Foto: Publicitātes foto
Daudzi no mums ziemas mēnešos kāpj uz distanču slēpēm, kas ir teicams treniņš un aktīvās atpūtas veids, taču vasara piedāvā savu opciju – rollerslēpošanu, ar kuru "Bauda sportot Mežaparkā" projekta ietvaros iepazīstina bijušais Latvijas izlases biatlonists, olimpisko spēļu dalībnieks Kristaps Lībietis.

Viņš arī apliecina - ja sāksi tagad, tad veiksmīgi vari startēt 28. augustā gaidāmajās "Nike Riga Run" sacensībās!

-        Kāda vispār ir rollerslēpošanas priekšvēsture?

-        To radīja distanču slēpotāji, kuriem nepietika ar to, ka ziemā var pilnveidot tehniku, bet bija vajadzība to darīt arī vasaras mēnešos. Taču tas nebija atsevišķs sporta veids, bet gan tikai kā treniņu metodika, ļaujot izmantot distanču slēpošanai līdzīgus elementus laikā, kad nav sniega.

-        Vai tas nozīmē, ka varu braukt ar rollerslēpēm, ja māku slēpot?

-        Bez problēmām! Tas pat būtu ieteicams, jo izkops savu slēpošanas tehniku vasaras mēnešos. Man rollerslēpošana pat patīk labāk, nekā uz sniega, jo slēpe neslīd tik vienmērīgi un nav arī atsitiens atpakaļ, kas ziemā ir trūkums.

-        Kāds inventārs ir tam nepieciešams?

-        Var paņemt to pašu, kuru izmantoja ziemā, - zābakus un nūjas, kurām nepieciešams nomainīt galus. Tātad vienīgais, kas nepieciešams, ir pati rollerslēpe. Tām ir neskaitāmi veidi, kur atšķiras pēc veida - klasiskajam vai slidsolim domātās - un ražotāja. Cilvēkam pašam jāsaprot, cik daudz vēlas izmantot rollerslēpes un cik daudz gatavs tajās finansiāli ieguldīt. Ja plāno braukt intensīvi, tad noteikti ir vērts iegādāties kvalitatīvākas, labāka brenda modeli, jo tas atmaksāsies. Taču, ja plāno uzkāpt uz rollerslēpēm apmēram reizi nedēļā, tad noteikti nebūs vērts pirkt inventāru par divsimt un vairāk latiem.

-        Kam jāpievērš uzmanība, ja vēlos iegādāties savas pirmās rollerslēpes?

-        Iesācējam noteikti pietiktu ar tādām, kuras ir no zemāko cenu klases, tātad - ap 80 latiem. Runājot par slēpju veidu, jāskatās to kopējais garums un riepu izmēri. Jo profils būs mazāks, jo vieglāk būs uz tām nostāvēt un trenēties, noturot līdzsvaru. Tad slēpēm arī jābūt garākām. Ir arī īsāki modeļi, kuriem lielākoties ir šaurāki un augstāki ritenīši, kas savukārt maina līdzsvara izjūtu. Tās, kuras mēs izmantojam treniņos, ir domātas lēnā un vidēji ātrai braukšanai, jo ir arī klase, kas domāta ātrai braukšanai profesionāļiem sacensībās.

-         Vai ir iespējams iznomāt inventāru, lai pārliecinātos, vai rollerslēpošana vispār patīk un izdodas?

-        Nomas punktā Mežaparkā mēs piedāvājam tikai slēpes un stiprinājumi, un tas nozīmē, ka zābaki un nūjas jāņem pašam līdzi. Pagaidām gan nevaram apgādāt visus, jo pieejamie modeļi ir salīdzinoši dārgi, tomēr cerams, ka nākotnē varēsim piedāvāt vairāk.

-        Kāpēc šī nodarbe vēl nav ieguvusi popularitāti mūsu sabiedrībā, jo ziemā uz slēpēm kāpj daudzi?

-        Vispār uzskatu, ka rollerslēpošana kā sporta veids nav ieguvis popularitāti zemās distanču slēpošanas kultūras dēļ, jo nav arī īpaši sasniegumi, ar kuriem varētu lepoties. Tāpat arī biatlonā. Protams, ir atsevišķi izņēmumi, turklāt masveidība pēdējos gados tomēr ir sākusies distanču slēpošanā ziemā, bet tas vēl neattiecas uz rollerslēpošanu. Tomēr domāju, ka tas ir laika jautājums. Pašlaik Latvijā varētu būt aptuveni 40 neprofesionāļi, kuri regulāri brauc. Vairums no viņiem gan ir bijušie distanču slēpotāji un biatlonisti. Šādu cilvēku ir krietni vairāk.

-        Vai iemācīties braukt var jebkurš?

-        Uzskatu, ka jā, un "Nike Riga Run" paredzētā 10 kilometru distance ir pa spēkam arī tad, ja tik tikko sācis. Tas nav īpaši liels attālums rollerslēpošanai, tomēr vienalga nepieciešama sākotnējā sagatavotība, ja vēlas nākamajā dienā pēc starta normāli justies. Atlikušie pāris mēneši ir ļoti optimāls termiņš, lai varētu apgūt tehniku, nostiprināt pamatiemaņas, uzlabot meistarību un veiksmīgi nostartēt.

-        Kādām īpašībām jābūt, lai apgūtu rollerslēpošanu?

-        Galvenais ir vēlēšanās, un pārējās lietas ir pakārtotas. Protams, nepieciešams līdzsvars, kas katram no mums ir attīstīts dažādā līmenī. Tāpat arī viens ir bailīgāks, cits ātrāk pieņem jaunas iemaņas un ātrumu. Nenoliedzami, jābūt arī kaut nelielai fiziskai sagatavotībai, jo pēc būtības rollerslēpošana prasa izturību un spēku. Tieši tāpat kā distanču slēpošanā, arī šajā darbojas pilnīgi tās pašas muskuļu grupas, un tas rada slodzi, kas jāiztur.

-        Cik ātri amatieris varētu veikt 10 kilometrus?

-        Ja mērķis ir rezultāts, nevis tikai nobraukt distanci, tad varētu orientēties uz 40-50 minūtēm. Tā būtu pirmā latiņa, no kuras var virzīties arvien tālāk un tālāk. Taču, kā jau teicu, daudz kas atkarīgs no inventāra, kuru izvēlas. Cik ātri pats treneris var nobraukt? Varētu būtu nedaudz virs 20 minūtēm, tāpēc tiem, kuri mācās, būtu uz ko tiekties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!