Foto: LETA
Rīgas "Dinamo" jaunie hokejisti prestižajā bērnu turnīrā "Gazprom Ņeft", kas šogad norisinās Minskā un Omskā, jūtas kā zvaigznes un spēlētājiem šis turnīrs sniedz ļoti lielas emocijas, saka jauniešu komandas treneris Toms Bluks.

Pagaidām Rīgas "Dinamo" jaunajiem hokejistiem "Gazprom Ņeft" turnīrā smagas neveiksmes - vispirms ar 0:10 viņi piekāpās Ņižņijnovgorodas "Torpedo" spēlētājiem, bet pēc tam ar 1:9 atzina Jaroslavļas "Lokomotiv" pārspēku.

Šogad turnīrā piedalās 2003.gadā dzimuši hokejisti.

"Turnīrs spēlētājiem sniedz lielas emocijas - lieliska atklāšana, daudz fotogrāfu," izteicās Bluks. "Viņi jūtas kā zvaigznes. Acis deg, bet pirmajā mačā puiši bija nobijušies, tāpēc sākām spēlēt vien pie rezultāta 0:5, kad jau bija par vēlu."

Rīdzinieki turnīru aizvada Minskā, kur 12 komandas sadalītas četrās apakšgrupās un pēc viena apļa turnīra pa divām spēcīgākajām vienībām kvalificēsies ceturtdaļfinālam. Cīņas Baltkrievijas galvaspilsētā līdz otrdienai notiks "Čižovka" hallē, kas spēj uzņemt nepilnus astoņus tūkstošus skatītāju. Jau pēc pāris nedēļām no 9. līdz 25.maijam šī pati arēna būs viena no pasaules čempionāta pieaugušajiem rīkotājām.

"Šis turnīrs ir grandiozs, viss pārdomāts, nav neviena vāja komanda. Ja citos turnīros ir kādi "autsaideri", šeit gandrīz vai mēs tādi sanākam," pauda Bluks.

Šīs sezonas laikā Rīgas "Dinamo" jaunie hokejisti piedalījušies vairākos starptautiskos turnīros, bet tieši "Gazprom Ņeft" uzskatāms kā sezonas kulminācija, turklāt paši komandas spēlētāji šīs sacensības esot gaidījuši jau ļoti ilgu laiku.

"Minskas "Dinamo" vienībai ir pieci spēlētāji no viņu komandas, pārējie savākti no citiem klubiem. Ja arī mēs vāktu no visiem Latvijas klubiem, noteikti varētu cīnīties līdzīgāk. Mums šobrīd ir pusotra maiņa, kas var līdzvērtīgi cīnīties - gribēšana ir, varēšanas vēl nav," atzina Bluks.

Turnīra organizatori, lai piepildītu mērķi padarīt to par prestižāko Eiropā, naudas līdzekļus nežēlo, un jaunie hokejisti var justies kā visaugstākā līmeņa pieaugušo sacensībās. No pieaugušo hokeja to atšķir tikai spēlētāju vecums, viss pārējais ir tikpat augstā līmenī - organizācija, ledus arēnas, profesionāli tiesneši, izklaides šovs, kā arī atklāšanas un fināla spēļu translēšana televīzijas tiešraidēs.

Bez Rīgas "Dinamo" jaunatnes komandas Minskas grupā spēlē arī Mitišču "Atlant", Minskas "Dinamo", Maskavas "Dinamo", Doņeckas "Donbass", Helsinku "Jokerit", Prāgas "Lev", Jaroslavļas "Lokomotiv", Čerepovecas "Severstaļ", Sanktpēterburgas SKA, Ņižņijnovgorodas "Torpedo" un Maskavas CSKA.

Savukārt Austrumu konferencē Omskā spēlē vietējā "Avangard" komanda, Jekaterinburgas "Avtomobilist", Kazaņas "Ak Bars", Astanas "Baris", Magņitogorskas "Metallurg", Ņižņekamskas "Ņeftehimik", Tjumeņas "Rubin", Ufas "Salavat Julajev", Novosibirskas "Sibirj", Čeļabinskas "Traktor", Hantimansijskas "Jugra" un Salehardas "Jamal".

Pērn turnīrā Omskā triumfēja Maskavas CSKA jaunie hokejisti, bet Rīgas "Dinamo" komanda ieņēma 11.vietu. Bez 15 Krievijas komandām toreiz rīdzinieki bija vienīgā starptautiskā komanda.

Latvijas komandas labākais rezultāts ir 2012.gadā izcīnītā devītā vieta.

Turnīrs pirmo reizi tika sarīkots 2007.gadā, bet kopš 2010.gada tas risinās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pārraudzībā un ir iekļauts līgas oficiālajā kalendārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!