Foto: F64
Rēzeknē dzimusī Latvijas vieglatlēte Gunta Latiševa-Čudare savās pirmajās olimpiskajās spēlēs Rio pirmajās dienās guvusi lieliskas emocijas, kas varētu palīdzēt veiksmīgi nostartēt un labot personisko rekordu. Tomēr ārpus olimpiskā ciemata redzētā skarbā brazīliešu dzīve satriekusi sportisti līdz sirds dziļumiem.

Pagājušajā gadā Latiševa-Čudare sasniedza savu personisko rekordu 52,17 sekundes, taču tobrīd tas atpalika no olimpiskā normatīva par 0,17 sekundēm. Ziemā IAAF mainīja noteikumus, pazemināja vairākās disciplīnās normatīvu, kas ļāva sportistei kvalificēties Rio olimpiskajām spēlēm.

"Olimpiskais normatīvs bija mērķis. Jā, bija augsti tie normatīvi, bet ko darīt – cipars ir cipars un to arī vajag izskriet. Sākumā nebiju, bet tad IAAF samazināja normatīvu par divām desmitdaļām, un man ar to pietika. Tas tāpat ir augstāks, nekā līdz šim esošais B normatīvs, tā kā nejūtos nepelnījusi atrasties šeit," saka Latvijas jaunā skrējēja, kura cenšas gūt pēc iespējas vairāk emociju olimpiskajā ciematā, kas var palīdzēt labi nostartēt. "Mans mērķis ir personiskais rekords. Tikai tas mani apmierinās. Viss būs atkarīgs no tās vienas dienas – vai būs vējš, vai būs apmācies. Bet laika apstākļi visiem vienādi."

"Rezultāts būs atkarīgs arī no psiholoģiskā stāvokļa. Man tas ir ļoti labs, gaidu savu startu ar lielu saviļņojumu, jo man tas ir grandiozs notikums dzīvē. Zinot sevi, emocijas dod ļoti daudz, atbildīgos startos galva strādā savādāk un saregulē ķermeni, kā vajag. Skaidrs, ka no "pārdegšanas" neizbēgšu, bet svarīgi pirms tam nepārdegt," norāda Latiševa-Čudare.

Latvijas skrējēja Rio ielidoja 3. augustā un paliks olimpiskajā ciematā līdz pat noslēguma ceremonijai. "Te viss ir jauki. Un tādi atlēti apkārt, kas dod savādākas sajūtas. Esmu bijusi pasaules čempionātā, kas jau ir liels pasākums. Bija dzirdēts, ka olimpiskais ciemats ir jauka, maza sava pasaulīte un tur sajūtas esot savādākas. Un tā ir! Es pati tagad par to pārliecinājos. Tāpēc izbaudīšu, jo nevar jau zināt, kad vēl tāda iespēja būs. Man treneris Edvīns Krūms arī teica, lai palieku un neraujos uzreiz uz mājām pēc starta, lai izbaudu to lielisko gaisotni, kas te valda. Tāpēc iešu gan atklāšanā, gan noslēgumā."

Ārpus olimpiskā ciemata Latiševa-Čudare piedzīvojusi kultūršoku un emocionāli satraukti runā par apkārt redzēto. "Pati Brazīlija piešķir savu garšu, un tā nav tā patīkamākā. Braucu uz ciematu un reāls kultūršoks. Man sāp sirds, kad redzu, kā mazi bērni skrien basām kājām un viņiem vistas pa priekšu. Cilvēki dzīvo mājās, kas īsti nav mājas, logu tur nav, ūdens silst uz jumtiem kaut kādos traukos. Un vēl armijnieki ik uz soļa. Protams, tas ir labi, bet tas nedod to omulības sajūtu. Te nestāv malā cilvēki un nemāj tev ar rokām."

XXXI Rio olimpiskās spēles sāksies 5. augustā un ilgs līdz 21. augustam. Latiševai-Čudarei starts 400 metru skrējienā paredzēts sestdien, 13. augustā, pulksten 17:00 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!