Foto: F64

Latvijas šķēpmetējs Ainārs Kovals, gatavojoties Londonas olimpiskajām spēlēm, izbaudījis lieliskākās sajūtas savā mūžā, bet nevar izskaidrot, kas notika četrgades svarīgākajās sacensībās.

Kā ziņots, kvalifikācijas sacensībās Kovals savu labāko rezultātu uzrādīja pēdējā, trešajā, mēģinājumā, kad šķēpu raidīja 79,19 metrus tālu un neiekļuva finālā.

Pirmajā mēģinājumā Kovala rezultāts bija 77,42 metri, bet otrajā - 76,45 metri. Savas kvalifikācijas grupas kopējā ieskaitē Kovals ieņēma desmito vietu.


"Neesmu īpaši apmierināts, jo darbs bija paveikts fantastisks," uzreiz pēc starta Latvijas žurnālistiem atzina Kovals, uzvedoties ļoti mierīgi. "Neatceros, kad būtu bijis tik lieliskā formā - to kāpināju no treniņa uz treniņu, metri bija vajadzīgie, sajūtas lielisks un visu izbaudīju. Nezinu, kas notika. Es centos, cīnījos un darīju visu, bet nesanāca."

Kovals atzina, ka metieni nav izdevušies tehniski, bet emocionāli viņam satraukums nav bijis un sportists juties pilnīgi gatavs.

"Ja būtu vecis normālu treniņu metienu, absolūti nevajadzētu būt problēmām kvalificēties, bet tagad mans Londonas sapnis ir izsapņots. Gaidīju vairāk," secināja sportists. "Metienos jutu savas kļūdas, bet neizdevās tās izlabot."

"Satraukums man bija no rīta, bet stadionā jau jutos pilnīgi normāli," teica Kovals. "Sakopoju domas, biju ticis ar sevi galā un pārliecināts. Es nemetu veiksmīgi vienā vai divos treniņos, bet gan no treniņa uz treniņu. Sasniegtie metri bija vājprātīgi."

Kovals nevēlējās nosaukt skaitli, cik tieši tālu metis treniņos, bet uzsvēra, ka ar tādiem metieniem būtu ļoti pārliecinoši uzvarējis kvalifikācijas pirmajā grupā.

Zīmīgi, ka arī Latvijas rekordistes šķēpmešanā sievietēm Madaras Palameikas treneris un tēvs Gints Palameiks pēc Kovala iesildīšanās noskatīšanās atzinis, ka neatceras, kad pēdējo desmit gadu laikā sportists būtu metis tik kvalitatīvi.

Kovals pie Latvijas žurnālistiem pienāca īsu brīdi pēc sava treniņu biedra un 2004.gada Atēnu olimpisko spēļu vicečempiona Vadima Vasiļevska. Uzzinājis jaunumus, ka Vasiļevskis gatavojas beigt karjeru, Kovals nebija pārsteigts, bet uzsvēra, ka viņa prātā šādas domas nav.

"Turpināšu strādāt, jo darbs ir ieguldīts milzīgs. Būtu žēl šo visu pamest, jo redzu metrus treniņos. Neesmu to realizējis sacensībās, bet vēlos to paveikt," uzsvēra Kovals, noraidot spekulācijas, ka trenere Valentīna Eiduka varētu būt sevi izsmēlusi. "Nevaru iedomāties kādu citu treneri, kas ar mani varētu strādāt tik sīki un smalki. Viņa pazīst mani pilnībā un nav sevi izsmēlusi."

"Šī neveiksme mani nesalauzīs, bet tikai stimulēs iet augstāk. Treniņu metri mani uzmundrina un rāda, ka varu. Sezonu vēl nebeigšu, turpināsim strādāt," apņēmības pilns bija šķēpmetējs.

Vasiļevskis kā galveno karjeras beigšanas iemeslu nosauca finansu trūkumu. Arī Kovals, visticamāk, nākamajā sezonā vairs nebūs Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā, bet viņš ir apņēmības pilns.

"Kritērijus neesmu izpildījis un LOV atbalsta nebūs, bet noteikti griezīšos pie privātā sektora pēc atbalsta. Ceru, ka mani uzklausīs un varēšu turpināt strādāt," teica Kovals.

Jau vēstīts, ka Vasiļevskim Londonas olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībās tika ieskaitīts vien otrais mēģinājums, kurā Latvijas rekordists sasniedza rezultātu 72,81 metrs.

Savas kvalifikācijas grupas kopējā ieskaitē Vasiļevskis palika priekšpēdējā, 21.pozīcijā.

Vasiļevskis ir 2004.gada Atēnu olimpisko spēļu vicečempions, 2008.gada IAAF vieglatlētikas sezonas finālsacensību uzvarētājs un Latvijas rekordists (90,73 metri). Savukārt Kovals ir 2008.gada Pekinas Olimpiādes vicečempions un divkārtējs pasaules Universiādes uzvarētājs 2005. un 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!