Foto: Publicitātes attēls
Slēpošana ziemas periodā ir ļoti populārs sporta veids. Kalnu un Distanču slēpošana ir lielisks veids kā pavadīt laiku un uzturēties svaigā gaisā nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm. Kā jau jebkurā sporta veidā arī distanču slēpošanā ir nepieciešams apgūt pāris lietas, lai varētu slēpot.

Ja esi izlēmis apgūt distanču slēpošanu tad noteikti vajadzētu pirmās slēpošanas reizes pavadīt kopā ar instruktoru. Distanču slēpošana ir tehnisks sporta veids tādēļ pašmācības ceļā šo sporta veidu būs pagrūti apgūt. Ar trenera palīdzību varēs apgūt nepieciešamos pamatus un arī kā pareizi slēpot, lai izvairītos no liekām traumām. Nedrīkst aizmirst par lietām ko iegūstam nodarbojoties ar distanču slēpošanu. Pirmkārt tas nostiprina sirdi, asinsvadus, plaušas un uzlabo vielmaiņu. Tiek attīstīta kustību koordinācija un labvēlīgi ietekmē mugurkaulu, jo slēpošanas procesā ķermenis atrodas dabīgā sporta pozā. Slēpojot uz kalnu ar lēcieniem tiek nepārtraukti tracināts mugurkauls, kas distanču slēpošanas procesā nenotiek.

Meklējot distanču slēpes var minēt to, ka pie šīs kategorijas tiek pieskaitītas visas slēpes, kuras nav kalnu, tādēļ tas ir plašs jēdziens. Uz slēpju augšas vai sānu malām var redzēt dažādus apzīmējumus. Piemēram, ja uz slēpes ir redzams apzīmējums "Classic", "Cruise", "Country" vai "Touring" šīs slēpes būs pieskaitāmas pie klasiskā stila slēpēm. Universālās slēpes būs ļoti piemērotas iesācējiem, kuras apzīmē parasti ar vārdu "Combi". Derīgi zināt, ka vairums slēpju, kuras ir apzīmētas ar vārdiem "Classic" vai "Touring" arī pieskaitāmas pie universālo slēpju tipa. Bieži vien iesācēji izvēlas klasiskā stila slēpes, kuras atšķiras ar garumu , stingrību un kvalitāti. Piemērots garums slēpēm ir apmēram 25 centimetri garākas par paša augumu. Arī svars ir nozīmīgs, lai izvēlēties piemērotas slēpes. Ir slēpju ražotāji, kuri jau uz slēpēm uzdrukā svara kategoriju no cik slēpes ir piemērotas. Bet ja tas nav redzams tad jāizvēlas no vidējiem rādītājiem. Ir dažādas stingrības pakāpes, kā arī ir tabula kurā var redzēt kādai stingrības pakāpei atbilst noteiktā svara kategorija. Smagākiem cilvēkiem būtu jāizvēlas garākas slēpes, bet smalkiem cilvēkiem piemērotas būs īsākas. Slēpju stingrība ietekmē arī slīdēšanu. Jo cietākas slēpes jo labāk slīdēs un nespiedīsies atspērienā,

Apskatot cenu diapazonu distanču slēpēm, tad kvalitatīvs variants ir no 120 līdz 180 eiro. Protams ir arī dārgākas, bet ja esi iesācējs tad noteikti nav nepieciešams pirkt dārgas sportistiem domātas slēpes. Nedaudz zemākas kategorijas, bet joprojām labs variants ir cenu diapazons no 90 līdz 120 eiro. Visbeidzot, ja nav vēlme daudz tērēties, bet tomēr gribas iegādāties savas slēpes, tad demokrātisks variants ir cenā no 50 līdz 80 eiro. Pērkot slēpes ir jāatceras, ka pērk visu komplektu, kas ir slēpes, slēpju zābaki, stiprinājumi, nūjas, smēres un zeķes. Jāskatās lai slēpes nebūtu pārāk platas un pērkot nūjas jāpievērš uzmanība to galiem. Nūju ķepiņu izmēri var būt no parastā izmēra līdz ļoti mazām kā arī siksniņas var kļūt pat kā rokassprādzes. Profesionāļu padoms pērkot nūjas ir izvēlēties ar normālām ķepiņām un lielām siksnām gluži kā rokassprādzes. Nūjas var maksāt no 20 līdz 70 eiro un cenu atšķirība veidojas no firmas un izmantotā materiāla.

Protams, ja neesi nekad slēpojis ar distanču slēpēm un nezini kā tas ir tad izmēģinājumam būs piemērots īrēts ekipējums. Nomas punktos strādā zinoši konsultanti un piemeklēs katram piemērotas slēpes un pārējo ekipējumu. Pēc izmēģinājuma brauciena jau varēs saprast vai distanču slēpošana ir tas sporta veids, kurš aizrauj.

Ne tikai ekipējumam ir svarīga nozīme, bet arī apģērbam. Pirmajām reizēm pietiks ar parasto slēpošanas kombinezonu, bet vēlāk kad sāksiet slēpot biežāk un būsiet iemācījušies bikšu platie gali traucēs. Svarīgi lai apģērbs un arī zābaki nelaiž cauri mitrumu, bet bieži vien pie šādiem nosacījumiem netiek izvadīti arī sviedri. Slodzes laikā ķermenis svīsts un ir jāparūpējas, lai tiktu nodrošināts pietiekoši atbilstošs apģērbs. Var izmantot termo veļu un ne pārāk biezas jakas. Noteikti dūnu jaka nebūs piemērota šai nodarbei. Piemēroti ir apģērbties tā, lai esot miera stāvoklī būtu nedaudz vēsi. Lai varētu kontrolēt svīšanu zābakus, nevajadzētu taupīt uz zeķēm. Var iegādāties piemērotas sporta zeķes, kuras sistemātiski uzsūks sviedrus un nešļūks uz leju vai neberzīs, jo savādāk var iegūt lielas tulznas. Kad jau ekipējums un apģērbs ir gatavs, tad var doties izbaudīt distanču slēpošanu dažādās Latvijas vietās un slēpošanas trasēs.

Vairāk informācijas lasi Mysport.lv blogā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!