Foto: AP/Scanpix
Slavenais sprinteris Useins Bolts Jamaikas kvarteta sastāvā piektdien triumfēja Riodežaneiro olimpisko spēļu 4x100 metru stafetē, izcīnot savu devīto olimpisko zeltu.

Bolts ir pirmais vieglatlēts, kurš trīs olimpiskajās spēlēs pēc kārtas spējis uzvarēt trīs dažādās disciplīnās. Bolts šobrīd ir trīskārtējs olimpiskais čempions 100 un 200 metru distancēs, kā arī 4x100 metru stafetē.

Finālā Asafa Pauels, Johans Bleiks, Nikels Ašmīds un Bolts distanci veica 37,27 sekundēs. Sensacionāli par sudraba medaļas ieguvējiem kļuva japāņi, kuri jamaikiešiem zaudēja 0,33 sekundes un laboja Āzijas rekordu.

Tikmēr jamaikiešu sīvākie konkurenti amerikāņi sākotnēji finišēja trešie, taču saņēma diskvalifikāciju, kas bronzu ļāva iegūt Kanādas kvartetam. Kanādieši Jamaikai zaudēja 0,37 sekundes, bet uzrādīja jaunu nacionālo rekordu.

Jamaikas komandas ceturtais sprinteris Bolts stafetes kociņu saņēma vienā laikā ar pārējiem konkurentiem, taču finiša taisnē aizšāvās visiem pa priekšu un nodrošināja savam kvartetam zeltu.

Pauels 4x100 metru stafetes komandas sastāvā par čempionu kļuva arī 2008.gadā Pekinā. Bleiks jamaikiešiem palīdzēja uzvarēt 2012.gada olimpiskajās spēlēs Londonā, bet Ašmīdam šis ir pirmais olimpiskā čempiona tituls.

Titulētā Kenijas skrējēja Viviana Čeruijota piektdien kļuva par Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni 5000 metru distancē. Čeruijota distanci veica 14 minūtēs un 26,17 sekundēs, labojot olimpisko rekordu.

Sudraba medaļu izcīnīja viņas tautiete Helena Oribi, kura atpalika par 3,6 sekundēm. Savukārt pie bronzas tika etiopiete Almaza Ajana, kura Riodežaneiro triumfēja uz pusi garākā distancē. Finišā viņa Čeruijotai zaudēja 3,82 sekundes.

Čeruijota pirms četriem gadiem Londonā izcīnīja sudrabu 5000 metros un bronzu uz pusi garākā skrējienā. Savukārt Riodežaneiro viņa savu medaļu krājumu papildināja ar sudrabu 10 000 metros un divreiz īsākā distancē.

Tāpat Čeruijotas kontā ir pa divām zelta medaļām pasaules čempionātos abās garākajās stadiona distancēs.

Tikmēr Tadžikistānas vesera metējs Dilšods Nazarovs piektdien tika kronēts par Riodežaneiro olimpisko spēļu čempionu, tādējādi sagādājot savai valstij pirmo olimpisko zeltu vēsturē.

Savā labākajā mēģinājumā Nazarovs veseri meta 78,68 metru tālumā.Sudraba medaļu izcīnīja baltkrievs Ivans Tihons, kurš Nazarovam zaudēja 89 centimetrus. Savukārt pie bronzas tika polis Vojcehs Novickis, kuram bija vēl sešus centimetrus tuvāks metiens.

Iepriekšējās divās olimpiskajās spēlēs Nazarovs iekļuva finālā, taču augstāk par desmito vietu netika. Nazarovs pilda arī Tadžikistānas Vieglatlētikas federācijas prezidenta pienākumus.

Tihons 2004.gadā Atēnās izcīnīja sudrabu, taču tika pieķerts dopinga lietošanā, un medaļa viņam tika atņemta, kā arī baltkrievu nepielaida Londonas olimpiskajām spēlēm. Savukārt 2008.gadā Pekinā viņš izcīnīja bronzu.

Grieķijas vieglatlēte Ekaterini Stefanidi piektdien kļuva par Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni kārtslēkšanā. Finālā viņa un sudraba medaļas ieguvēja amerikāniete Sendi Morisa pārvarēja 4,85 metru atzīmi, bet Stefanidi ar mazāk mēģinājumiem pārlēca 4,70 metru augstumā novietotu latiņu, tādējādi kļuva par čempioni.

Tikmēr pie bronzas medaļas tika Ilaiza Makkārtnija, kura apstājās pie 4,80 metru atzīmes, taču laboja Jaunzēlandes rekordu.

Stefanidi šovasar Amsterdamā tika kronēta par Eiropas čempioni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!