Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien sasniedza Klāgenfurtē notiekošā Eiropas čempionāta fināla spēli.

Pusfināla mačā Latvijas sportisti ar 2-0 (21:18, 21:19) pārspēja Aleksandru Brouveru un Robertu Mēvsenu no Nīderlandes.

Viss pirmais sets ritēja ļoti līdzīgi, bet tā beigās pirmo nopietnāko pārsvaru Latvijas sportisti ieguva, kad Šmēdiņš nobloķēja pretinieku garāko spēlētāju Mēvsenu, izvirzoties vadībā ar 15:13. Savukārt brīdi vēlāk pēc vēl viena Šmēdiņa bloka Latvijas sportisti jau panāca 20:17, setu noslēdzot ar 21:18.

Otro setu pārliecinošāk iesāka Latvijas sportisti, kas pēc kārtējā lieliskā Šmēdiņa bloka izvirzījās vadībā ar 6:3. Tomēr Nīderlandes sportisti ātri vien panāca 7:7 un turpinājumā cīņa ritēja līdzīgi. Seta otrajā pusē ilgstoši punkta pārsvars bija Nīderlandes sportistiem. Tomēr sekmīga uzbrukuma Samoilovs un Šmēdiņš sākumā izvirzījās vadībā ar 19:18, bet nākamajā uzbrukumā Nīderlandes sportisti arī pieļāva kļūdu, kas Samoilovam un Šmēdiņam jau deva 20:18. Kaut pirmo mačbumbu pretinieki atspēlēja, pēc brīža Latvijas sportisti noslēdza dueli savā labā

Pašreizējie pasaules ranga trešās vietas īpašnieki Brouvers un Mēvsens šosezon uzvarējuši "Major" sērijas posmā Porečā, bet Gštādā guva trešo vietu. Tāpat divos "Open" kategorijas posmos viņi ieņēmuši otrās vietas.

Trešajā Eiropas čempionāta finālā trīs gadu laikā Samoilovs un Šmēdiņš svētdien plkst.15.50 pēc Latvijas laika mērosies spēkiem ar itāļiem Aleksi Ranjēri un Adrianu Karambulu.

Itāļi, kurus Samoilovs un Šmēdiņš jau apspēlēja apakšgrupā, savā pusfinālā ar 2-0 (21:17, 21:19) uzveica citu Nīderlandes duetu Kristiānu Varenhorstu un Reineru Numerdoru, kuri pirms mēneša spēlēja pasaules čempionāta finālā.

Dāmu konkurencē sestdien sacensībās triumfēja vācietes Laura Ludviga un Kira Valkenhorsta, kuras bija izliktas ar ceturto numuru un finālā ar 2-0 (21:18, 21:18) pārspēja krievietes Jevgēņiju Ukolovu un Jekaterinu Birlovu, kurām bija devītais numurs.

Savukārt trešo vietu turnīrā izcīnīja polietes Kinga Kolosiņska un Monika Bžosteka.

Latvijas sportistes šajā turnīrā nepiedalījās.

Kā ziņots, apakšgrupu turnīrā Samoilovs un Šmēdiņš sākotnēji ar rezultātu 2-0 (21:17, 21:19) uzveica vietējos Austrijas sportistus Aleksandru Hūberu un Robinu Zeidlu, turpinājumā ar rezultātu 2-0 (21:19, 21:14) saspringtā cīņā pieveica spāņus Fransisko Alfredo Marko un Kristiānu Garsiju, bet noslēgumā ar 2-0 (21:17, 21:18) pārspēja Ranjēri un Karambulu, kuri šosezon tikuši pusfinālā divos "Major" kategorijas turnīros.

Līdz ar to Samoilovs/Šmēdiņš grupā ierindojās pirmajā vietā un izslēgšanas cīņas sāka no otrās kārtas - astotdaļfināla -, kurā ar 2-1 (21:17, 20:22, 15:12) pārspēja sacensību astoto numuru Aleksanderu Valkenhorstu un Štefanu Vindšeifu no Vācijas. Savukārt ceturtdaļfinālā Latvijas sportisti ar 2-0 (21:18, 24:22) uzveica 2013.gada sacensību čempionus Pavlo Erreru un Adrianu Gaviru no Spānijas, kuriem bija septītais numurs.

Eiropas čempionāta pamatturnīrā startē 32 dueti, kuri bija sadalīti astoņās grupās, pa četrām komandām katrā. Grupu uzvarētāji uzreiz iekļuva astotdaļfinālā, bet otro un trešo vietu ieguvēji spēlēja izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, kamēr grupu vājākajām komandām turnīrs bija noslēdzies.

Samoilovs/Šmēdiņš ir vienīgie Latvijas pārstāvji Eiropas čempionāta finālturnīrā. Maijā Eiropas čempionāta "Masters" sērijas posmā, kas norisinājās Jūrmalā, Samoilovs un Šmēdiņš izcīnīja trešo vietu, bet viņu šīs sezonas labākais sasniegums ir otrā vieta Gštādas "Major" sērijas turnīrā Šveicē. Savukārt Maskavas un Jokohomas "Grand Slam" turnīrus, kā arī Lucernas "Open" turnīru pēdējo divu gadu pasaules ranga pirmās vietas ieguvēji noslēguši ar dalītu devīto vietu.

Samoilovs un Šmēdiņš iepriekšējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros izcīnījuši sudraba medaļas. Pērn Itālijas pilsētā Kaljāri viņi finālā zaudēja mājiniekiem Paolo Nikolai un Danielem Lupo, bet 2013.gadā, kad finālturnīrs arī norisinājās Klāgenfurtē, atzina Erreras un Gaviras pārākumu.

Tāpat 2009.gadā zeltu izcīnīja Inguna Minusa un Inese Jursone, bet gadu vēlāk bronzu ieguva Mārtiņš Pļaviņš un Šmēdiņš.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!