāras dueļa uzvarētāja tiksies ar WTA ranga 21.numura ukrainietes Jeļinas Svitoļinas un čehietes Denisas Allertovas, kura rangā atrodama 62.pozīcijā, pāra uzvarētāju.

Dohas WTA "Premier" turnīrā ar pirmo numuru izlikta vāciete Angelika Kerbere. Pērn par čempioni kļuva Čehijas tenisiste Lūcija Šafāržova, bet pa divām uzvarām šajā turnīrā ir Marijai Šarapovai un Viktorijai Azarenkai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!