Foto: Agris Semēvics

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vadība ir pieprasījusi 17.novembra Rīgas "Dinamo" un Hantimansijskas "Jugra" pirmsspēles uzveduma scenāriju, sajaucot ugunskrustu ar fašistisko kāškrustu.

Pēc spēles atsevišķi vietējie un krievu mediji pauda satraukumu, ka uzvedumā izmantots simbols, kas atgādina svastiku, saistot to ar fašistisko kāškrustu. Reaģējot uz šiem paziņojumiem, Kontinentālās hokeja līgas viceprezidents Vladimirs Šalajevs pieprasījis uzveduma scenāriju.

"No KHL drošības dienestiem neesam saņēmuši nekādus ziņojumus," norāda Šalajevs. "Ceru, ka nekā krimināla šajā notikumā nav, taču līga ir pieprasījusi pasākuma scenāriju, lai pārliecinātos, ka notikušajā nav bijis nekāda zemteksta."

Rīgas "Dinamo" preses sekretārs Jānis Stepītis pirms tam norādījis, ka šovā ticis izmantota latviešu rakstu zīme, kam neesot nekāda sakara ar fašistisko simboliku.

Hantimansijskas "Jugra" direktors Andrejs Beļmačs savukārt norāda, ka neesot pietiekami kompetents, lai zinātu, ko nozīmē šīs simbols, taču tas viņam izsaucis negatīvas emocijas. "Es esmu padomju cilvēks, mani radinieki karoja un krita Lielajā Tēvijas karā," aģentūra "RIA Novosti" citē Beļmaču. "Saprotams, jebkurš attēls, kas atgādina svastiku, manī izsauc izteikti negatīvas emocijas. Domāju, ka šis šovs mūsu komandai deva vēl lielāku stimulu spēlēt ar divkāršu enerģiju."

"Personīgi es 100% nevaru pateikt, ko šis simbols nozīmē Latvijā," turpina Beļmačs. "Tā jau ir politika, bet "Jugra" ir sporta klubs, kas politikā netaisās līst iekšā. Mēs šajā jautājumā pilnībā atbalstām KHL un ceram, ka līga visu saliks savās vietās."

Uzvedumā pirms spēles, atzīmējot Latvijas Republikas 95. dzimšanas dienu, uz ledus tika izveidots ugunskrusts, kas ir sena latviešu un arī citu tautu - seno grieķu, indiešu, ēģiptiešu, ķīniešu, japāņu, Amerikas indiāņu - mitoloģiska zīme, kas simbolizē sauli, gaismu, uguni un veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!