Foto: DELFI

Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs / Jānis Šmēdiņš būs vieni no galvenajiem favorītiem Eiropas čempionāta Jūrmalas "Masters" turnīrā, un viņi vēlas otro gadu pēc kārtas uzvarēt savās mājās notiekošajās sacensībās.

Jūrmalas "Masters" pamatsacensības piektdien sāksies "Baltic Beach Hotel & SPA" pludmales stadionā, Majoros.

Pēdējo divu gadu pasaules ranga līderi savā mājas turnīrā cer parādīt savu labāko sniegumu un izcīnīt uzvaru, atkārtojot pērn gūto panākumu, kad Jūrmalā risinājās pakāpi zemākās "Satellite" sērijas turnīrs.

"No mums visu laiku, vienalga, vai mājās, vai ārzemēs, gaida uzvaras, tāpēc tas, ka turnīrs notiks savās mājās, papildus slogu neuzliek. Spēlēsim mierīgi, centīsimies parādīt savu spēli un izcīnīt pirmo vietu," Latvijas Volejbola federācijas (LVF) preses dienestam pirms turnīra sacīja Aleksandrs Samoilovs, kurš pauda prieku, ka sinoptiķi nedēļas nogalē sola siltu laiku, kas ir būtisks nosacījums, lai turnīrs izvērstos par īstiem pludmales volejbola svētkiem.

Samoilovs/Šmēdiņš sezonas pirmo turnīru aizvadīja pirms nedēļas, startējot Pasaules tūres Lucernas "Open" posmā, kurā ieņēma dalītu 9. vietu. Aleksandrs atzina, ka ar pirmo startu nav īpaši apmierināts, jo viņu sniegums bijis pārāk nestabils. "Gribējām labāk, taču paši pieļāvām pārāk daudz savu kļūdu. Iespējams, tāpēc, ka oficiālos turnīros nebijām spēlējuši gandrīz septiņus mēnešus. Grupu turnīrā divas spēles neizdevās, bija pārāk lieli kritumu, kad zaudējām 4-5 punktus pēc kārtas. Izslēgšanas spēlēs jau bija labāk, taču pret Krievijas duetu nospēlējām pārāk nestabili. Tagad būs jauns turnīrs, kuram mēs būsim jau vairāk gatavi un ceram uz labāku sniegumu," optimistisks ir Aleksandrs.

Jūrmalas "Masters" turnīrā par galvenajiem konkurentiem Samoilovs uzskata spēcīgo Polijas duetu Gžegožu Fialeku un Mariušu Prudelu (Grzegorz Fijalek/Mariusz Prudel). "Treneri saka, ka mums ar viņiem ir līdzīgs spēles stils. Pērn viņi piecas reizes bija uz goda pjedestāla. Tas ir ļoti spēcīgs pāris. Arī viņi nav gari, bet tehniski spēlētāji. Pērn mums ar viņiem bija ļoti laba cīņa Polijas "Grand Slam" turnīrā, kuru klātienē skatījās 4000 līdzjutēju. Taču arī citi pretinieki būs nopietni un vieglas spēles nebūs," uzskata Samoilovs.

Viņš smejot arī atzina, ka ir papildus stimuls, lai otro gadu pēc kārtas uzvarētu sacensībās Jūrmalā. "Kad pagājušajā gadā uzvarējām, uz komandu pasniedza vienu balvu. Jānis smēja, lai tā paliek pie manis, tāpēc šogad jāizcīna vēl viena, lai paliek viņam arī," piebilda Samoilovs.

No 1. maija spēkā ir jaunie noteikumi, kad nav vairs atļauts pieskarties tīklam. Samoilovs domā, ka šādi noteikumi viņu duetam ir pat izdevīgāki. "Komandā ar gariem spēlētājiem tas bija pluss, ka varēja aizskart tīklu, ko viņi arī bieži izmantoja. Bet mēs esam tehniskāki, tāpēc dažiem pretiniekiem būs vēl grūtāk," sprieda sportists.

Samoilova/Šmēdiņa mērķis ir jau šosezon nodrošināt ceļazīmi uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, lai nākamgad varētu jau mērķtiecīgi gatavoties olimpiskajām cīņām. "Iepriekš bija tā, ka par ceļazīmi cīnījāmies līdz pēdējam un uz olimpiskajām spēlēm aizbraucām kā izspiesti citroni. Tagad gribam, lai gatavošanās nākamgad būtu mērķtiecīgāk, tieši olimpiādei," sezonas mērķus ieskicēja Latvijas vadošais pludmales volejbolists.

Jūrmalas "Masters" turnīrs startēs trešdien, kad pirmās spēles valstu atlases turnīrā, cīnoties par kvotām, aizvadīs Latvijas, Norvēģijas un Austrijas volejbolisti. Ceturtdien sāksies kvalifikācijas spēles, piektdien pamatturnīrs, bet sestdien un svētdien izšķirošās cīņas.

Valstu atlases turnīrā Latviju pārstāvēs Rihards Finsters/Edgars Točs, Viktors Koržeņevičs/Toms Šmēdiņš un Haralds Regža/Armands Āboliņš. Kvalifikācijā iekļūs divi no trim duetiem. Savukārt pamatsacensībās vieta ir garantēta Aleksandram Samoilovam/Jānim Šmēdiņam, Ruslanam Sorokinam/Aleksandram Solovejam un ar īpašo ielūgumu arī Mārtiņam Pļaviņam/Hermanam Egleskalnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!