Foto: AFP/Scanpix

Šveices Federālā tiesa trešdien noraidījusi Krievijas Paralimpiskās komitejas (PKR) apelāciju, ar kuras palīdzību tā vēlējās panākt savas valsts sportistu pielaišanu startam Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs.

PKR jau iepriekš ar šādu apelāciju bija vērsusies Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), taču arī tā pirms nedēļas noraidīja viņu prasību, līdz ar to Krievijas puse cietusi jau otro neveiksmi juridiskajā cīņā.

Vēršoties Šveices tiesā, Krievijas puse vēlējās, lai uz laiku tiek apturēts CAS lēmums par apelācijas noraidīšanu.

Neskatoties uz apelāciju iesniegšanu, Krievijā jau ir samierinājušies, ka šīs valsts paralimpieši uz Brazīliju nedosies, jo PKR prezidents Vladimirs Lukins trešdien paziņoja, ka nākamās nedēļas vidū Maskavā un tās apkārtnē esošajās sporta bāzēs Krievijas paralimpiešiem tiks rīkotas īpašas sacensības kā kompensācija par to, ka viņi nedosies uz Riodežaneiro.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien kritizēja Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) aizliegumu, to nodēvējot par cilvēktiesību pārkāpumu, solot sūdzēties Apvienoto Nāciju organizācijā.

Jau ziņots, ka IPC 7. augustā nolēma aizliegt Krievijas paralimpiešiem startēt Riodežaneiro. Šāds lēmums tika pieņemts, balstoties uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumu par Krievijas valsts organizāciju līdzdalību dopinga sistēmas uzturēšanā un vainīgo sportistu piesegšanā.

WADA jūlija vidū aicināja apturēt pilnīgi visu Krievijas sportistu līdzdalību starptautiskajās sacensībās, tostarp Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kā arī paralimpiskajās spēlēs, taču Starptautiskā Olimpiskā komiteja Krievijas sportistus no olimpiešu pulka neizslēdza, tiesa, vairākos sporta veidos to izdarīja starptautiskās federācijas.

Tomēr IPC bija krasi stingrāka nostāja, jo WADA neatkarīgā komisija atklāja, ka paralimpiskajos sporta veidos samainītas vai pazudušas 35 pozitīvas dopinga analīzes.

Riodežaneiro paralimpiskās spēles norisināsies no 7. līdz 18. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!