Foto: F64
Igaunijas spēcīgākie volejbola klubi "Schenker" līgas jaunajā sezonā apņēmušies pretendēt uz čempionu titulu, savukārt Latvijas favorīti "Lāse-R/Rīga" plāno cīnīties par iekļūšanu finālčetriniekā, trešdien žurnālistus informēja klubu pārstāvji.

"Schenker" līgā 2011./2012.gada sezonā spēlēs seši Igaunijas klubi un četras Latvijas komandas. Igaunijai līderu lomā solās būt Tallinas "Selver", kas gan salīdzinājumā ar pērno sezonu zaudējis vairākus svarīgus spēlētājus, kā arī Pērnavas volejbola klubs. Abu klubu gada budžets būs aptuveni 300 000 eiro, kas vairāk nekā divkārt pārsniedz naudīgākā Latvijas kluba "Lāse-R/Rīga" budžetu.

Galvenā trenera Raimonda Vildes vadītā "Lāse-R/Rīga" kopš pagājušās sezonas palikusi bez Arta Caica, kurš pārcēlās uz Igaunijas klubu Tartu "Pere Leib", taču pārējais komandas kodols ir saglabājies, pastāstīja kluba menedžeris Ainārs Dakša. "Lāse-R/Rīga" mērķis pašu mājās ir nosargāt Latvijas čempionu titulu un izcīnīt Latvijas kausu, bet "Schenker" līgā iekļūt četru spēcīgāko komandu vidū, kas nebūšot viegls uzdevums.

"Lāse-R/Rīga" budžets jaunajā sezonā būs apmēram 120 000 eiro, taču liela daļa aizies nodokļos, tādēļ rocība ar labāko Igaunijas klubu iespējām nav samērojama, paskaidroja Dakša.

Apmēram 50 000 eiro robežās gada budžets plānots diviem Latvijas klubiem Daugavpils Universitātei un VK "Biolars", bet "Poliurs/Ozolnieki" rēķinās ar aptuveni 40 000 latu. Uz iekļūšanu "Schenker" līgas finālčetriniekā cer VK "Biolars", bet citu klubu vadība izvirza pieticīgākus mērķus. VK "Biolars" menedžeris Andrejs Jamrovskis teica, ka komandu papildinājuši Austris Štāls un Artjoms Andiļevko, turklāt volejbolistiem ir vēlēšanās sevi labi parādīt.

"Poliurs/Ozolnieki" tēmē uz 4.vietu Latvijā un par svarīgāko "Schenker" līgā uzskata piedalīšanos, teica kluba direktors Rolands Baranovskis un piebilda, ka salīdzināt budžetu ar Igaunijas klubiem viņam ir neērti. Uz 5. līdz 6.vietu "Schenker" līgā mērķē Daugavpils Universitāte, norādīja kluba menedžeris Elmārs Rudovičs. Komandas kodols Daugavpils komandā kopš pagājušās sezonas radikāli nav mainījies, bet budžeta dalīšanā būs jārēķinās arī ar sieviešu volejbola komandu. Haraldu Regžu spēlētājos piesaistījusī Daugavpils Universitāte Latvijas čempionātā grib tikt finālā.

Par Igaunijas klubu nodomiem žurnālistiem pastāstīja Igaunijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Tarvi Purns.

Caicu piesaistījusī "Pere Leib" sezonā rēķinās ar vairāk nekā 200 000 eiro budžetu un "Schenker" līgā grib tikt finālčetriniekā. Ilgāka termiņa mērķus izvirzījis Pērnavas volejbola klubs, kas divu līdz triju gadu laikā tiecas kļūt par Igaunijā spēcīgāko klubu, taču arī šogad pretendēs uzvarēt "Schenker" līgā un Igaunijas čempionātā.

Tallinas TTU spēlēs lielākoties studenti, un 90 000 eiro budžeta komanda sola pretendēt uz vietu finālčetriniekā. Mazāk ambiciozi ir divi citi Igaunijas pārstāvji līgā - Viru volejbola klubs un Rakveres "Grossi" ar jauniem volejbolistiem plāno iekļūt izslēgšanas spēlēs. Gan Viru, gan Rakveres komandu budžeti ir samērojami ar Latvijas finansiāli ierobežotāko komandu finanšu iespējām.

Gandarījumu par "Schenker" projekta turpināšanos pauda Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Almers Ludviks, sakot, ka iesākt projektus nav viegli, taču nav viegli arī tos turpināt. "Schenker" līga palīdzēs Latvijas izlasei sagatavoties Londonas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, kā arī dos būtisku ieguldījumu volejbolistu meistarības progresam nākamajā olimpiskajā ciklā, sprieda Ludviks.

Ar "Schenker" līgas līdzšinējo darbību apmierināts ir galvenā sponsora pārstāvis "DB "Schenker Latvija" direktors Aivars Tauriņš. Viņš uzskata, ka nākotnē līga paplašināsies vai nu Baltkrievijas, vai kādu citu valstu virzienā. Tauriņš cer, ka finālčetrinieka spēles šopavasar notiks Latvijā ar divu Latvijas klubu līdzdalību.

"Schenker" līgas regulārajā sezonā 20 spēles paredzēts raidīt "Lattelecom" interaktīvajā televīzijā un "sportacentrs.com" mājaslapā internetā. Spēļu translācijas paredzēts sadalīt vienmērīgi visiem klubiem, un šāds televīzijas risinājums palīdzēs arī noteikt volejbola popularitāti, klāstīja LVF ģenerālsekretārs Egils Cīrulis. Savukārt finālčetrinieka spēles plānots rādīt Latvijas Televīzijā.

Cīrulis uzskata, ka "Schenker" līgai izdosies paplašināties. Finanšu problēmu dēļ līgā šosezon nepiedalīsies Kaļiņingradas klubs no Krievijas, taču tas varētu atgriezties pēc gada. Perspektīvā ir arī Lietuva, bet Baltkrievijas iesaistīšanās ir tālāka nākotne, prognozēja LVF ģenerālsekretārs. Viņš uzsvēra, ka "Schenker" līga ir klubiem finansiāli pievilcīgāks variants par iespēju piedalīties Krievijas superlīgā, kur vajadzīgs vairāku miljonu eiro budžets.

Pirmās spēles "Schenker" līgas sezonā notiks nedēļas nogalē - sestdien un svētdien. Regulārajā sezonā 10 klubi līdz februāra vidum izspēlēs pa diviem apļiem ar visiem pretiniekiem mājās un viesos, bet izslēgšanas kārtā iekļūs astoņas spēcīgākās vienības. Pēc marta sākumā paredzētās "Schenker" līgas čempionu noteikšanas komandas izslēgšanas spēlēs vēl cīnīsies par nacionālo čempionu lauriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!