Igaunija pirmā no Baltijas valstīm ir tikusi pie 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu medaļas - igauņu airētāji izcīnīja trešo vietu 2000 m distancē pārairu četriniekiem, bet vēlāk Baltijas medaļu klāstu papildināja Lietuvas airētājas, kas izcīnīja trešo vietu pārairu divnieku A finālā, un leišu airētāji, kas ieguva sudraba medaļas šajā pat disciplīnā vīriešiem.

Jau no pirmajiem metriem vadībā izrāvās Vācijas airētāji, kas līderpozīciju noturēja līdz pat finišam. Otrajā vietā ierindojās Austrālijas airētāji, kas arī visu distanci turējās šajā pozīcijā. Vāciešu rezultāts šai distancē - sešas minūtes un 6,01 sekunde, austrāliešiem - sešas minūtes un 7,96 sekundes.

Igauņi pirmajā starpfinišā atradās priekšpēdējā, piektajā, pozīcijā, taču distances vidū jau bija nonākuši medaļu pozīcijā, un cīņā ar Polijas ekipāžu noturēja trešo vietu. Igaunijas airētāji - Andrejs Jemse, Allars Raja, Tīnu Endreksons un Kaspars Taimso - distanci veica sešās minūtēs un 10,65 sekundes, finišā viņu pārsvars pār poļiem bija 1,44 sekundes.

Sieviešu konkurencē pārairu četriniekos par olimpiskajām čempionēm kļuva vācietes, sudrabs tika Nīderlandei, bronza - Polijai.

Pārairu divnieku sacensībās vēl vienu bronzas medaļu Baltijai ieguva Lietuvas sportistes Donāta Vistartaite un Milda Valčūkaite. Par olimpiskajām čempionēm šajā disciplīnā kļuva polietes Magdalēna Fularčika-Kozlovska un Matālija Madaja, bet vicečempioņu tituls - Lielbritānijas airētājām Viktorijai Tornlijai un Katrīnai Greindžerei.

Pārairu divniekos vīriešiem Lietuvas ekiāžai nedaudz pietrūka līdz olimpiskajam zeltam - Mindaugs Griškonis/Sauļus Riters pie 1500 m atzīmes bija izrāvušies vadībā ar 0,66 sekunžu pārsvaru, taču finiša nogrieznī horvāti Martins un Valents Sinkoviči atrada "spēka rezerves" un apsteidza lietuviešus, kļūstot par olimpiskajiem čempioniem. Bronza tika norvēģiem Četilam Borkam/Olafam Tiftem.

Airēšanas divniekos par olimpiskajiem čempioniem kļuva Jaunzēlandes sportisti Ēriks Marejs un Hemišs Bonds (.71), sudraba godalgas izcīnīja Dienvidāfrikas Republikas ekipāža Lorenss Britains un Šons Kīlings (7:02.51), bronzu - itāļi Džovanno Abanjāle un marko di Konstanco (7:04.52).

Vieglsvara bezstūrmaņa četriniekos vīriešu konkurencē par olimpiskajiem čempioniem kļuva Šveices komanda (.51), sudrabs - Dānijai (6:21.97), bronza - Francijai (6:22,85).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!