Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pēc 20 gadu pārtraukuma Rīgā trešdien atkal viesosies Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs - Rīgas "Dinamo" hokejisti "Arēnā Rīga" tiksies ar Fīniksas "Coyotes".

Spēle "Arēnā Rīga" sāksies pulksten 19:30.

Pagājušajā gadā "Dinamo" varēja aizvadīt pārbaudes spēli ar citu NHL klubu Floridas "Panthers", taču Rīgas kluba vadība no šīs ieceres atteicās lielo izmaksu dēļ. Šogad Kontinentālā hokeja līga (KHL) un NHL vienojās par pārbaudes spēļu aizvadīšanu, un vienu no mačiem rīkot uzticēja Rīgas "Dinamo". Otrajā mačā KHL un KHL sērijā pirmdien Sanktpēterburgas SKA ar 5:3 uzvarēja Karolīnas "Hurricanes".

Par Rīgas "Dinamo' iespējamo spēlēšanu ar NHL komandu tika runāts jau šī gada aprīlī, bet oficiāls apstiprinājums tiks saņemts maijā. Vēlāk kļuva zināms, ka Rīgā viesosies Fīniksas "Coyotes".

Augustā brīvajā tirdzniecībā nonākušās biļetes uz "Dinamo" – "Coyotes" spēli tika izpirktas 14 minūtēs, vēlāk tirdzniecībā nonāca rezervētās, bet neizpirktās biļetes, kā arī Krievijā nenotirgotās biļetes. Tāpat 100 biļetes bija iespējams iegādāties labdarības izsolē.

Rīgas "Dinamo" un Fīniksas "Coyotes" spēlē "Arēnā Rīga" galveno tiesnešu pienākumus pildīs Aleksejs Ravodins no KHL un Breds Meijers no NHL, viens no līnijtiesnešiem būs latvietis Ansis Eglītis, bet otrs līnijtiesnesis būs Dons Hendersons no NHL. Meijers NHL mačus tiesā kopš 1999. gada, bet Hendersonam ir vēl lielāka - 16 sezonu - pieredze.

"Coyotes" komanda šobrīd aizvada treniņus Prāgā, no kurienes arī ieradīsies Rīgā. Fīniksas komanda Rīgā ielidos tikai četrarpus stundas pirms spēles sākuma, bet uzreiz pēc mača dosies atpakaļ uz Prāgu.

Pārbaudes spēles organizēšana "Dinamo" klubam izmaksās vairāk nekā 100 000 eiro, taču precīzas spēles izmaksas netiek atklātas, jo lielāko daļu izdevumu sedz KHL. "Dinamo" ģenerāldirektors Zigmārs Priede gan pirms mača norādījis, ka, lai gan Rīgas klubs nesaņems naudu par biļešu tirdzniecību, klubs zaudējumos nepaliks. Iepriekš "Dinamo" ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs atklāja, ka pirms spēles nāksies veikt dažādus sagatavošanās darbus, jo, piemēram, ""Coyotes" ģērbtuvēm jāatbilst NHL standartiem. Tajās jābūt visādiem sīkumiem, sākot ar vienreiz izmantojamajiem bārdas skuvekļiem un putām un beidzot ar noteiktu skaitu un noteikta ražotāja košļājamajām gumijām."

Iepriekšējo reizi kāda Latvijas komanda ar NHL klubu spēlēja pirms 20 gadiem, kad Rīgas Sporta pilī vecā veidola "Dinamo" komanda ar 2:4 zaudēja Monreālas "Canadiens". Ņemot vērā arī iepriekšējo "Dinamo" komandu, kas pastāvēja līdz pagājušā gadsimta 90.-to gadu sākumam, rīdziniekiem tā būs 10.spēle pret NHL klubiem. Iepriekšējās spēlēs "Dinamo" piedzīvoja sešus zaudējumus (vienu pagarinājumā), izcīnīja divas uzvaras un reizi cīnījās neizšķirti.

Pirmo spēli pret NHL klubiem "Dinamo" aizvadīja 1988.gada 27.decembrī, kad Ziemeļamerikas tūres ietvaros nospēlēja 2:2 ar Kalgari "Flames", kas vēlāk tajā sezonā izcīnīja Stenlija kausu.

Kopumā pirmajā sērijā Ziemeļamerikā toreiz "Dinamo" aizvadīja septiņas spēles – vēl ar 1:2 zaudēja Edmontonas "Oilers", ar 1:6 zaudēja Vankūveras "Canucks", ar 5:3 uzvarēja Losandželosas "Kings", kuras rindās bija leģendārais Veins Greckis, ar 1:4 zaudēja Čikāgas "Blackhawks", ar 0:5 piekāpās Sentluisas "Blues" un ar 2:1 pieveica Minesotas "North Stars".

Toreiz "Dinamo" komandā spēlēja abi pašreizējie Latvijas izlases treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, bet vārtus sargāja Artūrs Irbe. Komandas galvenais treneris šajās spēlēs bija Vladimirs Jurzinovs, bet no Maskavas bija piekomandēti vairāki hokejisti no turienes "Dinamo" un tā galvenais treneris Jurijs Moisejevs.

Vēlāk 1989.gada septembrī Rīgā "Dinamo" ar 1:2 pagarinājumā zaudēja Vašingtonas "Capitals", bet pēdējā tikšanās ar NHL klubiem bija 1990.gada 14.septembrī jau pieminētajā spēlē pret "Canadiens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!