Foto: FIVB
atvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ceturtdien cieta neveiksmi Riodežaneiro notiekošā Pasaules kausa (PK) "Grand Slam" kategorijas posma noslēdzošajā apakšgrupas cīņā, tomēr tas neliedza sasniegt izslēgšanas turnīru.

Turnīra septītais numurs Samoilovs un Šmēdiņš ar rezultātu 0-2 (25:27, 21:23) piekāpās vāciešiem Kajam Matisikam un Jonatanam Erdmanam, kuriem ticis desmitais numurs, tomēr šī cīņa neko neizšķīra - abi pāri sadalīja otro un trešo vietu grupā, kas abiem liks izslēgšanas turnīru sākt no pirmās kārtas.

Kaut spēles ievadā Samoilovs un Šmēdiņš ieguva vadību ar rezultātu 7:2, pirmā seta beigas ritēja saspringti. Sākotnēji vairākas setbumbas bija Latvijas sportistiem, tomēr pie rezultāta 23:23 viņi zaudēja serves priekšrocības un vēlāk piekāpās ar 25:27.

Otrajā setā ātri trīs punktu pārsvaru ieguva vācieši. Kaut līdz seta beigām Latvijas sportisti panāca pretiniekus, tomēr izšķirošajos brīžos viņi atkal cieta neveiksmi.

Trešdien Samoilovs/Šmēdiņš turnīru sāka ar uzvaru, ar 2-0 (21:18, 21:18) pārspējot ar 26.numuru izliktos krievus Oļegu Stojanovski un Artjomu Jarzutkinu, bet ceturtdienas pirmajā spēlē ar 1-2 (21:19, 11:21, 11:15) zaudēja poļiem Bartošam Losjakam un Pjotram Kantoran, kuriem piešķirts 23.numurs un kuri līdz ar to triumfēja grupā.

Apakšgrupā jau pirms pēdējās spēles pirmo vietu bija garantējuši poļu sportisti, kuriem sekoja vācieši, kā arī Samoilovs un Šmēdiņš, bet Stojanovskis un Jarzutkins vēl pirms noslēdzošā mača bija zaudējuši cerības uz izslēgšanas sacensībām.

Pērn tieši Samoilovs ar Šmēdiņu uzvarēja Pasaules kausa posmā olimpiskajā Kopakabanas pludmalē Riodežaneiro, bet tad tam vēl bija "Open" kategorija.

Vēlāk ceturtdien izšķirošo spēli par izkļūšanu no apakšgrupas aizvadīs ar 30.numuru izliktais Latvijas pāris Rihards Finsters un Edgars Točs, kuriem noslēdzošajā duelī jāspēlē ar 19.numuru saņēmušajiem kanādiešiem Džošu Binstoku un Semu Šekteru.

Jau vēstīts, ka trešdien Finsters un Točs apakšgrupas pirmajā mačā ar 0-2 (15:21, 18:21) zaudēja turnīrā ar trešo numuru izliktajiem amerikāņiem Džeikobam Gibam un Keisijam Patersonam, bet ceturtdienas rīta spēlē ar 0-2 (16:21, 15:21) atzina arī pagājušā gada Eiropas čempionāta sudraba medaļnieku itāļu Aleksa Ranjēri un Adriana Karambula pārākumu, kuriem turnīrā piešķirts 14.numurs.

Šajā grupā pēc divām kārtām divas uzvaras ir itāļiem, kanādieši un amerikāņi guvuši pa vienam panākumam, bet latvieši ir ceturtie. Ja pēdējā kārtā uzvaras gūs latvieši un amerikāņi, Finsters un Točs garantēs dalību izslēgšanas turnīrā, bet, ja uzvarēs latvieši un itāļi, starp trim komandām ar vienu uzvaru būs jāskaita savstarpējā spēļu attiecība.

Finsters un Točs turnīru sāka vēl no kvalifikācijas, izšķirošajā mačā, kas ilga stundu, ar 2-1 (24:22, 24:26, 15:13) pārspējot citus latviešus Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu. Pirms šīs spēles Finsteram bija veselības problēmas, un tika apspriesta iespēja, ka duets varētu pārtraukt dalību sacensībās.

PK posma pamatturnīrā Finsters un Točs spēlē trešo reizi vēsturē, bet iepriekšējās divas reizes pagājušās sezonas beigās bija "Open" kategorijas posmos, kas ir līmeni vājāki. Toreiz viņi reizi tika pie dalītas devītās vietas.

Riodežaneiro "Grand Slam" pamatturnīrā piedalās 32 pāri, kas sadalīti astoņās apakšgrupās, pa četriem pāriem katrā. Katras grupas uzvarētāji iekļūs izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, bet otrās un trešās vietas ieguvēji kvalificēsies pirmajai "play-off" kārtai.

Šis ir trešais PK posms šogad. Pirmie divi bija "Open" kategorijas posmi, kas risinājās Irānā un Brazīlijā, bet tajos no Latvijas sportistiem piedalījās vienīgi Pļaviņš un Regža, abas reizes apstājoties izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā un gūstot dalītu 17.vietu.

Arī nākamais PK turnīrs nākamnedēļ notiks Brazīlijā, savukārt aprīļa beigās sportisti atkal lidos uz šī gada olimpisko spēļu norises valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!