Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas Zēģelētāju savienība (LZS) trešdien, 29. jūnijā, saņēma oficiālu apstiprinājumu no Pasaules burāšanas federācijas par iegūto iespēju startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs vindsērfinga "RS:X" klasē sieviešu kategorijā, vēsta LZS mājaslapa internetā.

Līdz ar to Latvijā Olimpiādē burāšanā atgriezīsies pēc 12 gadu pārtraukuma.

Latviju olimpiskajās burāšanas sacensībās pārstāvēs 17 gadus vecā Ketija Birzule, kura šobrīd ir vienīgā augsta līmeņa "RS:X" klases burātāja valstī.

Kvalifikācija Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm burāšanas disciplīnā sākās 2014. gadā Santanderā, Spānijā un noslēdzās šā gada 2. aprīlī Maljorkā. Tiesības piedalīties Olimpiādē izcīnīja 61 valsts.

Latvija Rio olimpiādei nekvalificējās, bet saglabāja iespēju iegūt kādu no kvotām, ja to neizmantotu kāda no kvalifikāciju ieguvušajām valstīm. Lēmums par to, vai valstis izmantos izcīnītās kvotas, attiecīgajām nacionālajām federācijām bija jāpaziņo līdz 1. jūnijam. Neizmantotās kvotas Pasaules burāšanas federācijai bija jāsadala līdz 22. jūnijam. Tika sadalītas astoņas kvotas septiņām valstīm piecās no desmit laivu un vindsērfinga klasēs.

Pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sniegtās informācijas, patlaban Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm no Latvijas oficiāli kvalificējušies arī 16 vieglatlēti, tomēr mājās būs jāpaliek vienai no četrām maratona skrējējām, kas to paveikusi.

Kvalifikācijas normatīvus ir izpildījuši Gunta Latiševa-Čudare 400 metru skrējienā, Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Anita Kažemāka, Ariana Hilborna un Valērijs Žolnerovičs maratonā, Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Rolands Štrobinders, Zigismunds Sirmais, Sinta Ozoliņa, Madara Palameika un Līna Mūze šķēpmešanā, Pauls Pujāts un Mareks Ārents kārtslēkšanā, kā arī Arnis Rumbenieks ar Agnese Pastare soļošanā.

Tiesības startēt Olimpiādē ir nodrošinājuši svarcēlāji Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha, cīkstone Anastasija Grigorjeva un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs, džudisti Jevgēņijs Borodavko un Artūrs Ņikiforenko, tenisiste Aļona Ostapenko, pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. BMX riteņbraukšanā Olimpiādē Latviju pārstāvēs divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs un viņa komandas biedrs Edžus Treimanis.

Tāpat Latvijai ir divas ceļazīmes šosejas riteņbraukšanā, no kurām viena tiks Aleksejam Saramotinam. Vēl Latvijai garantētas divas ceļazīmes peldēšanā. Pagaidām Olimpiādei nav kvalificējies neviens modernās pieccīņas sportists no Latvijas, tomēr Ruslans Nakoņečnijs joprojām saglabā reālas izredzes piedalīties četrgades nozīmīgākajās sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!