Foto: LETA

Tuvāko gadu laikā Latvija vēlas vēl nopietnāk pieteikt sevi pasaules pludmales volejbola sabiedrībā, vēlākais pēc četriem gadiem Jūrmalā sarīkojot augstākā līmeņa - "Grand Slam" - turnīru.

Šogad no 28. līdz 31.augustam Jūrmalā, pludmalē pie "Baltic Beach Hotel", rīks rīkots Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) satelītturnīrs, kas būs Latvijas pirmais solis ceļā uz augstākā līmeņa pludmales volejbola turnīru uzņemšanu. Dalību šajās sacensībās jau apstiprinājuši visi trīs vadošie Latvijas "bīčistu" pāri, ir interese arī no citiem spēcīgiem Eiropas pludmales volejbolistiem.

"Jūrmala ir gatava ieguldīt līdzekļus, lai Dubultos izveidotu pludmales volejbola centru, kurā, cerams, nākamo divu līdz četru gadu laikā piesaistīs "Grand Slam" posmu," izteicās Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Viens no iniciatoriem Latvijas iekļūšanai starptautisku pludmales volejbola turnīru kalendārā ir Latvijas Volejbola federācijas valdes loceklis Andris Blaka: "Latvija centīsies iet ātrāko ceļu - šogad rīkosim CEV satelītturnīru, nākamajā vai pēc diviem gadiem - "Open", un tad jau ceram uz "Grand Slam"." Blaka norāda, ka Latvijas plānos ir ne tikai pludmales volejbola "Grand Slam", bet arī pasaules čempionāta uzņemšana.

Volejbola vadība norāda, ka sabiedriskās aptaujas parāda, ka Latvijas iedzīvotāji "bīčvolejbolu" uztver kā vienu no valsts atpazīstamības veidotājiem pasaulē, un tas ir jāizmanto. "Ar pludmales volejbolu mēs varam iziet pasaulē un mēs gribam, lai pasaule brauc pie mums," uzsver Andris Blaka. "Jūrmalai ir viss, lai varētu rīkot visaugstākā līmeņa pludmales volejbola sacensības - gara pludmale un dabiskās smiltis."

Latvijas un pasaules vadošais pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs pauda gandarījumu par to, ka reiz "Grand Slam" sacensībās varētu cīnīties savās mājās. "Vienmēr esmu sapņojis, lai Jūrmalā notiktu starptautiski turnīri," viņš saka. "Latvijā vienmēr esam spēlējuši viens pret otru, bet tagad varēsim pārstāvēt savu valsti. Mums te būs uzreiz divas priekšrocības - Latvijas līdzjutēji un Jūrmalas smiltis, kurās es esmu trenējies kopš 15 gadu vecuma."

Pirmajam starptautiskajam turnīram izvēlētais norises laiks, augusta nogale, ir izdevīgs vairāku iemeslu dēļ - pirmkārt, šis bija brīvs "logs" globālajā kalendārā, otrkārt, pirms tam Polijā risinās "Grand Slam" turnīrs, un sportistiem pēc tam ceļš uz Latviju ir ērti mērojams.

Latvijas CEV turnīra balvu fonds būs maksimālais atļautais satelītturnīros - 15 tūkstoši eiro. Īpaši šim turnīram tiks celtas skatītāju tribīnes ar 2500 vietām. Kopējās turnīra izmaksas tiek lēstas uz 200 tūkstošiem eiro, no kuriem lielāko daļu, 160 tūkstošus, atvēlēs Jūrmalas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!