Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Svētdien Ikšķilē noslēgsies 14. SEB MTB maratona sezona, kurā arī noskaidrosies kopvērtējuma uzvarētāji. Prestižajā "Skandi motors" distancē vīriešu vērtējumā pirms izšķirošā posma cīņā par čempiona titulu iesaistīsies trīs braucēji – Andris Vosekalns, Raivis Zīmelis un Oskars Muižnieks. Iepriekšējā reģistrācija pēdējam posmam noslēgsies trešdien, 23. septembrī, pulksten 23:59, informē rīkotāji.

Latvijas lielākā kalnu riteņbraukšanas sacensību seriāla SEB MTB maratona sezona strauji tuvojas savai kulminācijai. Svētdien, 27. septembrī, pirmo reizi vērienīgo notikumu uzņems Daugavas krastā esošā Ikšķile. Sacensības solās būt spraigas gan "Skandi motors", gan arī "Virši - A" un "Herkuless" bērnu braucienos. Šajā rakstā ieskatīsimies kopvērtējuma situācijā "Skandi motors" brauciena individuālajā vērtējumā.

Šajā braucienā, kurā vismaz kādu no posmiem šosezon aizvadījuši visi labākie pašmāju kalnu riteņbraucēji, individuālajā vērtējumā tiek ņemti vērā pieci labākie posmi no septiņiem. Ja sieviešu absolūtajā vērtējumā nepieciešamās piecas uzvaras ir iekrājusi "Rietumu - Delfin" riteņbraucēja Lelde Ardava, kļūstot par čempioni jau priekšlaicīgi, tad vīru konkurencē situācija ir krietni vien interesantāka.

Šobrīd līderpozīcijās atrodas "Rietumu - Delfin" Alūksnes riteņbraucējs Andris Vosekalns, kurš startējis piecos no sešiem posmiem iekrājot 4938 punktus. Andra kontā uzvara un 1000 punkti Kuldīgā, 999 punkti Cēsis - Valmiera posmā, 998 punkti Talsos, 974 Vietalvā un arī 967 Smiltenē. Pēdējā posmā Vosekalnam būs iespēja, iegūstot labāku punktu summu, atmest Smiltenes posma rezultātu, tādējādi paceļot savus kopējos ieskaites punktus. Otrais šobrīd ir Andra pilsētnieks un "Sportlife Cycling team" vienības braucējs Oskars Muižnieks, kurš startējis un finišējis absolūti visos posmos. Oskara kontā 4936 punkti. Ieskaitē šobrīd viņam tiek ņemti vērā - Talsu (998), Cēsis - Valmiera (995), Vietalvas (995), Kuldīgas (986) un Smiltenes (962) posmos gūtie punkti. Arī Muižniekam būs jācenšas dzēst Smiltenes posmā gūto punktu summu, uzlabojot to ar maksimāli labu rezultātu Ikšķilē.

Trešais pretendents cīņā par uzvaru SEB MTB maratona seriāla kopvērtējumā ir šī gada Latvijas čempions Raivis Zīmelis. "Veikals MySport" komandas pieredzējušais braucējs ir izcīnījis uzvaru Vietalvas posmā, saņemot maksimāli iespējamos 1000 punktus. Vēl Raivim ieskaitē nākuši arī: Cēsis - Valmiera (995), Talsu (989), Kuldīgas (989) un Smiltenes posms (962). Tāpat kā abiem pārējiem pretendentiem, arī Raivim jāuzlabo Smiltenes posmā iegūtie punkti.

Pieci labākie posmi pirms Ikšķiles:

Andris Vosekalns - 4938 punkti

Oskars Muižnieks - 4936 punkti

Raivis Zīmelis - 4935 punkti

Ceturtajā vietā esošais Dmitrijs Sorokins jau atpaliek krietni vairāk un par čempiona titulu necīnīsies. Visiem trijiem sportistiem pārliecinoši mazākais punktu skaits no ieskaitē ejošajiem posmiem (pieciem labākajiem) ir gūts Smiltenē. Atņemot nost šo posmu, situācija kopvērtējumā jau ir savādāka. Pirmais tad ir Muižnieks, otrais Zīmelis un trešais Vosekalns. Neskatoties uz spēcīgo dalībnieku sastāvu, kāds plāno startēt Ikšķilē, var prognozēt, ka visiem trijiem ir labas iespējas pārspēt Smiltenes posmā gūto punktu summu.

Četru labāko posmu punktu summa:

Oskars Muižnieks - 3974

Raivis Zīmelis 3973

Andris Vosekalns - 3971

Lai par čempionu kļūtu Vosekalns, viņam ir par trijiem punktiem jāpārspēj Muižnieks un par diviem punktiem Zīmelis. Savukārt lai uzvarētu Zīmelis, viņam par vienu punktu ir jāpārspēj Muižnieks, bet Raivis nedrīkst sev priekšā par diviem punktiem palaist Andri Vosekalnu.Vislabākajā pozīcijā ir Oskars Muižnieks. Viņam, tāpat kā Zīmelim, vispirms ir jāpārspēj savi Smiltenes posma punkti. Nākamais uzdevums ir neļaut sevi par vienu punktu apsteigt Zīmeli, bet par trijiem Vosekalnu. Ja nevienam no dalībniekiem neizdodas pārspēt Smiltenes posma punktus, tad kopvērtējuma trijnieks paliek esošais - Vosekalns, Muižnieks, Zīmelis. Vienādu punktu gadījumā svarīgākais kritērijs ir kopējā punktu summa pēc sešiem posmiem. Ja arī tad ir vienāda summa, uzvarētājs tiek noteikts vērtējot visus septiņus posmus.

Ikšķiles posmā pirmie 13 kilometri vedīs pa platiem zemesceļiem, kas, visticamāk, nopietni līderu trio būtiski neizretinās. Tomēr vairāk nekā 30 kilometri tiks pavadīti Ogres zilajos kalnos, kur netrūks ne šauru taciņu, virkne stāvu kāpumu un nobraucienu. Šeit jau cīņa par kopvērtējumu risināsies pilnā sparā. Lai arī nedaudz labākā situācijā atrodas Muižnieks, tomēr trīs punktu pārsvars pār trešo vietu ir salīdzinoši neliels un sola lielu intrigu līdz pat finišam.

Komandu vērtējumā "Skandi motors" distance pirms pēdējā posma līderpozīcijās atrodas "Rietumu - Delfin", kas iekrājusi 19495 punktus. Otrajā vietā ar 19329 punktiem ir pēdējos trijos posmos uzvarējusī "Sportlife Cycling team" vienība, kamēr trešie gana stabili ir "ZZK" vīri, kuru kontā 19080 punkti. Var prognozēt, ka galvenā cīņa vēl sagaidāma starp abu pirmo vietu ieguvējām. 166 punktu starpība ir sadeldējama.

Rīkotāji aicina visus aktīvās atpūtas cienītājus reģistrēties pēdējam sezonas posmam mājas lapā www.velo.lv līdz pat trešdienas, 23. septembra, pulksten 23:59. Šo sestdien, 19. septembrī, pulksten 12:00 pie Ikšķiles pašvaldības tiks organizēta pulcēšanās oficiālajai trases apskatei, kurā bez maksas aicināts piedalīties ikviens interesents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!