Visas trīs 2012. gada Londonas olimpisko spēļu medaļnieces svarcelšanā svara kategorijā līdz 75 kilogramiem pieķertas dopinga lietošanā, kas ir nebijis gadījums sporta vēsturē, vēsta ārzemju masu mediji.

Jau jūnijā tika ziņots par Kazahstānas sportistes Svetlanas Podobedovas iekrišanu aizliegto vielu pārbaudēs. Londonas olimpiskajās spēlēs viņa izcīnīja zelta medaļu.

Savukārt trešdien - deviņas dienas pirms Rio olimpiskajām spēlēm - Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) paziņoja, ka pēc 2012. gada olimpisko spēļu dopinga analīžu atkārtotām pārbaudēm "iekrituši" vēl 11 atlēti. Starp šiem sportistiem ir arī krieviete Natālija Zabolotnaja un baltkrieviete Irina Kuļeša, kuras izcīnīja attiecīgi sudrabu un bronzu Londonā svara kategorijā līdz 75 kilogramiem.

Visu trīs šo svarcēlāju asinīs konstatēts anaboliskie steroīdi.

Tādējādi pie zelta medaļas, visticamāk, šajā svara kategorijā tiks spāniete Lidija Valentīna, kura Londonā palika ceturtā.

No 11 dopinga lietošanā pieķertajiem seši ir Londonas olimpisko spēļu medaļnieki. Bez jau pieminētajām sportistēm, šajā sarakstā ir olimpiskie medaļnieki Aleksandrs Ivanovs (Krievija; svara kategorija līdz 94 kg, sudraba medaļa), Svetlana Carukajeva (Krievija; svara kategorija līdz 63 kg, sudraba medaļa), Hripsims Huršudjans (Armēnija; svara kategorija līdz 75 kg, bronzas medaļa) un Kristina Iova (Moldova, svara kategorija līdz 53 kg, bronzas medaļa).

Pārējie dopinga lietošanā pieķertie svarcēlāji ir no Krievijas, Azerbaidžānas, Kazahstānas, Gruzijas un Turcijas.

Rio Olimpiādē svarcelšanas sacensībās nestartēs Bulgārija, kas ir diskvalificēta daudzo dopinga pārkāpumu dēļ. Visticamāk, ka pēc kārtējiem dopinga pārkāpumiem Rio Olimpiāde secen ies arī Krievijas vieglatlētiem, bet IWF "melnajā sarakstā" ir arī Baltkrievija un Kazahstāna, kuras var saņemt diskvalifikāciju.

Visas šīs dopinga lietas saistītas ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) un Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) veikto analīžu atkārtotām pārbaudēm. Ziņots, ka SOK un WADA veikto 2008. Un 2012. gada olimpisko spēļu dopinga analīžu atkārtoto pārbaužu "otrajā vilnī" konstatēti 45 pozitīvi gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!