Spēlēt pludmales volejbola dzimtenē ASV pilsētā Kalifornijā vienmēr bijis Latvijas sportista Aleksandra Samoilova bērnības sapnis, atzina pludmales volejbolists.

"Pasaules tūrē spēlēju desmit gadus, taču pirmajās septiņās sezonās ne reizi nebiju cīnījies ASV, jo šeit vienkārši nenorisinājās neviens tūres posms," Samoilovs citēts Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) mājaslapā. "Bērnībā mans kvēlākais sapnis bija spēlēt tieši šajās smiltīs, kur pludmales volejbols ir dzimis."

Kā zināms, Latvijas labākais pludmales volejbola pāris Samoilovs un Jānis Šmēdiņš trešdien sāks cīņu ASV notiekošajā Longbīčas "Grand Slam" turnīrā. Latvijas pāris jau automātiski bija kvalificējies Pasaules tūres posma pamatsacensībām, ko pēc atlases sasnieguši arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža.

"Pēc 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm uz divām nedēļām atbraucu uz Longbīču, lai atpūstos. Bet jau pēc mēneša tika nolemts šeit rīkot vienu no Pasaules tūres posmiem. Biju par to ļoti priecīgs," pauda Samoilovs.

Sezona Latvijas labākajam pludmales volejbola pārim iesākās ne pārāk veiksmīgi. Maijā Eiropas čempionāta "Masters" sērijas posmā, kas norisinājās Jūrmalā, Samoilovs un Šmēdiņš izcīnīja trešo vietu, bet turpinājumā ierindojās otrajā pozīcijā Gštādas "Major" sērijas turnīrā Šveicē. Savukārt Maskavas un Jokohomas "Grand Slam" turnīrus, kā arī Lucernas "Open" turnīru pēdējo divu gadu pasaules ranga pirmās vietas ieguvēji noslēguši ar dalītu devīto vietu.

Pēc šiem aizvadītajiem turnīriem Šmēdiņš guva ceļgala traumu, kuras dēļ duets mēnesi nevarēja spēlēt. Tiesa, pēc Šmēdiņa atlabšanas Latvijas pludmales volejbolisti augusta sākumā pirmo reizi triumfēja Klāgenfurtē notikušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā. Iepriekšējās divās reizēs Latvijas pāris izcīnīja sudraba godalgas.

Ja pirms tam viņiem bija apgrūtināta kvalificēšanās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, pēc panākuma Eiropas čempionātā Latvijas labākais pludmales volejbola duets iekļuva nākamā gada Olimpiādes turnīra kvalifikācijas zonā.

"Šis mums ir ļoti smags gads, traumas dēļ izlaidām četrus turnīrus," stāstīja Šmēdiņš. "Taču mums priekšā vēl viena gara sezona. Ja šobrīd vēl neesam droši par startēšanu Olimpiādē, nākamgad darīsim visu, lai tai kvalificētos."

Iepriekš Samoilovs/Šmēdiņš Kalifornijas smiltīs divreiz palikuši piektajā vietā. Jāatzīst, ka abas reizes tas nebija "Grand Slam" turnīrs.

"Citos sporta veidos ir izteikti līderi, kas izcīna uzvaras gandrīz visos turnīros. Pludmales volejbolā tā nav, šeit neko nevar paredzēt," atklāja Latvijas sportists.

Turnīrs Longbīčā ir ceturtais no pieciem šīs sezonas "Grand Slam" posmiem.

Pludmales volejbola Pasaules tūres sezonā vīriešiem ir astoņi "Open" kategorijas posmi, pieci "Grand Slam" kategorijas turnīri, trīs "Major" kategorijas turnīri, kuri jau notikuši, kā arī Nīderlandē aizvadītais pasaules čempionāts un sezonas finālturnīrs ASV. Visos turnīros volejbolisti cīnās par Starptautiskās volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kuri būs svarīgi cīnoties par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Kā zināms, atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās 1.janvārī. 15 pāri Olimpiādei kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā, piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, vēl vienu vietu saņēmuši šī gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!