Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 12.jūlijā, oficiāli nosaukts un apstiprināts delegācijas sastāvs ar tiem sportistiem, kuri pārstāvēs Latviju vasaras paralimpiskajās spēlēs, kas no 7.septembra līdz 18.septembrim norisināsies Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, informēja Latvijas Paralimpiskās komiteja.

Kopumā Latviju paralimpiskajās spēlēs pārstāvēs 11 sportisti sešos dažādos sporta veidos – vieglatlētikā, ratiņpaukošanā, paralimpiskajā loka šaušanā, peldēšanā, paralimpiskajā airēšanā, kā arī paralimpiskajā iejādē.

No Latvijas labākajiem vieglatlētiem uz paralimpiskajām spēlēm dosies Diāna Dadzīte (šķēpa un diska mešana), Taiga Kantāne (diska mešana, lodes grūšana) un Aigars Apinis (diska mešana), kuri pārstāv Latvijas Invalīdu sporta federāciju, kā arī Edgars Bergs (lodes grūšana), kurš ir Latvijas bērnu un jauniešu sporta federācijas pārstāvis.

Dadzītei, kura paralimpiskajām spēlēm kvalificējās pasaules čempionāta laikā, šīs būs pirmās paralimpiskās spēles karjerā, tomēr nesen notikušajā Eiropas čempionātā Itālijā vieglatlēte uzrādīja izcilus rezultātus, izcīnot pilnu medaļu komplektu.

Rīdziniecei Kantānei šīs būs otrās paralimpiskās spēles viņas karjerā. 2015. gada rudenī notiekošajā pasaules čempionātā Dohā diska mešanā viņa ar rezultātu 22,64 metro ierindojās 13.vietā, bet lodes grūšanā ar rezultātu 9,22 metri, izcīnīja 9.vietu.

Apinis, kurš jau kopš sākta gala ir trenera Alda Šūpulnieka audzēknis, startēs savās piektajās paralimpiskajās spēlēs un ir pieredzes bagātākais paralimpietis no Latvijas delegācijas. Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs Aigars Apinis, atšķirīgi no citiem paralimpiskajiem gadiem, startēs tikai diska mešanā, kur pasaules čempionātā Dohā šajā disciplīnā ierindojās pirmajā vietā, raidot disku 21,44 metrus tālu.

Edgars Bergs, kurš veselības apstākļu dēļ izlaida Londonas paralimpiskās spēles 2012. gadā, ir atgriezies lieliskā formā. Ar treneres Maijas Ukstiņas palīdzību, 2015. gada rudenī sportists sevi lieliski pierādīja pasaules čempionātā Dohā, kur tikai ar diviem centimetriem atpalika no pirmās vietas un ar 14 metru tālu lodes grūdienu izcīnīja sudraba godalgu.

Riodežaneiro paralimpiskās iejādes sportā Latviju pārstāvēs sportists Rihards Snikus ar zirgu King of the Dance (īpašniece Irina Andrusa). Šīs būs Snikus otrās paralimpiskās spēles viņa karjerā, Londonas spēlēs izcīnot ceturto vietu. Nesen notikušajās sacensībās Somijā, Rihards sasniedza savas karjeras labāko rezultātu – 78,500% "freestyle" iejādes disciplīnā savā klasē.

Paralimpiskajās spēlēs atkārtoti startēs arī peldēšanas pārstāvis Jānis Plotnieks, kurš Londonā izcīnīja astoto vietu savā S10 klasē peldējumā uz muguras. Lai arī kādu brīdī Plotnieks no pjedestāliem bija nokāpis veselības problēmu dēļ, jau apmēram gadu trenera Haralda Lučkovska pavadībā norisinās intensīvi peldēšanas treniņi, lai uz paralimpiskajām spēlēm sportists būtu vislabākajā fiziskajā formā.

Riodežaneiro vasaras paralimpiskās spēles Latvijai būs īpašas ar to, ka šogad Latvija tiks pārstāvēta arī trīs sporta veidos, kuros līdz šim sportisti nebija kvalificējušies – loka šaušana, ratiņpaukošanās un paralimpiskā airēšana.

Loka šaušanā Latviju pārstāvēs divi sportisti – Ieva Melle un Gints Jonasts, kuri startēs ne tikai individuāli, bet panākumus centīsies gūt arī jaukto komandu sacensībās. Melle jūlija sākumā kļuva par Latvijas olimpiādes 1. vietas ieguvēju, savukārt pasaules čempionātā loka šaušanā ieguva 6.vietu. Gints Jonasts, kurš bija pretendents arī uz Londonas paralimpiskajām spēlēm 2012.gadā, neatlaidīga darba rezultātā ieguva iespēju startēt Riodežaneiro pavisam nesen – saņemot īpašu ceļazīmi no organizatoriem.

Ratiņpaukošanas sporta veidā Latviju pārstāvēs Poļina Rožkova, kura sasniegusi pirmo vietu pasaules ratiņpaukošanās rangā. Saglabājot līderes pozīciju gandrīz gadu, Poļina Rožkova pārsteidza ne vien Latvijas līdzjutējus, bet arī paukošanas pasaules lielvalstis. Sportiste startēs "Epee A" klasē.

Pirmo reizi Latvijas vārds tiks nests arī paralimpiskajā airēšanā, kur Riodežaneiro septembrī startēs Eduards Pupelis un Žanna Čveckovska. Paralimpiskās airēšanas saknes Latvijā meklējamas pavisam nesen, tomēr ar atbalstu no Latvijas Airēšanas federācijas (LAF), kā arī ar federācijas ģenerālsekretāres Maritas Šteinbergas un trenera Alekseja Lavrenova palīdzību, komanda no Latvijas, kura startēs TA klasē, īsā laikā sasniedza negaidīti augstus rezultātus. Pirmo reizi piedaloties pasaules čempionātā Portugālē, paralimpiskie airētāji ierindojās septītajā vietā, aiz sevis atstājot virkni pieredzējušu valstu pārstāvjus.

"Gatavošanās paralimpiskajām spēlēm ilgst gandrīz četrus gadus, un ir patiess lepnums, ka šo četru gadu laikā ir ne tikai saglabāti esošie paralimpiskos sporta veidi, bet arī izdevies attīstīt jaunus," saka Daiga Dadzīte. Viņa arī ir patīkami saviļņota, ka šoreiz uz Paralimpiskajām spēlēm dosies rekordliels sportistu skaits, kuri pārstāv tik daudz paralimpiskos sporta veidus.

Sportistu sastāvs: Diāna Dadzīte, Taiga Kantāne, Aigars Apinis, Edgars Bergs, Rihards Snikus, Poļina Rožkova, Ieva Melle, Gints Jonasts, Eduards Pupelis, Žanna Čveckovska, Jānis Plotnieks.

Treneru sastāvs: Aldis Šūpulnieks, Olga Šellere, Maija Ukstiņa, Mihails Jefremenko, Aleksandrs Lavrenovs, Eduards Lapsiņš un Haralds Lučkovskis

Tehniskie pārstāvji: Zane Skujiņa, Daiga Dadzīte, Gunta Ozoliņa, Daria Tikhomirova, Zane Apiņa, Sandra Rozenštoka, Signe Rinkule, Marita Šteinberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!