Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža ceturtdien sasniedza Brazīlijā notiekošā Pasaules kausa izcīņas otrā posma izslēgšanas spēles.

A apakšgrupas izšķirošajā - trešajā - spēlē Pļaviņš un Regža, kuriem turnīrā piešķirts 17. numurs, ar rezultātu 2-0 (21:15, 21:15) pārspēja Venecuēlas pludmales volejbolistus Rolando Ernandesu un Honatanu Golindano, kuriem šajā turnīrā bija piešķirts 32. numurs.

Jau ziņots, ka Pļaviņš/Regža trešdien turnīra pirmajā mačā ar rezultātu 0-2 (21:23, 13:21) zaudēja amerikāņiem Teodoram Bruneram un Šonam Rozentālam, kuri izlikti ar 16.numuru. Savukārt otrajā cīņā viņi ar 1-2 (20:22, 21:15, 12:15) zaudēja brazīliešiem Evandru Gonsalvešu Oliveiru un Pedru Solbergu Salgadu, kuri olimpiskajā rangā ieņem augsto trešo vietu un šajā turnīrā izlikti ar pirmo numuru.

Līdz ar to viss Pļaviņam/Regžam izšķīrās noslēdzošajā apakšgrupas mačā, jo arī Ernendess/Golindano abās pirmajās spēlēs cieta zaudējumus. Tā kā Latvijas duets savā apakšgrupā ierindojās trešajā vietā, viņiem izslēgšanas cīņas būs jāsāk no pirmās kārtas.

Pamatturnīrā piedalās 32 pāri, kas sadalīti astoņās apakšgrupās. Izslēgšanas spēlēs iekļūst katras grupas trīs labākie dueti, turklāt pirmās vietas izcīnījušajām komandām pirmā kārta būs brīva.

Izslēgšanas spēles sāksies piektdien.

Kā zināms, Pļaviņš un Regža pagājušajā nedēļā Pasaules kausa sezonas pirmajā posmā "Open" kategorijas turnīrā Irānā ieguva dalītu 17.vietu.

Pagājušo gadu Londonas olimpisko spēļu medaļnieks Pļaviņš sāka duetā ar Hermanu Egleskalnu, tomēr abu sportistu rezultāti nebija cerētajā līmenī, tāpēc jūlijā viņu ceļi šķīrās. Kopā ar Regžu Pļaviņš pērn uzvarēja vēsturē pirmajās Eiropas spēlēs, bet oktobra beigās guva arī pirmo kopējo goda pjedestālu Pasaules kausā, tiekot pie trešās vietas Antaljā notikušajā "Open" kategorijas posmā.

Arī nākamie divi Pasaules kausa turnīri martā notiks Brazīlijā, savukārt aprīļa beigās sportisti atkal lidos uz olimpisko spēļu norises valsti.

Visos turnīros volejbolisti cīnās par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Paredzams, ka Latvijas vadošais duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš Pasaules kausa karuseli sāks ar sezonas trešo posmu, kad Brazīlijā būs "Grand Slam" sērijas sacensības. Viņi pašlaik olimpiskajā rangā ieņem piekto vietu.

Tikmēr Pļaviņš un Regža olimpisko spēļu kvalifikācijas rangā šobrīd ir 34.vietā, tomēr Latvijas otrs spēcīgākais duets ieskaitē var lepoties vien ar septiņiem turnīriem, bet rangā tiks ņemti vērā 12 labākie.

Tāpat Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tāpat tūrē būs pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017. gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018. gadā ir cerība pirmoreiz organizēt Pasaules kausa sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!